HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Nemzetegyesítés Ópusztaszeren: öt országon átívelő turisztikai ...

Nemzetegyesítés Ópusztaszeren: öt országon átívelő turisztikai desztinációs együttműködés veszi kezdetét

A Kárpát-medencei turizmus szintjén is intézményesülhet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet nemzetegyesítési szándéka. A turisztikai desztinációk hosszú távú együttműködésének alapjait megteremtő szándéknyilatkozatot tizennyolc – Magyarországot, Délvidéket, Erdélyt, Kárpátalját és Felvidéket képviselő – szervezet írta alá.

Az alapítói szándéknak megfelelően a Nemzetstratégiai Kutatóintézet – az anyaországi és külhoni magyar közösségek összefogásából létrejövő – összefüggő Kárpát-medencei rendszerek létrehozása által képzeli el a határokon átívelő nemzetegyesítési törekvések megvalósítását. A hálózat kiépítésének fontos részét képezi a Kárpát-medencei turisztikai desztinációk hosszú távú együttműködésének létrehozása, melynek érdekében öt országon átívelő együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá június 29-én, Ópusztaszeren, Horkay Nándor  az NSKI kutatási, stratégiai és koordinációs igazgatója, valamint tizenhét másik hazai és határon túli szervezet vezetője.

A Magyar Turisztikai Desztináció Menedzsment Szövetség által kezdeményezett együttműködéshez a Nemzetstratégiai Kutatóintézeten kívül további tizenhat Kárpát-medencei szervezet csatlakozott: az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, a Hét Vezér Turisztikai Egyesület, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, a Tusnádfürdői Turisztikai Egyesület, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás, a Szovátai Turisztikai Egyesület, a Sóvidék-Hegyalja Turisztikai Egyesület, a Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Földrajz Kara, a Pogány-havas Kistérségi Társulás, az Ukrán-Magyar Területfejlesztési Iroda, a Hídverő Társulás, TDM Törökkanizsa, TDM Magyarkanizsa, TDM Zenta, a Vojnich Oszkár Polgári Egyesület, valamint az Észak-bácskai Homokháti Kistérség Településfejlesztési Egyesület.

Az együttműködést a szervezetek első sorban a képzések, a jó gyakorlatok megosztásában, a határokon átívelő turizmus szakmai, kutatási és fejlesztési programjaiban, a szomszédos országokban szervezett road-show-k kiterjesztésében, valamint egymás turisztikai rendezvényein való kölcsönös résztvételben látják. A Kárpát-medencei turisztikai desztinációk együttműködése lehetőséget teremt a Kárpát-medencei gazdaságfejlesztésben érdekelt szereplőkkel való együttműködés fejlesztésére, a turisztikai kapcsolatok területén a tudástranszfer és a hálózatosodás elősegítésére.

A nyilatkozat értelmében a felek közösen dolgozzák ki a 2014–2015. évi időszakra szóló akciótervet, amely a remények szerint magában foglalja majd a Kárpát-medence, mint turisztikai desztináció piacra vitelének lehetőségét, a térség turizmusfejlesztési irányelveinek meghatározását, valamint a turisztika termékeinek, szolgáltatásainak és befektetési lehetőségeinek rendszerbe gyűjtését. A szervezetek mindezt a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel történő együttműködésben teszik.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke időszerűnek nevezte a turizmus területén létrejövő összefogást, hiszen XX. századi szétszórattatásunk miatt a magyar az egyetlen olyan uniós nemzet, amely Európa akár tíz különböző országában is jelen van. A határokon átívelő nemzeti összefogás pedig lehetőséget teremt a magyar-magyar kapcsolatok fejlesztésére a tagállamok együttműködésére szánt uniós források lehívásán keresztül. A trianoni tragédiánk következtében kialakult állapot – bizonyos esetekben – akár versenyelőnnyé is változtatható, a lehetőség kiaknázása, az erre irányuló kormányzati szándéknak megfelelően a Nemzetstratégiai Kutatóintézet lehetősége és felelőssége.

Hírek
2019. augusztus 15.
Debrecenben a Boldogasszony kiállítás

Az 50. Debreceni Virágkarnevál augusztus 14-től 21-ig tartó programsorozata szerda délután a Nemzetstratégiai Kutatóintézet BOLDOGASSZONY kiállításának megnyitó ünnepségével vette kezdetét. A Kölcsey Központban sorra került megnyitón részt vett Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke, Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája, Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere, illetve Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.


2019. augusztus 5.
Kalló László erdélyi festőművész kiállítása

Megnyílt Kalló László erdélyi festőművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában. Ünnepi beszédet mondott Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, a művészt Józsa Judit kerámiaművész, művészettörténész méltatta.


2019. július 25.
KONFERENCIA-FELHÍVÁS: INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETÉRŐL

összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
augusztus>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria