HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > „Palikatúrák” – Léphaft Pál délvidéki karikaturista ...

„Palikatúrák” – Léphaft Pál délvidéki karikaturista kiállítása a Kárpát-haza Galériában

Léphaft Pál Forum képzőművészeti díjas délvidéki karikaturista alkotásaiból nyílt kiállítás a Kárpát-haza Galériában 2015. június 30-án. A „Palikatúrák” című tárlat megnyitóján ünnepi beszédet mondott a kiállítás fővédnöke dr. Gerzsa István miniszteri biztos és védnöke, Szász Jenő a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.  A tárlatot Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője nyitotta meg.

Léphaft Pál a kortárs magyar karikatúra művészet kiemelkedő képviselője. Több mint negyven éve készíti sajátos rajzait, melyek a szórakoztatáson túl tanulságos, gúnyos, sokszor keserédes mondanivalót is elénk tárnak. „Humor nélkül, halál az élet. Élet nélkül, humor a halál. Ezért humoralizálni kell, merészen és tiszteletlenül. Mindhalálig.” – vallja mottójaként.

A művész 1972 óta él Újvidéken. 1976-ban szerezte meg diplomáját az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának magyar nyelv és irodalom szakán. 1977 óta újságíró. Az első karikatúrája 1973-ban jelent meg az újvidéki Magyar Szóban. Azóta számos kiállításon vett részt Délvidéken, Magyarországon és külföldön egyaránt. Karikatúrái szerves részét képezik a hazai és délvidéki sajtónak, több lap munkatársaként tevékenykedik.

Szász Jenő beszédében örömét fejezte ki, hogy a mostani a Kárpát-haza Galéria tizennyolcadik egyéni tárlata: „A kezdetektől fogva nem titkolt célunk volt, hogy a Kárpát-medencei magyar képzőművészet bemutatása révén kitágítsuk a horizontot és látómezőnk ne csupán a kilencvenháromezer négyzetkilométer területű Magyarország határáig terjedjen, hanem újra felfedezze az elszakított régiók – Kárpátalja, Erdély, Felvidék, Délvidék, Muravidék, Őrvidék és Eszék-Baranya – egyetemes magyar művészetének jellegzetességeit.” 

Léphaft Pál munkáiról szólva a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke kiemelte: „A görbetükör, amelyet Léphaft Pál tart elénk, éppen ahhoz járul hozzá, hogy a mosoly hatékony fegyverével lerombolja – a szó szoros és átvitt értelmében is – a mesterségesen közénk húzott határokat.”

Dr. Grezsa István miniszteri biztos elmondta, hogy a polgári kormány komolyan veszi, és szívén viseli a külhoni magyarság sorsát. Minden magyar ember ugyanolyan fontos, szülessen bárhol a Kárpát-medencében. A miniszteri biztos hangsúlyozta: ahhoz, hogy a külhoni magyar közösségeink meg tudjanak maradni szülőföldjükön, a gazdaságfejlesztést kell a nemzetpolitika középpontjába állítani.

Borókai Gábor megnyitó beszédében idézeteket felvonultatva világította meg a karikatúra, mint műfaj lényegét és sajátosságait. Véleménye szerint az interneten „szörfözve” látható, hogy mennyien mondanak ítéletet másokról. Léphaft Pál azonban az ítélkezést Istenre bízza, feladatának azt tekinti, hogy finom jelzéseket adjon másoknak, hogy életünk elviselhetőbb legyen – fogalmazott.  

Léphaft Pál „Palikatúrák” című kiállítása július 15-ig látogatható a Kárpát-haza Galériának helyt adó Forrás Galériában.

Tekintse meg a megnyitóról készült videót:

Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria