HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > Megalakult a Kárpát-haza Önkéntes Tűzoltó Hálózat ...

Megalakult a Kárpát-haza Önkéntes Tűzoltó Hálózat

2015. április 18-án, a Kárpát-medencei önkéntes tűzoltók szarvasi konferenciáján felvidéki, kárpátaljai, erdélyi, délvidéki és magyarországi résztvevőkkel megalakult a Kárpát-haza Önkéntes Tűzoltó Hálózat.

A hálózat létrejöttét a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kezdeményezte, szakmailag pedig a Magyar Tűzoltó Szövetség koordinálta. A Hálózat alapító tagjai a Kárpát-medence elmúlt évben megszervezett regionális tűzoltó hálózatai, melyek közös célok tervezése és megvalósítása érdekében szövetkeztek.

A rendezvényen a Miniszterelnökség miniszteri biztosa, Grezsa István köszöntőjében kifejtette: a magyaroknak kötelességük, hogy „szellemileg újra belakják a Kárpát-medencét”. A Kárpát-haza Önkéntes Tűzoltó Hálózatnak a megalakítása ezt a szemléletet tükrözi. Meghaladja a 100 éves békediktátumot, és tűzoltó szinten elvégzi a nemzetegyesítést, mely a kormánynak a nemzeti együttműködés rendszerében célja és feladata.

Molnár György, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet igazgatója Szász Jenő elnök nevében köszöntötte a konferencia résztvevőit és elmondta, hogy a hálózattal új képesség születik: a Kárpát-medencei szintű fejlesztési célok tervezésének és megvalósításának a képessége. Hangsúlyozta, hogy a tűzoltó hálózatnak helye kell, hogy legyen a Kárpát-medencei fejlesztési akciótervben, amelyen az NSKI a partnereivel folyamatosan dolgozik.

Dobson Tibor dandártábornok, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke előadásában összefoglalta az eddig megtett utat és ismertette a jövőre vonatkozó elképzeléseket. Felvázolta a magyarországi szövetség létrejöttét, melyben a határokon átnyúló tevékenységnek eddig is fontos szerepe volt és a jövőben ez még hangsúlyosabb, tervszerűbb lesz.

Bérczi László országos tűzoltósági főfelügyelő előadásában kifejtette: 105 hivatásos, 60 önkormányzati és 72 létesítményi tűzoltóság mellett, jelenleg 595 önkéntes szervezet működik. Eddig tizenhárom önkéntes tűzoltóság kapott jogosultságot Magyarországon arra, hogy önállóan vonulhasson olyan riasztásokhoz, amelyeknél nincsen közvetlen életveszély, például a szabadtéri tüzekhez, vízszivattyúzásokhoz és viharkárokhoz.

Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója előadásában történeti áttekintést nyújtott, amelyből kiderült, hogy Európa első önkéntes tűzoltó egyesülete 1835-ben Aradon jött létre.

Dobson Tibor elnök adománycsomagot, sisakokat, valamint védőkabátokat adott át a kárpátaljai, az erdélyi és a Békés megyei önkéntes tűzoltók képviselőinek.

A plenáris ülés előadásai után a résztvevők szakmai konzultáción megismerhették egymás működését, megoldandó nehézségeit és elmondták, hogy mit tudnak hozzátenni a közös munkához és mit várnak a hálózattól. Mind szervezeti, mind működési források, mind felszereltség szempontjából eltérőek a körülmények a különböző térségekben. Míg az ausztriai önkéntes tűzoltóknak nincsenek finanszírozási és felszerelési nehézségeik, addig a kárpátaljai társaik szinte eszközök nélkül, puszta kézzel mennek oltani, ha kell.

A rendezvényen – melynek fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke volt – a hálózat tagjai ünnepélyesen aláírták az alapító okiratot és elnökséget választottak.

Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria