HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Szakmai kapcsolatépítés az erdélyi magyar tudományos ...

Szakmai kapcsolatépítés az erdélyi magyar tudományos műhelyekkel

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kutatási, Stratégiai és Koordinációs Igazgatóságának munkatársai szakmai kapcsolatépítés céljából folyó év június 22-26. között Kolozsvárra látogattak. A szakmai találkozókban gazdag néhány nap kiemelt célja volt a Kincses Kolozsvár 2015 kutatási projekt szakmai egyeztetése és elindítása.

A megbeszélésen a Max Weber Társadalomkutatásért Alapítvány részéről Veres Valér, Dániel Botond, Pásztor Gyöngyi, Péter László és Székely Tünde vettek részt. A 700 kolozsvári magyar nemzetiségű hallgatóra kiterjedő empirikus adatfelvételt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kezdeményezte a tavalyi Külhoni Magyar Ifjúságkutatás – 2014 program folytatásaként. A survey típusú mélyfúrás időzítését jelentősen befolyásolta, hogy Kolozsvár elnyerte az Európa Ifjúsági Fővárosa 2015 címet. Így 2015 nyarától a Max Weber Társadalomkutatásért Alapítvány szervezésében személyes és on-line kérdezéssel történik meg az adatfelvétel, amelynek során a Kolozsváron tanuló magyar fiatalok társadalmi státusa, identitása, munkaerő-piaci elgondolásai, migrációs hajlandósága és Magyarország-percepciója, valamint életmódja kerül kivizsgálásra.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak alkalmuk nyílt ugyanakkor találkozni a két legjelentősebb magyar vonatkozású felsőoktatási intézmény képviselőivel is. Munkatársainkat fogadta Dr. Soós Anna egyetemi docens asszony, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem tanulmányi rektor-helyettese, a Magyar Tagozat vezetője. Rektor-helyettes asszonnyal áttekintésre került a Tudományegyetem és az NSKI lehetséges együttműködését taglaló stratégiai együttműködési megállapodás kerete és tartalma. Az NSKI munkatársai bemutatkozó látogatást tettek a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Természettudományi és Művészeti Karán, ahol dr. Szenkovics Dezső adjunktus, kari főtitkár úr mutatta be az impozáns épületet, illetve a célszerűen berendezett helyiségekben folyó szakmai munkát.

Kolozsvári tartózkodásuk lezárásaként a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai június 25-én részt vettek a Járosi Andor Keresztyén Kulturális Műhely kerekasztal-beszélgetésén, melyre – A külhoni magyarság szórványoktatás kérdéseiről címmel – az evangélikus-lutheránus püspökség Argay György Gyülekezeti Teremében került sor. A beszélgetésen – többek között – részt vett Szász Jenő elnök, Bali János igazgatóhelyettes, Puskás Attila pedagógus, egyházügyi referens, valamint Veres Valér szociológus, egyetemi docens; Pozsony Ferenc néprajzkutató, egyetemi docens; Vetési László szórványkutató; Makkai Dénes magyarpéterfalvi református lelkész; Székely Melinda, a négyfalusi Zajzoni Rab István Középiskola igazgatónője és Szilágyi Szabolcs, a Kolozsvári Rádió szerkesztője. A beszélgetést Szabó Csaba, az TVR szerkesztője; a Fehér Holló Médiaklub Egyesület vezetője moderálta. A rendezvény alkalmat adott arra is, hogy az NSKI a szakma és a média nyilvánossága előtt érdemben bemutassa a „Magyar gyermeket magyar iskolába” elnevezésű szórványoktatási mintaprogramját.

Hírek
2019. augusztus 20.
Egy a nemzet!

2019. augusztus 15.
Debrecenben a Boldogasszony kiállítás

Az 50. Debreceni Virágkarnevál augusztus 14-től 21-ig tartó programsorozata szerda délután a Nemzetstratégiai Kutatóintézet BOLDOGASSZONY kiállításának megnyitó ünnepségével vette kezdetét. A Kölcsey Központban sorra került megnyitón részt vett Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke, Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája, Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere, illetve Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.


2019. augusztus 5.
Kalló László erdélyi festőművész kiállítása

Megnyílt Kalló László erdélyi festőművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában. Ünnepi beszédet mondott Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, a művészt Józsa Judit kerámiaművész, művészettörténész méltatta.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
augusztus>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria