HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > X. Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság

X. Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet támogatásával 2014. november 14–16. között immár 10. alkalommal kerültek megrendezésre az Aranycsapat Alapítvány és a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. közös szervezésében az Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság fedettpályás versenyei Pécsen. A három napos rendezvényen a házigazda pécsi sportolók mellett a Kárpát-medence szinte valamennyi külhoni magyarlakta régiója képviseltette magát.

Érkeztek diákok és felkészítő tanárok Erdélyből, Délvidékről, Felvidékről, Kárpátaljáról és Őrvidékről. A résztvevők a pénteki megnyitót követően szombaton és vasárnap négy sportágban – birkózás, sakk, asztalitenisz, kézilabda –, valamint irodalmi-történelmi vetélkedőben mérték össze tudásukat két korosztályban.

A péntek esti megnyitón Vári Attila, kétszeres olimpiai bajnok vizilabdázó, a házigazda PSN Zrt. vezérigazgatója köszöntötte az egybegyülteket, majd átadta a szót Kű Lajosnak, az Aranycsapat Alapítvány elnökének. A magyar labdarúgó válogatott korábbi olimpiai ezüstérmes kiválósága így foglalta össze az elmúlt tíz év történéseit: nemzetegyesítés, mégpedig hittel, sporttal és kultúrával. Kiemelte, hogy a sport fantasztikus dolgokra képes, s óriási kapocs közösség és közösség között, viszont szerinte ahhoz, hogy ez megvalósuljon a Klebelsberg Kuno nevéhez fűződő és az Aranycsapat Alapítvány által vallott „cselekvő hazaszeretetre” van szükség.

Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke azzal a gondolattal nyitotta meg a X. Összmagyar Nemzeti Diákbajnokságot, hogy Pécs város történelmi megpróbáltatásai ellenére, kétezer éves kultúrájával, magyarságának megőrzésével és sport iránti elkötelezettségével ideális otthont ad eme jeles, nemzeti összetartozást erősítő eseménynek.

A Diákbajnokság második napján bonyolították le a leány kézilabda torna csoportmérkőzéseit, valamint győztest hirdettek a kötöttfogású birkózás mind a 11 súlycsoportjában és a sakkverseny két korosztályában mindkét nemben. Sakkban három erdélyi és egy délvidéki aranyérem, míg birkózásban hat délvidéki, három kárpátaljai, valamint egy-egy felvidéki és pécsi győztest avattak.

Szombat este az öt résztvevő külhoni küldöttség szellemi és ügyességi vetélkedőben mérte össze tudását, amely végül Kárpátalja győzelmét hozta, a délvidéki és az erdélyi csapat előtt.

A torna zárónapján rendezték meg az asztalitenisz versenyeket, továbbá a kézilabda helyosztó mérkőzéseket. Az asztalitenisz mind a fiúk, mind pedig a lányok versenyében délvidéki győzelmeket hozott, míg kézilabdában a végig izgalmas és színvonalas felvidéki házidöntőben a címvédő Csallóközaranyos csapata diadalmaskodott Nyárasd fölött.

Az ünnepélyes eredményhirdetést megtisztelt jelenlétével Schmitt Pál, korábbi köztársasági elnök, kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó. A Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke kiemelte milyen fantasztikus dolog, hogy a nemzet együvé tartozása e téren, a sport által is megvalósult.

Dr. Páva Zsolt záró szavaiban megköszönte az ifjú sportpalántáknak és felkészítő tanáraiknak, edzőiknek a részvételt, és elmondta, hogy egy év múlva visszavárja a csapatokat Pécsre.

Hírek
2020. augusztus 4.
Új nemzetépítő lehetőség Kárpát-medencére kiterjedő gazdaságfejlesztési összefogással

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-medencei Hálózatfejlesztési Igazgatósága az elmúlt öt évben feltárta és előkészítette egy új nemzeti gazdasági ágazat felépítésének lehetőségét.


2020. július 30.
Elindult a Kárpát-haza Statisztikák

2020. július 21.
KONFERENCIA FELHÍVÁS

összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria