HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Székelyföldi nemzetközi repülőtér tanulmány

Székelyföldi nemzetközi repülőtér tanulmány

2015. január 13-án sajtótájékoztató keretében mutatta be Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke a Cekend-tetőre tervezett székelyföldi nemzetközi repülőtér megvalósíthatósági tanulmányát. A sajtótájékoztatón részt vett Mudra István repülőtér-fejlesztési szakértő és Benedek László kápolnásfalusi polgármester is.

Székelyföldi nemzetközi repülőtér tanulmány

Az NSKI elnöke elmondta: a nemzetegyesítés elsősorban a szülőföldön való boldogulást kell a magyar, vagy a magyar kultúrkörhöz tartozó emberek számára megteremtse. Cél, hogy a közel száz éve szétdarabolt nemzet ne csupán egy apadó lelki forrásokból táplálkozó virtuális közösség, ne csak magyar útlevéllel rendelkezők adminisztratív halmaza, hanem egy, a mindennapi élet sűrű kapcsolatrendszerével átszőtt közösség legyen.

Szász Jenő szerint a Budapesttől és Bécstől száz-száz, Pozsonytól nyolcvan kilométerre lévő Győr-Pér repülőtér létjogosultsága kiindulópontnak számított a Hargita repülőtér tanulmányának elvégzéséhez, annál is inkább, mert Győr infrastruktúrája, fejlettsége és kilátásai összehasonlíthatatlanabbul fényesebbek, mint a Románia közepén elhelyezkedő Székelyföldé.

„Az ezer éves határ szinte ugyanannyi kilométerre esik Budapesttől. És hiába tudnak a székelyek egy, még a légvonalnál is rövidebb utat, megmaradásuk és fejlődésük szempontjából – Székelyföld középpontjában, a Hargita lábánál – életbevágóan fontos lenne számukra egy repülőtér. A nemzet határok felett átívelő egyesítésének szó szerinti és átvitt értelmében egyaránt. Mi ezt ajándéknak szántuk a székely közösség irányába, megvalósítása csak széles körű összefogással képzelhető el.” – mondta Szász Jenő.

Videoösszeállítások megtekintése

Kapcsolódó dokumentumok

Hargita repülőtér megvalósíthatósági tanulmány
Hargita repülőtér látványterv

 

Hírek
2019. április 23.
Kiss Márti felvidéki festőművész alkotásai a Kárpát-haza Galériában

Kiss Márti felvidéki festőművész képeiből nyílt kiállítás a Kárpát-haza Galériában. A megnyitón beszédet mondott Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, valamint Szakolczay Lajos Széchenyi-díjas író, irodalom- és művészetkritikus.


2019. április 12.
Magyar gyermek magyar iskolába

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi szórványban élő magyarság számára egy fenntartható, rövid, közép és hosszú távon is eredményekkel szolgáló stratégia kidolgozását kezdeményezte. A program célja olyan lehetőségek feltárása, illetve gyakorlatba ültetése, amelyek hozzájárulnak a szórványban élő magyarság identitásvesztésének és asszimilációjának csökkentéséhez, a tendencia megfordításához. Kiemelt cél a szórványban élő magyar emberek megőrzése nemzetünk számára, olyan minta-projektek kidolgozása és gyakorlatba ültetése, melyek által a szórványban élő magyarság számára egyértelművé tehető: értéket jelent, de ugyanakkor lehetőséget is kínál magyar voltuk, identitásuk, nyelvük, kultúrájuk megőrzése, megerősítése, a magyar nemzethez való tartozás nem hátrányt, hanem éppenséggel kitörési pontot jelenthet jövőjük szempontjából.


2019. április 10.
19. Kárpát-medencei Prózafelolvasó Verseny

Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Prózafelolvasó Versenyt Kiskunhalason. Az esemény már hat éve – a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel való összefogásnak köszönhetően – Kárpát-medencei méretűvé nőtte ki magát.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
április>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria