HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > Összetartozunk – sikeresen lezajlott a 15. ...

Összetartozunk – sikeresen lezajlott a 15. Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Kárpát-medencei Prózafelolvasó Verseny

A 15. Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Kárpát-medencei Prózafelolvasó Verseny március 27-én került megrendezésre, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület és a kiskunhalasi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola és Gimnázium közös szervezésében. A verseny fővédnöke az idei évben is Kövér László, az Országgyűlés elnöke volt.

A Kiskunhalason megrendezett rendkívül színvonalas szakmai versenyre, közel 30 diák érkezett a Kárpát-haza minden pontjáról, hogy számot adhasson felkészültségéről és tehetségéről. Az általános iskolai korosztálynak Nyirő József  Uz Bence című regényéből kellett részleteket olvasnia, míg a középiskolások Makkai Sándor Táltoskirály című regényének részleteit adták elő.

Az ünnepélyes megnyitóra 10 órakor került sor, ahol a jelenlevőket és verseny védnökeit, Fráter Olivér urat, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettesét, Téglás László urat, a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola és Gimnázium igazgatóját és dr. Finta József érseki helynököt külön is köszöntötték.

Díszvendégként vett részt a megnyitón Balázsfi Csaba, Nyirő József unokája, valamint Kemény Endre, az Erdélyi Helikon alapítójának, dr. Kemény János írónak az unokája. 

A II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola és Gimnázium énekkara énekelte a Himnuszt, majd az iskola tanulói az összetartozás jegyében adták elő műsorukat. Mindannyian egy-egy verssel, prózarészlettel idézték meg azokat a tájegységeket, ahonnan a versenyzők érkeztek. A kivetítőn eközben képkockákat láthattunk a Kiskunságról, Vajdaságról, Felvidékről és Kárpátaljáról, s a csíksomlyói búcsú képei is megelevenedtek Erdélyből.

Dr. Döme Ottó, az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd a verseny két védnöke szólalt fel: Téglás László igazgató úr és dr. Finta József atya. Ezt követően kiskunhalasi népdalokat énekeltek a gimnázium tanulói.

A versenyt az idei évben is Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese nyitotta meg. Beszédében felidézte az Erdélyi Helikon alapításának körülményeit, majd arra kérte a jelenlévő diákokat, hogy az akkori írókat tisztelve és követve hűséggel álljanak ki a magyar szó, a magyar ízes beszéd mellett mind ünnep-, mind hétköznapokon. Nemzeti megmaradásunk érdekében versekkel, prózákkal  - olvasással és írással ápolják a magyar nyelvet.

A közel egyórás versengésre két külön teremben került sor nívós zsűri előtt.

Az általános iskolásoknál a következő személyek értékeltek:

Dr. Horváth-Futó Hargita, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének tanszékvezető-helyettese, egyetemi docens, a szenttamási Gion Nándor Emlékház munkatársa.

Medgyessy Éva, író, színháztörténész, a Várvédő című folyóirat alapító főszerkesztője.

Nagy Istvánné, a Kecskeméti Főiskola Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Óvoda címzetes igazgatója; a Tanítóképző Főiskolai Kar Magyar nyelv és irodalom szakos tantárgypedagógusa.

Gergely Felícián, a Bartók Béla Unitárius Egyházközség világi vezetője, író, könyvkiadó.

Pál László, a Halasi Média és Kultúra Kft. munkatársa, a Halasi Tükör kulturális rovatának vezetője, újságíró.

A középiskolások zsűrije:

Dr. Fekete Ágnes lelkész, a Kossuth Rádió Református félóra című műsorának főszerkesztője.

Prof. Dr. Hózsa Éva egyetemi tanár, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének, valamint a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karának tanára, a Magyar Tudományos Akadémia külső köztestületi tagja.

File Gabriella, a budapesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Kéttannyelvű Gimnázium magyartanára, szaktanácsadó és mesterpedagógus, Az ég alatt és a Tovatűnő lepkepercek című verseskötetek szerzője.

Kapus Krisztián, a kiskunhalasi Szaki Vasutas Művelődési Ház igazgatója, magyar-könyvtár szakos tanár, volt országgyűlési képviselő.

Anda Péter, a Halasi Média és Kultúra Kft. munkatársa, tanár, a Kaméleon színjátszó társulat tagja.

A díjátadásra az ebédet követően került sor. Valamennyi diák megkapta az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület által összeállított könyvcsomagot, valamint a lelkes támogatók és a budapesti (VII., IX., XII., XVIII. és XXI. kerületi) önkormányzatok által adományozott könyveket és jutalmakat.

Az általános iskolások közötti versenyt a kiskunmajsai Tabajdi Anna nyerte, aki a felsorolt díjakon, könyvjutalmakon kívül egy egyhetes erdélyi utazást is nyert Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzatának köszönhetően. Második helyen Gombkötő Katalin végzett Kecelről, a harmadik helyezett pedig Bartha István lett Kiskunmajsáról. A zsűri különdíját a legfiatalabb versenyző, a kecskeméti Szakál Boldizsár Máté vehette át. Téglás László, a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola és Gimnázium igazgatója Szatmári Viktóriának adta át a különdíjat, aki a legjobb határon túli versenyző lett, Magyarkanizsáról érkezett.

További különdíjasok, akik az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület támogatóinak ajándékait kapták: Dobán VivienNagy Norbert, Pente Szilvia, Seres JohannaTősmagi KlaudiaVarga Luca. Emléklapot kapott: Nagy Gréta, Pintye Réka, Urfi László és Zámbó Loretta.

A középiskolások között egy kiskunhalasi diáklány, Nagy-Lukács Doroti bizonyult a legjobbnak, a második a bajai Mohai Aletta lett, míg a harmadik helyen a szintén halasi Farkas Edit végzett.  A zsűri különdíját is egy helyi versenyző kapta: Révész Petra.

További különdíjasok, akik az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület támogatóinak ajándékait kapták: Casaru Erzsébet Julia, mint a legjobb határon túli versenyzőtovábbá Simó-Nagy Anna, Nagy Botond, Sike Klaudia. Emléklapot kapott: Hazafi István ZoltánSzabó Ádám és Gutási Bence.

A záró rendezvényen minden versenyző 1-1 szál virággal a kezében énekelte el a Szózatot, majd a jelenlévőkkel együtt átsétáltak a tavaly ültetett Erdélyi Csillagok Fájához, hogy tisztelegjenek az Erdélyi Helikon íróinak munkássága előtt. Alföldi GézaCsak a gyökér kitartson című verse is elhangzott, az énekkar pedig a Székely himnuszt énekelte. Dr. Döme Ottó, Téglás László és Fráter Olivér közösen helyeztek el a megemlékezés és tiszteletadás koszorúit az emlékfánál.

Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria