HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > Szentlászlóig is elér a magyar nemzetstratégia

Szentlászlóig is elér a magyar nemzetstratégia

Március 9-én Szentlászló volt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-medencei bemutatkozó körútjának soron következő állomása.

Tavaly októberben kezdte meg bemutatkozó körútját a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, amely már minden Kárpát-medencei régióba eljutott, az intézet képviselői most Horvátországba látogattak.

A Kárpád-medencei fejlesztési fórumsorozat részeként a drávaszögi magyarok képviselőivel került sor szakmai konferenciára.  A konferencián azokat a kitörési pontokat próbálták megfogalmazni, amelyek révén a gazdasági felemelkedés sikeressé válhat. Elsősorban a mezőgazdaság tartozik ide, de az idegenforgalomról és más számításba vehető ágazatokról is szó esett.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke ismertette az intézet programját a horvátországi magyarok képviselőivel.  Célként egy Kárpát-medencei fejlesztési hálózat létrehozását jelölte meg, melynek küldetése, hogy a 20. század tragikus eseményei következtében szétszóratott magyarságunk problémáira közösen próbáljunk megoldást találni a 21. század modern eszközeivel és uniós források bevonásával.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet olyan stratégiával állt elő, amely a Kárpát-medencei magyarság gazdasági fejlődését szolgálja. Kellően megszervezve magunkat ugyanis olyan uniós forrásokhoz juthatunk, amelyek jóvoltából gazdasági téren is felemelkedhet magyarságunk – mondta Jakab Sándor, a HMDK elnöke.

A konferencia után a résztvevők elhelyezték koszorúikat a honvédő háború szentlászlói áldozatainak emlékművénél.

 A koszorúzás után a Felelősség és hűség című, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 166. évfordulója alkalmából tartott ünnepi műsoron felszólalt De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul, Jakab Sándor, a HMDK elnöke, valamint Szász Jenő az NSKI elnöke. A Petőfi Sándor Kultúrotthon zsúfolásig megtelt nézőközönséggel. A helyi magyar kultúregyesület tánccsoportjain kívül neves magyarországi előadóművészek léptek színpadra, Kubinyi Júlia népdalénekes, Both Miklós, valamint Ferenczi György és a Rackajam színesítette a rendezvényt.

Forrás: KMS

Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria