HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > VII. Gelencei Jancsó Napok

VII. Gelencei Jancsó Napok

Gelence Község Polgármesteri Hivatala, a Jancsó Alapítvány, a Székely Nemzeti Múzeum, a Székely Nemzeti Tanács és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet közös szervezésében szeptember 18-21. között ünnepi megemlékezés-sorozatra került sor Háromszéken, a nagy székely tudós születésének 160. évfordulója alkalmából.

A rendezvénysorozat csütörtökön a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében kezdődött egy tudományos konferenciával, ahol olyan neves előadók elevenítették fel Jancsó Benedek életét és munkásságát, mint Egyed Ákos történész, Jáki László professzor, Sas Péter művelődéstörténész - akinek tanulmányát Jancsó András, az alapítvány volt kurátora olvasta fel -, Tóth-Bartos András történész és Raffay Ernő történész. Fráter Olivér, a Nem­zetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese Jancsó Benedeket, mint az egykori Székely Nemzeti Tanács alapító elnökét mutatta be.

Aznap este a gelencei  Bodor György Művelődési Otthon kistermében került sor „Háromszéki kúriák” címmel -  az Erdélyi Művészet és Örökség Egyesület válogatásában -  a Kónya Ádám fotóiból, valamint Jancsó Zoltán festőművész munkáiból - „Képek a Kárpát-hazától Mexikóig” címmel  - összeállított kiállítások megnyitó ünnepségére. A rendezvényen részt vett Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, aki beszédében kiemelte: Jancsó Benedeket az eljövendő korok erdélyi magyarságának azzal a tisztelettel kell körülvennie, mely az emberiség történetének kimagasló alakjait megilleti.

Szombaton a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által korábban támogatott Pusztába kiáltott szó? – Jancsó Benedek breviárium című könyv bemutatójára került sor, ahol – többek között - Fráter Olivér, az NSKI elnökhelyettese tartott előadást.

Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria