HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei
Nyitóoldal > Hírek > Sinko Szabina muravidéki festőművész „Járókelők” című ...

Sinko Szabina muravidéki festőművész „Járókelők” című kiállításának megnyitója a Kárpát-haza Galériában

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által életre hívott Kárpát-haza Galéria idei első kiállítására január 20-án került sor. Sinko Szabina muravidéki festőművész „Járókelők” című tárlatának megnyitó rendezvényén részt vett Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete, Aliaksandr Khainouski, a Belarusz Köztársaság magyarországi nagykövete, Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete, valamint Igor Esmerov, a Macedón Köztársaság magyarországi nagykövete. Az est fővédnöke a magyar felmenőkkel rendelkező Ksenija Škrilec, a Szlovén Köztársaság magyarországi nagykövete volt.

Sinko Szabina Mariborban született, de gyermekkorától kezdve Lendván él. A festőművészet mellett díszlet- és bábtervezéssel is foglalkozik. Tanulmányait a Maribori Egyetem Pedagógiai Karán végezte, ahol jelenleg is docensként tanít báb- és díszlettervezést. Tanulmányai befejezése után 1993-ban Lendván megalapította a Pupilla Bábszínházat, mely azóta az egyik legismertebb és legszínvonalasabb bábszínházzá nőtte ki magát. Számos színházi előadás vizuális megtervezése fűződik a nevéhez Szlovéniában és külföldön egyaránt. Önálló és csoportos kiállításai mellett több gyermekkönyvet illusztrált, valamint a szlovén Litera Kiadó Piramida sorozatának borítóterveire is megbízást kapott. 2010-ben a Ljubljanai Egyetem kitüntetésben részesítette a bábjáték és színház területén végzett kimagasló munkásságáért, tevékenységéért.

A Szlovén Köztársaság részéről példaértékűnek nevezte Szász Jenő, hogy egy magyar gyökerekkel rendelkező nagykövetet nevezett ki Budapestre, ami mindennél beszédesebben jeleníti meg a kiváló magyar-szlovén kapcsolatokat. „Azt hiszem az Önök nevében is beszélhetek, amikor azt mondom, hogy a környező országok, ahol külhoni magyar közösségeink élnek, követhetnék ezt a jó példát” – szögezte le a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.

A közelgő Magyar Kultúra Napjára hivatkozva Szász kiemelte, hogy ezt az ünnepet - a Himnusz kéziratának véglegesítését jelentő napot - csak negyed évszázada, 1989 óta ünnepli az egyetemes magyarság. „Azóta feladatunk megteremteni a hagyományőrzés és a korszellem megkövetelte állandó megújulás egészséges, kulturális értékteremtő egyensúlyát. Azóta kötelességünk külhoni magyar kulturális értékeinkkel gazdagítani az anyaországot, és beépíteni értékeit a honi művelődési életbe. És azóta kötelességünk hitet tenni az egységes, valódi és igaz magyar művészet mellett.” Az Intézet vezetője szerint Sinko Szabina és művészete is ennek a kötelességnek tesz eleget.

Őexcellenciája Ksenija Škrilec kiemelte, hogy mindig boldogsággal töltti el mikor Szlovénia, illetve Muravidék Budapesten mutatkozhat be. Elmondása szerint leginkább a kulturális megjelenés áll hozzá legközelebb, hiszen ez az a terület, amely a diplomáciának is eszköze. A művészet a lelkünket úgy szólítja meg, ahogy a szavak képtelenek, így a legmélyebb rétegekig is elér – mondta a nagykövet, majd megemlítette: „a legnagyobb öröm, hogy egy földim mutatkozik be Budapesten, hát még ha ráadásul egy volt gimnáziumi osztálytársam” Büszkeségét fejezte ki továbbá, hogy két napon belül Szlovéniában közös magyar-szlovén kormányülésre kerül sor, amely szintén két ország közti kiváló viszonyt bizonyítja.

A Kárpát-medence hatalmas olvasztótégely, amely vonatkozik a művészetre is – kezdte beszédét Benedek Katalin művészettörténész, majd kifejtette: a művészek sokféle világlátást forrasztanak össze egységes magyar művészetté. „A Kárpát-medencére való nyitás tehát ennek a többféle, s mégis egységes látásmódnak az elfogadását jelenti. Nem egyszerűen arról van szó, hogy vannak magyarok, akik magyar közegben élnek, és más magyarok, akik különböző tájegységekben, más-más nemzeti közegben alkotnak, hanem kultúrák együttéléséről, amelyek egyre közelebb kerülnek egymáshoz, hatnak egymásra. A muravidéki művészet is részét képezi összmagyar művészetünknek.”

Az est fényét Kovács Nóri, a Népművészet Ifjú Mestere díjas előadóművész dalcsokra emelte. A kiállítás február 17-ig tekinthető meg a Teréz körúti Forrás Galériában.  

Tekintse meg a rendezvényről készült videót:

Hírek
2019. október 7.
Az aradi vértanúkra emlékezett a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Az aradi vértanúkra emlékeztek a Nemzetstratégiai Kutatóintézet dolgozói pénteken. Az NSKI székházában megkoszorúzták Nagysándor József domborművét, valamint lerótták tiszteletüket a Batthiány-örökmécsesnél is.


2019. október 7.
Tizenhét magyart avattak tiszteletbeli székellyé Oklándon

Tizenhét személy kapta meg a Tiszteletbeli Székely címet szombaton az oklándi unitárius templomban tartott istentiszteleten, ahol a felújított orgonát is felszentelték. Az ünnepség felszólalói a magyar nemzet összetartozásának és összefogásának fontosságát hangsúlyozták.


2019. október 7.
Kövér László: Székelyföldnek történelmi kárpótlás jár Budapestről és Bukarestből egyaránt

Kövér László szerint Székelyföldnek és a székelységnek történelmi kárpótlás jár Budapestről és Bukarestből egyaránt. Az Országgyűlés elnöke Székelyudvarhelyen beszélt erről szombaton, a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ (SZÉK) felújított épületének avatóünnepségén.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Debrecenben a Boldogasszony kiállítás
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
október>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 

 

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria