HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > Negyedik alkalommal rendeztek magyar napokat Maroshévízen

Negyedik alkalommal rendeztek magyar napokat Maroshévízen

A maroshévízi önkormányzat, az Alma Mater Egyesület, a Kemény János Gimnázium és Alapítvány, a Maroshévízi RMDSZ, valamint a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület szervezésében jött létre a negyedik Maroshévízi Magyar Napok május 12-e és 17-e között. A rendezvényen Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese Orbán Balázs politikai tevékenységéről tartott előadást.

Czirják Károly, a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület elnöke elmondta, minden nap más tematika szerint zajlott az ötnapos rendezvény. Május 12-én az egyház és kultúra kapott főszerepet ökumenikus istentisztelettel, zenekari fellépéssel. 13-án a magyar kultúra napját ünnepelte kulturális műsorával a Kemény János Gimnázium diáksága. 14-én volt az iskola napja, a magyar tannyelvű intézmény fennállásának 25. évfordulója, amely alkalomból a díszbeszédek és a szavalatok után koszorúkat helyeztek el a névadó szobránál.

 

Ép testben ép lélek nevet viselte a május 15-re tervezett programsorozat, mely magába foglalt teremlabdarúgó-bajnokságot is. Másnap, 16-án a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület Napja, a névadó emléknapja volt. Az ökumenikus istentiszteletet ifj. Molnár Árpád orgonakoncertje, majd koszorúzás követte. Az ünnepség a gimnázium dísztermében folytatódott ünnepi köszöntőkkel és az Urmánczy Nándor-díjak átadásával. Az idei két kitüntetett, Böjte Csaba ferences szerzetes és Németh Szilárd országgyűlési képviselő lett. Németh Szilárdot Fráter Olivér, Böjte Csabát pedig Zsigmond Barna Pál csíkszeredai főkonzul laudálta. Bemutatták ugyanakkor a „Consummatum est! - Az Urmánczy-örökség” című filmet Püsök Botond filmrendező jelenlétében.

 

Nagy érdeklődésre tartott számot Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettesének előadása, amely „A néppel a népért” címmel Orbán Balázs politikai tevékenységét mutatta be. A napot The Blast-koncert zárta a művelődési házban.

 

A magyar napok utolsó napján magyar majális is volt, a magyaros ízek és népi táncok töltötték be a teret az Urmánczy strandon. Fellépett a borszéki Czifrasarok, a ditrói Borsika és a maroshévízi Csillagszem iskolás néptánccsoport is.

Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria