HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Szülőföldem szép határa - kisebbségi televíziós- ...

Szülőföldem szép határa - kisebbségi televíziós- és rádiós fesztivál magyar díjazottainak köszöntése

Szeptember 11-14. között immár tizenhatodik alkalommal rendezték meg a Szülőföldem szép határa nemzetközi kisebbségi televíziós- és rádiós fesztivált Ungváron. Az Európában egyedülálló múlttal rendelkező fesztivál idei rendezvényét a Magyar Rádió, az MTVA és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet közösen támogatta. Ma délelőtt a díjazott magyar versenyfilmek és rádiós műsorok alkotóinak közösen gratuláltak az intézményvezetők.

Szülőföldem szép határa - kisebbségi televíziós- és rádiós fesztivál magyar díjazottainak köszöntése

Jónás István, a Magyar Rádió Zrt. vezérigazgatója; Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és
Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója

A fesztivál évek óta olyan dokumentumfilmeket, televíziós és rádiós programokat mutat be, amelyek elősegítik a nemzetiségi kisebbségek lelki újjászületését, kulturális örökségük és értékeik megőrzését és jelenlegi problémáik megoldását.

Magyarországról idén nyolc televíziós és öt rádiós pályaművet neveztek a fesztiválra, melyen Ausztria, Ukrajna, Románia, Szlovákia, Szerbia és Macedónia alkotói is képviseltették magukat.

A magyar alkotások közül 2014-ben Bencsik János Komlósi Mars című dokumentumfilmjét díjazta a zsűri, a legjobb rendezői díjat pedig Antala Zsuzsa kapta a Haluskafesztivál című alkotásáért. A legjobb zenei szerkesztői kitüntetést Sebők György Poltyánok című, a bánáti bolgárokról szóló alkotása, a legjobb hangmesteri díjat pedig Sibalin György Viharral jöttek című, a Baranya megyei szerbekről szóló munkája kapta.

 Szülőföldem szép határa - kisebbségi televíziós- és rádiós fesztivál magyar díjazottainak köszöntése

A rádiós alkotások szemléjének két magyar nyertese Sebő Ferenc Zerkula János gyimesbükki zenészről készített portréja, valamint Kiss Gábor Istvánnak a Kossuth Rádióban az idei tusnádfürdői szabadegyetemről elhangzott 30 perces műsora volt.

Szülőföldem szép határa - kisebbségi televíziós- és rádiós fesztivál magyar díjazottainak köszöntése

 

Hírek
2019. április 23.
Kiss Márti felvidéki festőművész alkotásai a Kárpát-haza Galériában

Kiss Márti felvidéki festőművész képeiből nyílt kiállítás a Kárpát-haza Galériában. A megnyitón beszédet mondott Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, valamint Szakolczay Lajos Széchenyi-díjas író, irodalom- és művészetkritikus.


2019. április 12.
Magyar gyermek magyar iskolába

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi szórványban élő magyarság számára egy fenntartható, rövid, közép és hosszú távon is eredményekkel szolgáló stratégia kidolgozását kezdeményezte. A program célja olyan lehetőségek feltárása, illetve gyakorlatba ültetése, amelyek hozzájárulnak a szórványban élő magyarság identitásvesztésének és asszimilációjának csökkentéséhez, a tendencia megfordításához. Kiemelt cél a szórványban élő magyar emberek megőrzése nemzetünk számára, olyan minta-projektek kidolgozása és gyakorlatba ültetése, melyek által a szórványban élő magyarság számára egyértelművé tehető: értéket jelent, de ugyanakkor lehetőséget is kínál magyar voltuk, identitásuk, nyelvük, kultúrájuk megőrzése, megerősítése, a magyar nemzethez való tartozás nem hátrányt, hanem éppenséggel kitörési pontot jelenthet jövőjük szempontjából.


2019. április 10.
19. Kárpát-medencei Prózafelolvasó Verseny

Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Prózafelolvasó Versenyt Kiskunhalason. Az esemény már hat éve – a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel való összefogásnak köszönhetően – Kárpát-medencei méretűvé nőtte ki magát.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
április>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria