HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > „Nemzetstratégiai feladat a fiatalok helyzetének vizsgálata”

„Nemzetstratégiai feladat a fiatalok helyzetének vizsgálata”

Nemzetstratégiai feladat a határon túli ifjúság helyzetének vizsgálata – jelentette ki Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusának Dísztermében megrendezett Külhoni Magyar Ifjúságkutatás – 2014 projektnyitó konferenciáján.

Az intézetvezető kiemelte: a nemzetegyesítés jól működő, összefüggő rendszerek felállításából áll az élet minden területén, és amikor a magyar ifjúság helyzetét vizsgálják, elsőrendű nemzetstratégiai feladatuknak tesznek eleget. Az ifjúság 2010 óta nem probléma, hanem erőforrás – mondta.

Szász Jenő kitért arra is, hogy a lassan eltűnő államhatárok ellenére a Kárpát-medencében szétszóratott magyarságot az asszimiláció, a kivándorlás és a vegyes házasságok néhány évtizeden belül felszámolhatják. Az intézményi és jogi, gazdasági megmaradásban sem állunk jól – állapította meg kiemelve, hogy az autonómiák széles körű és többszintű rendszere a megmaradás legjobb biztosítéka a normatív és garantált pénzügyi források mellett.

A külhoni magyarság kérdése elsősorban gazdasági kérdés – mutatott rá, és azt szorgalmazta, adjanak új fogalmat a hazának, ne a 93 ezer négyzetkilométerben gondolkodjanak. Jelezte: kidolgozták a Kárpát-haza fejlesztési koncepciót, és ezen belül kimunkálták a nemzetegyesítés fejlesztési programját is hétéves időtartamra.

Patyi András, a rendezvénynek otthont adó Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora köszöntőjében az intézmény épületére utalt, azt mondta: az az újjászületésről szól, arról, hogy egy pusztulásra ítélt, a demokratikus kormányok idején is veszni hagyott nemzeti hagyomány megmenthető. Az egyetem – amely egyszerre katonai és rendészeti tisztképző, valamint a közigazgatási képzések központja – ma a magyar állam újjászervezésének jelképe – fogalmazta meg.

A magyar állam hosszú távon nem lesz sikeres, ha nem áll mögötte átgondolt nemzetstratégia és jövőkép. A jövő mindig a fiataloké – emelte ki a rektor, aki szerint a trianoni békediktátum elsősorban az ifjúságot ölte meg.

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának társadalmi szervezetek munkacsoportja tavaly decemberben fogalmazta meg, hogy nagyon keveset lehet tudni a külhoni magyar nemzetrészek ifjúságának helyzetéről, ezért ezt fel kellene tárni egy kutatás keretében. A feladatra az NSKI-t kérte fel.

A kutatás a Kárpát-medence külhoni régiói 15-29 év közötti magyar ifjúságának vizsgálatára vállalkozik. Alapvető célja – a külhoni magyar ifjúság helyzetének ismeretében – olyan stratégia javaslatcsomag megfogalmazása, amelyet a politikai döntéshozatalban közvetlenül érintett szervezetek a gyakorlatban is alkalmazni tudnak – körvonalazták.

A kutatás megállapításairól szóló kötetet november 14-éig publikálják, és akkor lesz a záró konferencia is. A kutatást az NSKI finanszírozza, teljes költségvetése 18,6 millió forint.

A rendezvény arra is alkalmat adott, hogy az NSKI bemutassa a nagyközönségnek Kárpát-haza Szemle kiadványsorozat hatodik, Külhoni Magyar Ifjúságkutatás – 2014, Metszetek című kötetét, mely a külhoni magyar ifjúság regionális helyzetképei mellett ifjúsággal foglalkozó gyakorlati szakemberek beszámolóit, tanulmányait tartalmazza.

Forrás: MTI / NSKI

Kapcsolódó dokumentumok
A konferencia részletes programja
Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria