HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Szentlászlóig is elér a magyar nemzetstratégia

Szentlászlóig is elér a magyar nemzetstratégia

Március 9-én Szentlászló volt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-medencei bemutatkozó körútjának soron következő állomása.

Tavaly októberben kezdte meg bemutatkozó körútját a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, amely már minden Kárpát-medencei régióba eljutott, az intézet képviselői most Horvátországba látogattak.

A Kárpád-medencei fejlesztési fórumsorozat részeként a drávaszögi magyarok képviselőivel került sor szakmai konferenciára.  A konferencián azokat a kitörési pontokat próbálták megfogalmazni, amelyek révén a gazdasági felemelkedés sikeressé válhat. Elsősorban a mezőgazdaság tartozik ide, de az idegenforgalomról és más számításba vehető ágazatokról is szó esett.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke ismertette az intézet programját a horvátországi magyarok képviselőivel.  Célként egy Kárpát-medencei fejlesztési hálózat létrehozását jelölte meg, melynek küldetése, hogy a 20. század tragikus eseményei következtében szétszóratott magyarságunk problémáira közösen próbáljunk megoldást találni a 21. század modern eszközeivel és uniós források bevonásával.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet olyan stratégiával állt elő, amely a Kárpát-medencei magyarság gazdasági fejlődését szolgálja. Kellően megszervezve magunkat ugyanis olyan uniós forrásokhoz juthatunk, amelyek jóvoltából gazdasági téren is felemelkedhet magyarságunk – mondta Jakab Sándor, a HMDK elnöke.

A konferencia után a résztvevők elhelyezték koszorúikat a honvédő háború szentlászlói áldozatainak emlékművénél.

 A koszorúzás után a Felelősség és hűség című, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 166. évfordulója alkalmából tartott ünnepi műsoron felszólalt De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul, Jakab Sándor, a HMDK elnöke, valamint Szász Jenő az NSKI elnöke. A Petőfi Sándor Kultúrotthon zsúfolásig megtelt nézőközönséggel. A helyi magyar kultúregyesület tánccsoportjain kívül neves magyarországi előadóművészek léptek színpadra, Kubinyi Júlia népdalénekes, Both Miklós, valamint Ferenczi György és a Rackajam színesítette a rendezvényt.

Forrás: KMS

Hírek
2019. április 23.
Kiss Márti felvidéki festőművész alkotásai a Kárpát-haza Galériában

Kiss Márti felvidéki festőművész képeiből nyílt kiállítás a Kárpát-haza Galériában. A megnyitón beszédet mondott Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, valamint Szakolczay Lajos Széchenyi-díjas író, irodalom- és művészetkritikus.


2019. április 12.
Magyar gyermek magyar iskolába

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi szórványban élő magyarság számára egy fenntartható, rövid, közép és hosszú távon is eredményekkel szolgáló stratégia kidolgozását kezdeményezte. A program célja olyan lehetőségek feltárása, illetve gyakorlatba ültetése, amelyek hozzájárulnak a szórványban élő magyarság identitásvesztésének és asszimilációjának csökkentéséhez, a tendencia megfordításához. Kiemelt cél a szórványban élő magyar emberek megőrzése nemzetünk számára, olyan minta-projektek kidolgozása és gyakorlatba ültetése, melyek által a szórványban élő magyarság számára egyértelművé tehető: értéket jelent, de ugyanakkor lehetőséget is kínál magyar voltuk, identitásuk, nyelvük, kultúrájuk megőrzése, megerősítése, a magyar nemzethez való tartozás nem hátrányt, hanem éppenséggel kitörési pontot jelenthet jövőjük szempontjából.


2019. április 10.
19. Kárpát-medencei Prózafelolvasó Verseny

Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Prózafelolvasó Versenyt Kiskunhalason. Az esemény már hat éve – a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel való összefogásnak köszönhetően – Kárpát-medencei méretűvé nőtte ki magát.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
április>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria