HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Somogyi Győző életmű-kiállítás: A gyökerek persze ...

Somogyi Győző életmű-kiállítás: A gyökerek persze nem látszanak, de tudod, azok tartják a fát!

Több mint hatszáz alkotáson keresztül tekinti át Somogyi Győző festő- és grafikusművész munkásságát a Pesti Vigadó szombattól látható életmű-kiállítása. Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón mutatta be az NSKI Somogyi Győző Matyó Madonna című képe alapján készült, a kilencfelé szakadt magyar nemzetközösségből érkezett gyermekek által megfestett, 3x5 méteres reprodukciót.

Somogyi Győző tárlata képzőművészeti kiállításnak látszik, holott lényegesen többről van szó – hangsúlyozta Tóth Norbert kurátor a tárlat szerdai sajtótájékoztatóján a Nemzetstratégiai Kutatóintézetben (NSKI). Hozzátette, a Kossuth-díjas alkotó a mai európai művészet kiemelkedő életművét tudhatja magáénak, de emellett olyan értékfelmutatást is, amelyben egyenlő súllyal van jelen a képzőművészet mellett a hagyományőrzés, az ökologikus gondolkodás és azok az értékek, amelyek másfél évezrede megtartják a magyarságot a Kárpát-medencében.

Tóth Norbert kiemelte: ennek különös jelentősége van most, mikor Európában a nemzetállamok felszámolása zajlik, általános ideológiává vált az ateizmus. Somogyi Győző azonban a családot, a kisközösséget választja a globálisan elidegenedő egyénnel szemben, a munkát a spekulációval szemben – fűzte hozzá. A kurátor beszámolója szerint az MMA rendes tagjának életmű-kiállítását a Vigadó két emeletének három termében rendezik meg a művész munkásságának meghatározó alkotásaiból október 4. és november 23. között.

Az V. szint kiállítóterében alkalmazott grafikák, könyvillusztrációk mutatják be az alkotó magyar történelemhez, a huszársághoz, a katonai hagyományőrzéshez kapcsolódó művészetét; itt látható a Magyar királyok arcképcsarnoka is. A terem közepén kétfunkciós építmény kapott helyet, melyen kívülről a művész által festett nyolcvan hadizászló látható, belső terében nyolc film részleteiből összeállított videoanyag tekinthető meg.

A VI. emelet keleti termében döntően a hetvenes években készült fekete-fehér grafikák kerültek a falakra, a művek születésének korát, az értékválságot, a magyar történelem nemzetpusztító időszakait, a színtelen, profán világot jelképezve. Ezzel szemben a terem közepén áll „a választás lehetősége”, a kápolna épülete Az Árpád-ház szentjei sorozattal, amely az időtlen értéket, a színnel teli világot, a szakralitást mutatja fel – mondta el a kurátor.

A nyugati terem Somogyi Győző festészetéről kíván átfogó képet adni. Meghatározó elem a Magyar Hősök arcképcsarnoka, mely megidézi a magyarság elmúlt másfélezer évének nemzetmegtartó nagyjait Attila királytól Maléter Pál ezredesig; ezt övezi további másfélszáz jelentős mű a nyolcvanas évektől napjainkig.

Somogyi Győző elmondta: negyven év munkásságát próbálták besűríteni a tárlatra, de a munkák fele sem fért ki. „Mindig az volt a törekvésem, hogy egy teljes magyar képi világot hagyjak az utódokra a huszárzsinóroktól a Balaton-felvidéki tájakon át a Magyarok Nagyasszonya különböző ábrázolásaiig” – szólt hitvallásáról.

Az NSKI bemutatta a Somogyi Győző Matyó Madonna című képe alapján készült, a kilencfelé szakadt magyar nemzetközösségből érkezett gyermekek által megfestett, 3x5 méteres alkotást és a különleges reprodukció születéséről készített rövidfilmet, amely a kiállítás helyszínén szintén látható lesz.

Forrás: MTI

Hírek
2019. március 18.
Zászlók, ha lengenek… - Díjátadó 2019

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet immár ötödik alkalommal hirdetett rajz- és esszépályázatot a Kárpát-medencében és a világban szétszóratva élő, magukat magyarnak valló óvodások, iskolások és egyetemisták részére. A beérkezett többezer képzőművészeti alkotás, illetve a több mint hetven irodalmi munka közül neves zsűri választotta ki a díjazott alkotásokat. Az ünnepélyes díjátadóra a Várkert Bazárban került sor március 16-án, a magyar címer és zászló ünnepnapján.


2019. március 11.
Rajz- és esszépályázat 2019 – munkában a zsűri

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – amely küldetéséből eredően az emléknaphoz kapcsolódó ünnepségek és események szervezésében kiemelt feladatot vállal – immár ötödik alkalommal hirdetett pályázatot a Kárpát-medencében, illetve a világban szétszórtan élő, valamennyi magát magyarnak valló óvodás, diák és egyetemista számára.


2019. március 5.
VI. Budapesti Székely Bál

A keresztényi segítségnyújtás legfőbb mérvadója a szeretet, amely a jótetteket is vezérli. A VI. Budapesti Székely Bál kedvezményezettjei -  a marosvásárhelyi Szent Erzsébet Társulás, az oklándi unitárius közösség, a szovátai Kodály Zoltán Gyermekkórus, valamint a derceni Református Gyülekezet – idén egy-egy millió forinttal többől végezhetik áldásos tevékenységüket.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
március>>
HKSZCSPSZV
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria