HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei
Nyitóoldal > Hírek > Orbán Balázs Emlékünnepség Székelylengyelfalván, Szejkefürdőn és ...

Orbán Balázs Emlékünnepség Székelylengyelfalván, Szejkefürdőn és Székelyudvarhelyen

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és az Orbán Balázs Alapítvány által szervezett kétnapos rendezvény-sorozat második napján, vasárnap délelőtt Orbán Balázs lengyelfalvi emlékházánál leleplezték az NSKI által adományozott emléktáblát és a Berettyóújfalu önkormányzata által adományozott domborművet.

Az esemény fővédnöke, dr. Hoppál Péter, Magyarország kultúráért felelős államtitkára nevében Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a jelenlévőket, majd kiemelte: irányadók Orbán Balázs szavai, aki azt mondta a maga korában, hogy a latolgatások és a sok beszéd ideje lejárt, Orbán Balázs ugyanis mindig is a cselekedeteket, az egyértelmű válaszokat szerette, és e szerint élt, alkotott. „Életpályáját tekintve a haza nagyjai között tarthatjuk számon, hiszen mindig igaz magyarként féltő és óvó gonddal és gondolatokkal oltalmazta nemzetét” – tette hozzá.

Az ünnepségen felszólalt Bálint Domokos, az Orbán Balázs Alapítvány elnöke. Elmondta: Orbán Balázsról megemlékezni mindenkinek szívügye, a politikai hovatartozásától függetlenül. „Emlékezünk, emléket állítunk, hogy a legnagyobb székely szelleme lármafaként lobogjon, megvilágítva múltunkat, jelenünket, és irányt adva a jövőnek” – jelentette ki. Az 1881-es képviselőválasztásokon való keresztúri kudarca után Orbán Balázs Berettyóújfalut képviselte a törvényhozásban, ezért a település magáénak is tekinti a legnagyobb székelyt, az ő szellemi örökségét, mondta el Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere.

„Alig telt el egy hónap azóta, hogy az 1848–49-es polgári forradalom és szabadságharc évfordulójára emlékeztünk, megemlékeztünk nemzetünk hőseiről és mártírjairól, és ünnepeltük az általuk kivívott, máig ható eredményeket. 1848 szelleme azonban nem szállt el 1849-ben: mint a harctéren elhullatott zászlót, az ún. bukás után rögtön felvették, és tovább lobogtatták olyan hazafiak, mint amilyen Orbán Balázs vagy Mikó Imre is volt. Az őket követő évtizedekben pedig ugyanígy a magasba emelték az 56-osok, negyedszázaddal ezelőtt pedig a 89-es, 90-es rendszerváltók, és napjainkban közülünk is nagyon sokan” – sorolta az elöljáró.

Az emléktáblák leleplezését megelőzően Szász Jenő, az NSKI elnöke is megosztotta ünnepi gondolatait, egyebek mellett kiemelve: 2010 óta a nemzetegyesítés kegyelmi időszakát éljük. „2010 óta új világot élünk, mert Magyarország ma már nem felelősséget érez irántunk, hanem a második Orbán-kormány és a kétharmados parlament az új alaptörvényben ezt magasztosabb szintre emelte, amikor kimondta, hogy „Magyarország felelősséget visel a külhoni magyar nemzeti közösségek iránt” – fogalmazott. Mint kifejtette, ez nem csupán egy vállalt felelősség, kötelesség, hanem lelkiismereti ügy. 

A nemzetegyesítés további fontos pilléreiként említette a kettős állampolgárság intézményét szentesítő törvényt, illetve a választóügyi törvény is. „A mi dolgunk, hogy Orbán Balázs örökségét felismerve, annak tanítását magunkévá téve, a szentírásból mindehhez erőt merítve felelősséggel és hűséggel szolgáljuk szülőföldünket és nemzettársainkat” – hangsúlyozta zárásként.

Az emlékünnep folytatásaként Nm. és Ft. Tamás József római katolikus püspök szolgálatával ünnepi szentmisére került sor a lengyelfalvi katolikus plébániatemplomban, melyet követően a részvevők megkoszorúzták Orbán Balázs szejkefürdői sírját. A rendezvény-sorozat a kaposvári Déryné Vándorszínház felemelő kulturális műsorával zárult.

Forrás: szekelyhon.ro

Videó megtekintése

Orbán Balázs nyomában │Forrás: M1│ 2015. április 19. │ Ma délután 13:16

 

Hírek
2019. október 7.
Az aradi vértanúkra emlékezett a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Az aradi vértanúkra emlékeztek a Nemzetstratégiai Kutatóintézet dolgozói pénteken. Az NSKI székházában megkoszorúzták Nagysándor József domborművét, valamint lerótták tiszteletüket a Batthyány-örökmécsesnél is.


2019. október 7.
Tizenhét magyart avattak tiszteletbeli székellyé Oklándon

Tizenhét személy kapta meg a Tiszteletbeli Székely címet szombaton az oklándi unitárius templomban tartott istentiszteleten, ahol a felújított orgonát is felszentelték. Az ünnepség felszólalói a magyar nemzet összetartozásának és összefogásának fontosságát hangsúlyozták.


2019. október 7.
Kövér László: Székelyföldnek történelmi kárpótlás jár Budapestről és Bukarestből egyaránt

Kövér László szerint Székelyföldnek és a székelységnek történelmi kárpótlás jár Budapestről és Bukarestből egyaránt. Az Országgyűlés elnöke Székelyudvarhelyen beszélt erről szombaton, a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ (SZÉK) felújított épületének avatóünnepségén.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Debrecenben a Boldogasszony kiállítás
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
október>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 

 

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria