HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Orbán Balázs Emlékkonferencia áprilisban 

Orbán Balázs Emlékkonferencia áprilisban

Tudományos konferenciával és kétnapos rendezvénysorozattal emlékezik a legnagyobb székelyre, Orbán Balázsra a székelylengyelfalvi Orbán Balázs Alapítvány a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel (NSKI) partnerségben. A rendezvényen felidézik Székelyföld krónikásának szerteágazó munkásságát, illetve emléktáblát is elhelyeznek Orbán Balázs szülőházán.

Halálának 125. évfordulója alkalmából, április 18–19-én tartják az Orbán Balázs Emlékkonferenciát a tervezettek szerint három helyszínen: a legnagyobb székely szülőfalujában, Székelylengyelfalván, síremlékénél a Szejkefürdőn, illetve Székelyudvarhelyen. A kezdeményezéssel a lengyelfalvi alapítvány kereste fel a Nemzetstratégiai Kutatóintézetet, a felkérés pedig nem csak megtisztelő, de kötelez is – mondta el a rendezvény apropóján Szász Jenő. Az NSKI elnöke hétfőn Székelyudvarhelyen számolt be az emlékrendezvény tervezett programjáról. Az emlékkonferenciát szombaton, április 18-án tartanák, a meghívottak között Pozsony Ferenc erdélyi néprajzkutató, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, Kovács Sándor teológiai tanár, Borsos Balázs, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézetének igazgatóhelyettese, Fráter Olivér, az NSKI elnökhelyettese, illetve Zepeczáner Jenő székelyudvarhelyi helytörténész is szerepel.

A konferencia lejártával orgonakoncertet tartanak a lengyelfalvi templomban, majd állófogadás lesz a helyi kultúrotthonban. Vasárnap leplezik le az emléktáblákat, majd a résztvevők megkoszorúzzák Orbán Balázs szejkefürdői sírját, illetve este kulturális rendezvényt tartanak, kedvező idő esetén a tervek szerint a legnagyobb székely udvarhelyi szobránál. A szervezők felkérték Bunta Leventét, Székelyudvarhely polgármesterét, hogy nyissa meg az emlékkonferenciát, az eseményre pedig meghívták Felsőboldogfalva község vezetőjét is, illetve a vasárnapi megemlékezésre Kelemen Hunor szövetségi elnököt is tisztelettel várják.

Forrás: Székelyhon.ro

Hírek
2019. augusztus 15.
Debrecenben a Boldogasszony kiállítás

Az 50. Debreceni Virágkarnevál augusztus 14-től 21-ig tartó programsorozata szerda délután a Nemzetstratégiai Kutatóintézet BOLDOGASSZONY kiállításának megnyitó ünnepségével vette kezdetét. A Kölcsey Központban sorra került megnyitón részt vett Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke, Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája, Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere, illetve Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.


2019. augusztus 5.
Kalló László erdélyi festőművész kiállítása

Megnyílt Kalló László erdélyi festőművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában. Ünnepi beszédet mondott Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, a művészt Józsa Judit kerámiaművész, művészettörténész méltatta.


2019. július 25.
KONFERENCIA-FELHÍVÁS: INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETÉRŐL

összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
augusztus>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria