HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Orbán Balázs Emlékkonferencia áprilisban 

Orbán Balázs Emlékkonferencia áprilisban

Tudományos konferenciával és kétnapos rendezvénysorozattal emlékezik a legnagyobb székelyre, Orbán Balázsra a székelylengyelfalvi Orbán Balázs Alapítvány a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel (NSKI) partnerségben. A rendezvényen felidézik Székelyföld krónikásának szerteágazó munkásságát, illetve emléktáblát is elhelyeznek Orbán Balázs szülőházán.

Halálának 125. évfordulója alkalmából, április 18–19-én tartják az Orbán Balázs Emlékkonferenciát a tervezettek szerint három helyszínen: a legnagyobb székely szülőfalujában, Székelylengyelfalván, síremlékénél a Szejkefürdőn, illetve Székelyudvarhelyen. A kezdeményezéssel a lengyelfalvi alapítvány kereste fel a Nemzetstratégiai Kutatóintézetet, a felkérés pedig nem csak megtisztelő, de kötelez is – mondta el a rendezvény apropóján Szász Jenő. Az NSKI elnöke hétfőn Székelyudvarhelyen számolt be az emlékrendezvény tervezett programjáról. Az emlékkonferenciát szombaton, április 18-án tartanák, a meghívottak között Pozsony Ferenc erdélyi néprajzkutató, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, Kovács Sándor teológiai tanár, Borsos Balázs, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézetének igazgatóhelyettese, Fráter Olivér, az NSKI elnökhelyettese, illetve Zepeczáner Jenő székelyudvarhelyi helytörténész is szerepel.

A konferencia lejártával orgonakoncertet tartanak a lengyelfalvi templomban, majd állófogadás lesz a helyi kultúrotthonban. Vasárnap leplezik le az emléktáblákat, majd a résztvevők megkoszorúzzák Orbán Balázs szejkefürdői sírját, illetve este kulturális rendezvényt tartanak, kedvező idő esetén a tervek szerint a legnagyobb székely udvarhelyi szobránál. A szervezők felkérték Bunta Leventét, Székelyudvarhely polgármesterét, hogy nyissa meg az emlékkonferenciát, az eseményre pedig meghívták Felsőboldogfalva község vezetőjét is, illetve a vasárnapi megemlékezésre Kelemen Hunor szövetségi elnököt is tisztelettel várják.

Forrás: Székelyhon.ro

Hírek
2019. március 25.
Az NSKI rajzpályázatának kárpátaljai díjátadó ünnepsége és Szent Korona miniszobor-avatás

Magyarország Ungvári Főkonzulátusa adott otthont a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által a magyar zászló és címer emléknapjának megünneplésére kiírt rajz- és esszépályázat hagyományos kárpátaljai díjátadójának. A 2019. március 19-én hagyományos jelleggel megrendezett eseményen huszonnyolc kárpátaljai díjazott vehette át nyereményeit és az elismerő okleveleket. A díjátadót követően a résztvevők felavatták Kolodkó Mihály kárpátaljai szobrászművész Szent Koronát ábrázoló bronz miniszobrát.


2019. március 18.
Zászlók, ha lengenek… - Díjátadó 2019

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet immár ötödik alkalommal hirdetett rajz- és esszépályázatot a Kárpát-medencében és a világban szétszóratva élő, magukat magyarnak valló óvodások, iskolások és egyetemisták részére. A beérkezett többezer képzőművészeti alkotás, illetve a több mint hetven irodalmi munka közül neves zsűri választotta ki a díjazott alkotásokat. Az ünnepélyes díjátadóra a Várkert Bazárban került sor március 16-án, a magyar címer és zászló ünnepnapján.


2019. március 11.
Rajz- és esszépályázat 2019 – munkában a zsűri

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – amely küldetéséből eredően az emléknaphoz kapcsolódó ünnepségek és események szervezésében kiemelt feladatot vállal – immár ötödik alkalommal hirdetett pályázatot a Kárpát-medencében, illetve a világban szétszórtan élő, valamennyi magát magyarnak valló óvodás, diák és egyetemista számára.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
március>>
HKSZCSPSZV
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria