HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Tér-Misztika - Vinczeffy László kiállítása a ...

Tér-Misztika - Vinczeffy László kiállítása a Kárpát-haza Galériában

Tér-Misztika címmel nyílt kiállítás Vinczeffy László festményeiből a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galériájában.

 

                  Tér-Misztika - Vinczeffy László kiállítása a Kárpát-haza Galériában

Kövér László, az Országgyűlés elnöke megnyitóbeszédében felidézte, hogy 77 évvel ezelőtt Makkai Sándor református püspök egy tanulmányában leírta: a kisebbségi sors nem pusztán politikai, hanem erkölcsi lehetetlenség is. Makkai szerint a trianoni döntés utáni magyarság nem lehet életképes és az elszakított nemzetrészek sem lehetnek maradhatnak fenn magukban. Azóta generációkban él a vágy, hogy bizonyítsák, Makkai tévedett, de ott lappang bennük a félelem, hátha igaza volt - jegyezte meg a házelnök.

Kövér László elmondása szerint teljesítményük megítélésében állam és művész hasonlítanak abban, hogy vagy szolgálják, vagy kiszolgáltatják közösségüket, nemzetüket. Ahogy az állam sem tűzhet ki etikátlan célokat, a művész sem hasíthatja ketté alkotásában az etikát és az esztétikát. Vinczeffy László művészete a szülőföld etikájából sarjadt, és nemcsak stílusának sajátosságai érdemlik meg figyelmet, hanem gondolatainak őszintesége és tisztasága is - méltatta a művészt.

Vinczeffy László azok közé tartozik, akik munkássága új érvet szolgáltat a megmaradásra: „lehet, mert képesek vagyunk rá" - fogalmazott a házelnök.

Kövér László kiemelte: a jelenlegi magyar állam hiszi és tudja, lehet magyar megmaradás és fejlődés Magyarországon és a Kárpát-medencében. „Négy éve azzal bíztak meg bennünket a magyarországi választópolgárok, hogy olyan magyar államot építsünk (...), amely védi és erősíti a magyar nemzetet" - idézte fel, hozzátéve: a gazdasági világválság és az európai értékválság idején legjobb tudásuk szerint teljesítették a választópolgárok megbízását; a magyar állampolgárság és szavazati jog kiterjesztésével megteremtették a közjogi lehetőséget arra, hogy a külhoni magyarok beleszóljanak a nemzet sorsának alakításába.

„Ebben a négy esztendőben a magyar állam visszaadta a reményt a magyar nemzet tagjainak a Kárpát-medencében" - fogalmazott Kövér László.

Szász Jenő, az NSKI elnöke felidézte: kedden a galéria negyedik kiállítása nyílt meg a 2013 októberi indulás óta; eddig Kuti Dénes szovátai festő, Nagy János helembai szobrász és Erfán Ferenc kárpátaljai festőművész mutatkozott be a Bajcsy-Zsilinszky úti kiállítóhelyen.

Vinczeffy László a Hargita megyei Atyhán született, ahonnan a kommunista rezsim űzte el családját. Jóllehet, útkeresése során felhagyott a figuratív elemekkel, mindvégig ragaszkodott kisebbségi sorsához - szólt a művészről.

Szász Jenő emlékeztetett: április 6-án az isaszegi csata évfordulóját ünnepeli a magyarság. Mint hozzátette: az évforduló napján azonban „egy másik csata is vár ránk".

„Kossuthtal szólva: mindnyájunknak el kell menni, és ha ezt valamennyien megtesszük, akkor végérvényesen leszámolhatunk az Operaház fantomjaival" - fogalmazott.

Sturcz János művészettörténész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára Vinceffy Lászlót méltatva elmondta: az erdélyi festő művészetét sötét tónusok, fémes felületek, titokzatos, bezárkózott, mégis díszes, aranyló formák, szürrealizmus és minimalizmus különös egysége jellemzik.

A Kárpát-haza Galéria Tóth Norbert által rendezett kiállítása április 27-ig látogatható.

Forrás: MTI

Tovább a Kárpát-haza Galériába »

Hírek
2019. augusztus 20.
Egy a nemzet!

2019. augusztus 15.
Debrecenben a Boldogasszony kiállítás

Az 50. Debreceni Virágkarnevál augusztus 14-től 21-ig tartó programsorozata szerda délután a Nemzetstratégiai Kutatóintézet BOLDOGASSZONY kiállításának megnyitó ünnepségével vette kezdetét. A Kölcsey Központban sorra került megnyitón részt vett Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke, Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája, Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere, illetve Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.


2019. augusztus 5.
Kalló László erdélyi festőművész kiállítása

Megnyílt Kalló László erdélyi festőművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában. Ünnepi beszédet mondott Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, a művészt Józsa Judit kerámiaművész, művészettörténész méltatta.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
augusztus>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria