HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei
Nyitóoldal > Hírek > Negyedik alkalommal rendeztek magyar napokat Maroshévízen

Negyedik alkalommal rendeztek magyar napokat Maroshévízen

A maroshévízi önkormányzat, az Alma Mater Egyesület, a Kemény János Gimnázium és Alapítvány, a Maroshévízi RMDSZ, valamint a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület szervezésében jött létre a negyedik Maroshévízi Magyar Napok május 12-e és 17-e között. A rendezvényen Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese Orbán Balázs politikai tevékenységéről tartott előadást.

Czirják Károly, a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület elnöke elmondta, minden nap más tematika szerint zajlott az ötnapos rendezvény. Május 12-én az egyház és kultúra kapott főszerepet ökumenikus istentisztelettel, zenekari fellépéssel. 13-án a magyar kultúra napját ünnepelte kulturális műsorával a Kemény János Gimnázium diáksága. 14-én volt az iskola napja, a magyar tannyelvű intézmény fennállásának 25. évfordulója, amely alkalomból a díszbeszédek és a szavalatok után koszorúkat helyeztek el a névadó szobránál.

 

Ép testben ép lélek nevet viselte a május 15-re tervezett programsorozat, mely magába foglalt teremlabdarúgó-bajnokságot is. Másnap, 16-án a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület Napja, a névadó emléknapja volt. Az ökumenikus istentiszteletet ifj. Molnár Árpád orgonakoncertje, majd koszorúzás követte. Az ünnepség a gimnázium dísztermében folytatódott ünnepi köszöntőkkel és az Urmánczy Nándor-díjak átadásával. Az idei két kitüntetett, Böjte Csaba ferences szerzetes és Németh Szilárd országgyűlési képviselő lett. Németh Szilárdot Fráter Olivér, Böjte Csabát pedig Zsigmond Barna Pál csíkszeredai főkonzul laudálta. Bemutatták ugyanakkor a „Consummatum est! - Az Urmánczy-örökség” című filmet Püsök Botond filmrendező jelenlétében.

 

Nagy érdeklődésre tartott számot Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettesének előadása, amely „A néppel a népért” címmel Orbán Balázs politikai tevékenységét mutatta be. A napot The Blast-koncert zárta a művelődési házban.

 

A magyar napok utolsó napján magyar majális is volt, a magyaros ízek és népi táncok töltötték be a teret az Urmánczy strandon. Fellépett a borszéki Czifrasarok, a ditrói Borsika és a maroshévízi Csillagszem iskolás néptánccsoport is.

Hírek
2019. szeptember 10.
Megnyílt Zászkaliczky Ágnes kiállítása a Kárpát-haza Galériában

Megnyílt Zászkaliczky Ágnes, Bécsben élő magyar festőművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában. A tárlat megnyitó rendezvényén beszédet mondott Molnár Miklós, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Elnöki Kabinetjének vezetője, valamint Adorján Attila festőművész.


2019. augusztus 27.
Szent Bertalan napja az erdélyi Széken

1717. augusztus 24-én 600 embert hurcoltak el a tatárok Székről, azóta a népviseletbe öltözött helyiek minden évben három istentiszteletet tartanak az áldozatok emlékére. Az idei, 302. gyászünnep vendége Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke volt.


2019. augusztus 20.
Egy a nemzet!

összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Debrecenben a Boldogasszony kiállítás
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
szeptember>>
HKSZCSPSZV
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Kárpát-Haza Galéria

 

 

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria