Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírek > Székelyföldi nemzetközi repülőtér tanulmány

Székelyföldi nemzetközi repülőtér tanulmány

2015. január 13-án sajtótájékoztató keretében mutatta be Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke a Cekend-tetőre tervezett székelyföldi nemzetközi repülőtér megvalósíthatósági tanulmányát. A sajtótájékoztatón részt vett Mudra István repülőtér-fejlesztési szakértő és Benedek László kápolnásfalusi polgármester is.

Székelyföldi nemzetközi repülőtér tanulmány

Az NSKI elnöke elmondta: a nemzetegyesítés elsősorban a szülőföldön való boldogulást kell a magyar, vagy a magyar kultúrkörhöz tartozó emberek számára megteremtse. Cél, hogy a közel száz éve szétdarabolt nemzet ne csupán egy apadó lelki forrásokból táplálkozó virtuális közösség, ne csak magyar útlevéllel rendelkezők adminisztratív halmaza, hanem egy, a mindennapi élet sűrű kapcsolatrendszerével átszőtt közösség legyen.

Szász Jenő szerint a Budapesttől és Bécstől száz-száz, Pozsonytól nyolcvan kilométerre lévő Győr-Pér repülőtér létjogosultsága kiindulópontnak számított a Hargita repülőtér tanulmányának elvégzéséhez, annál is inkább, mert Győr infrastruktúrája, fejlettsége és kilátásai összehasonlíthatatlanabbul fényesebbek, mint a Románia közepén elhelyezkedő Székelyföldé.

„Az ezer éves határ szinte ugyanannyi kilométerre esik Budapesttől. És hiába tudnak a székelyek egy, még a légvonalnál is rövidebb utat, megmaradásuk és fejlődésük szempontjából – Székelyföld középpontjában, a Hargita lábánál – életbevágóan fontos lenne számukra egy repülőtér. A nemzet határok felett átívelő egyesítésének szó szerinti és átvitt értelmében egyaránt. Mi ezt ajándéknak szántuk a székely közösség irányába, megvalósítása csak széles körű összefogással képzelhető el.” – mondta Szász Jenő.

Videoösszeállítások megtekintése

Kapcsolódó dokumentumok

Hargita repülőtér megvalósíthatósági tanulmány
Hargita repülőtér látványterv

 

BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Adatvédelmi tájékoztató, Szakmai tevékenység, Impresszum, Hírek, Oldaltérkép, Fotógaléria

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2020