HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > Somogyi Győző életmű-kiállítás: A gyökerek persze ...

Somogyi Győző életmű-kiállítás: A gyökerek persze nem látszanak, de tudod, azok tartják a fát!

Több mint hatszáz alkotáson keresztül tekinti át Somogyi Győző festő- és grafikusművész munkásságát a Pesti Vigadó szombattól látható életmű-kiállítása. Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón mutatta be az NSKI Somogyi Győző Matyó Madonna című képe alapján készült, a kilencfelé szakadt magyar nemzetközösségből érkezett gyermekek által megfestett, 3x5 méteres reprodukciót.

Somogyi Győző tárlata képzőművészeti kiállításnak látszik, holott lényegesen többről van szó – hangsúlyozta Tóth Norbert kurátor a tárlat szerdai sajtótájékoztatóján a Nemzetstratégiai Kutatóintézetben (NSKI). Hozzátette, a Kossuth-díjas alkotó a mai európai művészet kiemelkedő életművét tudhatja magáénak, de emellett olyan értékfelmutatást is, amelyben egyenlő súllyal van jelen a képzőművészet mellett a hagyományőrzés, az ökologikus gondolkodás és azok az értékek, amelyek másfél évezrede megtartják a magyarságot a Kárpát-medencében.

Tóth Norbert kiemelte: ennek különös jelentősége van most, mikor Európában a nemzetállamok felszámolása zajlik, általános ideológiává vált az ateizmus. Somogyi Győző azonban a családot, a kisközösséget választja a globálisan elidegenedő egyénnel szemben, a munkát a spekulációval szemben – fűzte hozzá. A kurátor beszámolója szerint az MMA rendes tagjának életmű-kiállítását a Vigadó két emeletének három termében rendezik meg a művész munkásságának meghatározó alkotásaiból október 4. és november 23. között.

Az V. szint kiállítóterében alkalmazott grafikák, könyvillusztrációk mutatják be az alkotó magyar történelemhez, a huszársághoz, a katonai hagyományőrzéshez kapcsolódó művészetét; itt látható a Magyar királyok arcképcsarnoka is. A terem közepén kétfunkciós építmény kapott helyet, melyen kívülről a művész által festett nyolcvan hadizászló látható, belső terében nyolc film részleteiből összeállított videoanyag tekinthető meg.

A VI. emelet keleti termében döntően a hetvenes években készült fekete-fehér grafikák kerültek a falakra, a művek születésének korát, az értékválságot, a magyar történelem nemzetpusztító időszakait, a színtelen, profán világot jelképezve. Ezzel szemben a terem közepén áll „a választás lehetősége”, a kápolna épülete Az Árpád-ház szentjei sorozattal, amely az időtlen értéket, a színnel teli világot, a szakralitást mutatja fel – mondta el a kurátor.

A nyugati terem Somogyi Győző festészetéről kíván átfogó képet adni. Meghatározó elem a Magyar Hősök arcképcsarnoka, mely megidézi a magyarság elmúlt másfélezer évének nemzetmegtartó nagyjait Attila királytól Maléter Pál ezredesig; ezt övezi további másfélszáz jelentős mű a nyolcvanas évektől napjainkig.

Somogyi Győző elmondta: negyven év munkásságát próbálták besűríteni a tárlatra, de a munkák fele sem fért ki. „Mindig az volt a törekvésem, hogy egy teljes magyar képi világot hagyjak az utódokra a huszárzsinóroktól a Balaton-felvidéki tájakon át a Magyarok Nagyasszonya különböző ábrázolásaiig” – szólt hitvallásáról.

Az NSKI bemutatta a Somogyi Győző Matyó Madonna című képe alapján készült, a kilencfelé szakadt magyar nemzetközösségből érkezett gyermekek által megfestett, 3x5 méteres alkotást és a különleges reprodukció születéséről készített rövidfilmet, amely a kiállítás helyszínén szintén látható lesz.

Forrás: MTI

Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria