HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > Orbán Balázs Emlékkonferencia áprilisban 

Orbán Balázs Emlékkonferencia áprilisban

Tudományos konferenciával és kétnapos rendezvénysorozattal emlékezik a legnagyobb székelyre, Orbán Balázsra a székelylengyelfalvi Orbán Balázs Alapítvány a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel (NSKI) partnerségben. A rendezvényen felidézik Székelyföld krónikásának szerteágazó munkásságát, illetve emléktáblát is elhelyeznek Orbán Balázs szülőházán.

Halálának 125. évfordulója alkalmából, április 18–19-én tartják az Orbán Balázs Emlékkonferenciát a tervezettek szerint három helyszínen: a legnagyobb székely szülőfalujában, Székelylengyelfalván, síremlékénél a Szejkefürdőn, illetve Székelyudvarhelyen. A kezdeményezéssel a lengyelfalvi alapítvány kereste fel a Nemzetstratégiai Kutatóintézetet, a felkérés pedig nem csak megtisztelő, de kötelez is – mondta el a rendezvény apropóján Szász Jenő. Az NSKI elnöke hétfőn Székelyudvarhelyen számolt be az emlékrendezvény tervezett programjáról. Az emlékkonferenciát szombaton, április 18-án tartanák, a meghívottak között Pozsony Ferenc erdélyi néprajzkutató, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, Kovács Sándor teológiai tanár, Borsos Balázs, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézetének igazgatóhelyettese, Fráter Olivér, az NSKI elnökhelyettese, illetve Zepeczáner Jenő székelyudvarhelyi helytörténész is szerepel.

A konferencia lejártával orgonakoncertet tartanak a lengyelfalvi templomban, majd állófogadás lesz a helyi kultúrotthonban. Vasárnap leplezik le az emléktáblákat, majd a résztvevők megkoszorúzzák Orbán Balázs szejkefürdői sírját, illetve este kulturális rendezvényt tartanak, kedvező idő esetén a tervek szerint a legnagyobb székely udvarhelyi szobránál. A szervezők felkérték Bunta Leventét, Székelyudvarhely polgármesterét, hogy nyissa meg az emlékkonferenciát, az eseményre pedig meghívták Felsőboldogfalva község vezetőjét is, illetve a vasárnapi megemlékezésre Kelemen Hunor szövetségi elnököt is tisztelettel várják.

Forrás: Székelyhon.ro

Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria