HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Nemzetközi Gazdaságtudományi Konferencia Beregszászon

Nemzetközi Gazdaságtudományi Konferencia Beregszászon

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, a Nyíregyházi Egyetem és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet közös szervezésében Nemzetközi Gazdaságtudományi Konferenciát tartottak május 6-án Beregszászon. A Nemzetstratégiai Kutatóintézetet képviseletében dr. Péti Márton, dr. Barkaszi Levente, Fejes Norbert és Lovász Gergely előadását hallgathatták meg a résztvevők.

A Rákóczi-főiskolán idén 15 éves a gazdaságtudományi tanszék, mely a Nyíregyházi Bessenyei György Főiskola segítségével jött létre. A konferenciát a szervezők azzal a céllal hozták létre, hogy a képzés eddigi eredményeiről, a gazdasági élet lehetőségeiről, kihívásairól értekezzenek.

A konferencia elején a házigazda, dr. Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora a főiskola és a gazdasági képzés elindulásáról beszélt köszöntőjében. „A semmiből egy új világot kellett teremtenünk. Bár még nem láttunk messzire, de sok volt bennünk a láng és az akarat” – mondta a rektor asszony. „Az idáig vezető rögös út telve volt számtalan nehézséggel és kihívással, de ugyanakkor mindig voltak segítő kezek.”

Péti Márton, az NSKI képviseletében elmondta, hogy az intézet örömmel társult a konferencia megszervezéséhez, hiszen számos közös pont van a képzés küldetése és az intézet törekvései között. Beszélt az intézmény fő prioritásairól és tevékenységéről, valamint hangsúlyozta, hogy munkájuk során nemcsak elemzéseket és kutatásokat folytatnak, hanem az európai támogatásnak köszönhetően sikerül gazdasági fejlesztési projekteket is megvalósítani. Ennek kapcsán készek segíteni a térség fejlesztését, ezért nyitottak az innovatív ötletek felé a helyi szakemberek részéről.

Vargáné Bosnyák Ildikó, a Nyíregyházi Egyetem Gazdaságtudományi Intézetének megbízott igazgatója köszönetét fejezte ki a főiskola vezetőségének, hogy ennyi éven keresztül készek voltak fogni a kezüket, és mindent megtenni a gyümölcsöző munka érdekében. Elmondta, hogy nemcsak a főiskolai gazdasági képzés jubilál, de a Nyíregyházi Egyetem Gazdasági képzése is éppen ebben az évben ünnepli 20 éves fennállását, tehát kettős ünnepet ülnek. Sokszor erőn felül kellett végezni a munkát, de minden nehézség ellenére sikerült együtt megvívni a harcot, ami végeredményben sikertörténetként értékelhető – mondta a megbízott igazgató.

A Munkácsi Állami Egyetem nevében Stegney Marianna, a gazdaságtudományok docense köszöntötte az egybegyűlteket. Ezt követően plenáris előadások következtek.

Dr. Galó Miklós a Nyíregyházi Egyetem képviseletében a beregszászi kihelyezett képzést alapító szakvezető beszélt az elmúlt 15 év kezdeteiről és a fejlődésről. Natalja Vnukova, a Szemen Kuznec Harkivi Nemzeti Gazdasági Egyetem professzora A minősítés nemzeti kerete az új felsőoktatási törvény fényében címmel tartott előadást. Dr. Lentner Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közpénzügyi és Államháztartási Intézetének vezetője a 2007-es válság utáni nemzetközi és magyar közpénzügyi menedzsment stratégiájáról beszélt.. A plenáris előadások zárásaként Péti Márton az NSKI képviseletében a Kárpát-medence térségének kelet-közép-európai fejlesztési lehetőségeit mutatta be.

A konferencia délutáni részében szekciónkénti előadásokon vehettek részt az egybegyűltek. Kárpát-medencei egységes gazdasági tér adta vállalkozói lehetőségek elemzése, A gazdasági oktatás jelene és jövője, Pénzügyi és számviteli fejlődés napjainkban, Kárpátalja és a Kárpát-medence gazdasági fejlődésének stratégiája – ezen témakörökben volt lehetőség az előadások meghallgatására.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai a negyedik szekcióban adtak elő. Barkaszi Levente Kárpátalja agrárgazdaságának fejlesztési lehetőségeiről tartott előadást, Fejes Norbert Kárpátalja gazdasági és társadalmi helyzetértékelését, fejlesztési lehetőségeit mutatta be, míg Lovász Gergely a magyar-magyar kapcsolatokat taglalta előadásában a 2007-2013 közötti Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósult projektek esetében.

Forrás: Karpatalja.net

Hírek
2019. április 23.
Kiss Márti felvidéki festőművész alkotásai a Kárpát-haza Galériában

Kiss Márti felvidéki festőművész képeiből nyílt kiállítás a Kárpát-haza Galériában. A megnyitón beszédet mondott Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, valamint Szakolczay Lajos Széchenyi-díjas író, irodalom- és művészetkritikus.


2019. április 12.
Magyar gyermek magyar iskolába

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi szórványban élő magyarság számára egy fenntartható, rövid, közép és hosszú távon is eredményekkel szolgáló stratégia kidolgozását kezdeményezte. A program célja olyan lehetőségek feltárása, illetve gyakorlatba ültetése, amelyek hozzájárulnak a szórványban élő magyarság identitásvesztésének és asszimilációjának csökkentéséhez, a tendencia megfordításához. Kiemelt cél a szórványban élő magyar emberek megőrzése nemzetünk számára, olyan minta-projektek kidolgozása és gyakorlatba ültetése, melyek által a szórványban élő magyarság számára egyértelművé tehető: értéket jelent, de ugyanakkor lehetőséget is kínál magyar voltuk, identitásuk, nyelvük, kultúrájuk megőrzése, megerősítése, a magyar nemzethez való tartozás nem hátrányt, hanem éppenséggel kitörési pontot jelenthet jövőjük szempontjából.


2019. április 10.
19. Kárpát-medencei Prózafelolvasó Verseny

Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Prózafelolvasó Versenyt Kiskunhalason. Az esemény már hat éve – a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel való összefogásnak köszönhetően – Kárpát-medencei méretűvé nőtte ki magát.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
április>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria