HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > „Palikatúrák” – Léphaft Pál délvidéki karikaturista ...

„Palikatúrák” – Léphaft Pál délvidéki karikaturista kiállítása a Kárpát-haza Galériában

Léphaft Pál Forum képzőművészeti díjas délvidéki karikaturista alkotásaiból nyílt kiállítás a Kárpát-haza Galériában 2015. június 30-án. A „Palikatúrák” című tárlat megnyitóján ünnepi beszédet mondott a kiállítás fővédnöke dr. Gerzsa István miniszteri biztos és védnöke, Szász Jenő a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.  A tárlatot Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője nyitotta meg.

Léphaft Pál a kortárs magyar karikatúra művészet kiemelkedő képviselője. Több mint negyven éve készíti sajátos rajzait, melyek a szórakoztatáson túl tanulságos, gúnyos, sokszor keserédes mondanivalót is elénk tárnak. „Humor nélkül, halál az élet. Élet nélkül, humor a halál. Ezért humoralizálni kell, merészen és tiszteletlenül. Mindhalálig.” – vallja mottójaként.

A művész 1972 óta él Újvidéken. 1976-ban szerezte meg diplomáját az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának magyar nyelv és irodalom szakán. 1977 óta újságíró. Az első karikatúrája 1973-ban jelent meg az újvidéki Magyar Szóban. Azóta számos kiállításon vett részt Délvidéken, Magyarországon és külföldön egyaránt. Karikatúrái szerves részét képezik a hazai és délvidéki sajtónak, több lap munkatársaként tevékenykedik.

Szász Jenő beszédében örömét fejezte ki, hogy a mostani a Kárpát-haza Galéria tizennyolcadik egyéni tárlata: „A kezdetektől fogva nem titkolt célunk volt, hogy a Kárpát-medencei magyar képzőművészet bemutatása révén kitágítsuk a horizontot és látómezőnk ne csupán a kilencvenháromezer négyzetkilométer területű Magyarország határáig terjedjen, hanem újra felfedezze az elszakított régiók – Kárpátalja, Erdély, Felvidék, Délvidék, Muravidék, Őrvidék és Eszék-Baranya – egyetemes magyar művészetének jellegzetességeit.” 

Léphaft Pál munkáiról szólva a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke kiemelte: „A görbetükör, amelyet Léphaft Pál tart elénk, éppen ahhoz járul hozzá, hogy a mosoly hatékony fegyverével lerombolja – a szó szoros és átvitt értelmében is – a mesterségesen közénk húzott határokat.”

Dr. Grezsa István miniszteri biztos elmondta, hogy a polgári kormány komolyan veszi, és szívén viseli a külhoni magyarság sorsát. Minden magyar ember ugyanolyan fontos, szülessen bárhol a Kárpát-medencében. A miniszteri biztos hangsúlyozta: ahhoz, hogy a külhoni magyar közösségeink meg tudjanak maradni szülőföldjükön, a gazdaságfejlesztést kell a nemzetpolitika középpontjába állítani.

Borókai Gábor megnyitó beszédében idézeteket felvonultatva világította meg a karikatúra, mint műfaj lényegét és sajátosságait. Véleménye szerint az interneten „szörfözve” látható, hogy mennyien mondanak ítéletet másokról. Léphaft Pál azonban az ítélkezést Istenre bízza, feladatának azt tekinti, hogy finom jelzéseket adjon másoknak, hogy életünk elviselhetőbb legyen – fogalmazott.  

Léphaft Pál „Palikatúrák” című kiállítása július 15-ig látogatható a Kárpát-haza Galériának helyt adó Forrás Galériában.

Tekintse meg a megnyitóról készült videót:

Hírek
2019. április 23.
Kiss Márti felvidéki festőművész alkotásai a Kárpát-haza Galériában

Kiss Márti felvidéki festőművész képeiből nyílt kiállítás a Kárpát-haza Galériában. A megnyitón beszédet mondott Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, valamint Szakolczay Lajos Széchenyi-díjas író, irodalom- és művészetkritikus.


2019. április 12.
Magyar gyermek magyar iskolába

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi szórványban élő magyarság számára egy fenntartható, rövid, közép és hosszú távon is eredményekkel szolgáló stratégia kidolgozását kezdeményezte. A program célja olyan lehetőségek feltárása, illetve gyakorlatba ültetése, amelyek hozzájárulnak a szórványban élő magyarság identitásvesztésének és asszimilációjának csökkentéséhez, a tendencia megfordításához. Kiemelt cél a szórványban élő magyar emberek megőrzése nemzetünk számára, olyan minta-projektek kidolgozása és gyakorlatba ültetése, melyek által a szórványban élő magyarság számára egyértelművé tehető: értéket jelent, de ugyanakkor lehetőséget is kínál magyar voltuk, identitásuk, nyelvük, kultúrájuk megőrzése, megerősítése, a magyar nemzethez való tartozás nem hátrányt, hanem éppenséggel kitörési pontot jelenthet jövőjük szempontjából.


2019. április 10.
19. Kárpát-medencei Prózafelolvasó Verseny

Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Prózafelolvasó Versenyt Kiskunhalason. Az esemény már hat éve – a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel való összefogásnak köszönhetően – Kárpát-medencei méretűvé nőtte ki magát.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
április>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria