HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei
Nyitóoldal > Hírek > Történelem és történetírás a politika fogságában

Történelem és történetírás a politika fogságában

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, Fráter Olivér történész tartott előadást „Történelem és történetírás a politika fogságában” címmel a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor helyszínén, Tusnádfürdőn. Elmondása szerint, nem az a legsúlyosabb probléma, hogy Trianon megtörtént, hanem hogy gyakorlatilag megszűnt egy többmilliós magyar kisebbség önrendelkezése.

Száz éve történt a szarajevói merénylet, amelynek hatására Bécs hadat üzent Szerbiának, ezzel kirobbantva az első világháborút. A hosszan elnyúló hadviselés politikai, gazdasági és kulturális összeomláshoz vezetett. Európa térképét újrarajzolták, ami tizenkétezer kilométer új határ és vámhatár létrejöttét eredményezte, emellett pedig komoly nemzetiségi problémák is keletkeztek. A legnagyobb gondot mégis a nagy háború után kifejlődő olyan ideológiák és mozgalmak jelentették, mint a bolsevizmus, a fasizmus vagy a nemzeti­szocializmus.

Fráter Olivér úgy véli, az igény és a szükség megfogalmazódott a közös értelmezési pontokat illetően, de a román részről esetlegesen jelentkező apró, befogadást segítő lépések még nem váltak a kanonizált román történetírás részévé. Ennek pedig egyik meghatározó oka, hogy a történész szakmát a politika foglyul ejtette.

A kicsavart történelem része az is, hogy Magyarország nyugaton és Kelet-Közép Európában is megkapta a háború kirobbantásáért felelős, bűnös stigmáját. Ez egyrészt azért sem helytálló, mert a dualista állam­berendezkedés következtében nem létezett önálló magyar külpolitika, másrészt Magyarországnak egyszerűen nem volt érdeke a népek önrendelkezése nevében kihirdetett területszerzés és területi újra­elosztás, jóval inkább a „status quo” fenntartására törekedett. Sőt, Tisza István realista politikusként úgy mérte fel, hogy a Monarchia újabb szláv területekkel bővülése, gyengítené a duális államot. Emellett a Monarchia kifejezetten felkészületlen, békebeli hadsereggel rendelkezett akkoriban, illetve Tisza István a merénylet és a hadüzenet között folytatott politikája is árulkodó: garanciális elemeket keresett az állam akkori állapotának fenntartása érdekében.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese végül kijelentette, nem az a legsúlyosabb probléma, hogy Trianon megtörtént, hanem hogy gyakorlatilag megszűnt egy többmilliós magyar kisebbség önrendel­kezése. A marxista és posztmarxista történetírás távlataiban jelenleg nincs tényleges kép erről az időszakról. Egy ilyen tényleges narratíva kialakulásának lehetőségét csak Kárpát-medencei magyar-magyar rendszerek létrehozásában és fenntartásában látja.

Forrás: tusvanyos.ro – Kővári Gyöngyi Krisztina cikke nyomán

 

Hírek
2019. szeptember 10.
Megnyílt Zászkaliczky Ágnes kiállítása a Kárpát-haza Galériában

Megnyílt Zászkaliczky Ágnes, Bécsben élő magyar festőművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában. A tárlat megnyitó rendezvényén beszédet mondott Molnár Miklós, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Elnöki Kabinetjének vezetője, valamint Adorján Attila festőművész.


2019. augusztus 27.
Szent Bertalan napja az erdélyi Széken

1717. augusztus 24-én 600 embert hurcoltak el a tatárok Székről, azóta a népviseletbe öltözött helyiek minden évben három istentiszteletet tartanak az áldozatok emlékére. Az idei, 302. gyászünnep vendége Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke volt.


2019. augusztus 20.
Egy a nemzet!

összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Debrecenben a Boldogasszony kiállítás
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
szeptember>>
HKSZCSPSZV
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Kárpát-Haza Galéria

 

 

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria