HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Megfestett akarat és szabadságvágy

Megfestett akarat és szabadságvágy

Közösségünk elismertetése a nagyvilágban értékeink bemutatásával kezdődik – mondta Fráter Olivér történész, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese  Molnos Zoltán festőművész  kiállításának keddi megnyitóján az Erdély Művészetéért Alapítvány EGalériájában.

Az esemény, illeszkedve ehhez a gondolathoz, egy ilyen értékbemutató találkozóként is felfogható. A tárlat „Az Erdélyi Művészek az Autonómiáért" sorozat részeként nyílt meg.

Méltatásában Fráter Olivér utalt rá: a képek bűvöletében döntött úgy, hogy a megnyitón a szabadságról és az önrendelkezésről ejt majd szót. Molnos Zoltán művészetére rátérve a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyetteses kiemelte a művészt előrehajtó akarást és szabadságvágyat. Hangsúlyozta: ugyan az alkotó keze az akadémiai tudástól béklyózott, hiszen minden vonala precíz, és nagyon tudatos a színválasztása is, ám ezt a fegyelmezett kezet mégis ezek a törekvések vezetik. A festményeken látható absztrakt, jégkorszaki hátteret az a szellem olvaszthatja meg, amely egyszerre táplálkozik a viking sagák, a Kalevala és a székely néphagyomány erejéből, ugyanakkor nyitott a világ felé, hiszen Salvador Dalí vagy Max Ernst hatása éppúgy felismerhető. És ennek a szellemi térnek részei a magyar történelem alakjai is, hiszen Molnos képein többek között Csaba királyfi, Árpád fejedelem és Szent László alakja is feltűnik. Forrásvidéke pedig a bartóki univerzum, az erdélyi székely magyar világ. A történész szerint a tárlat üzenete: felelősség és hűség szűkebb hazájához, Székelyudvarhelyhez.

Kicsit más úton közelítette meg Molnos művészetét másik méltatója, Koltay Gábor filmrendező. Amikor annak idején belevágott Trianon témájába, nem a kül- és belpolitikai okok foglalkoztatták elsősorban, hanem az: hogyan tudott az ország egy ilyen helyzetből feltápászkodni. Nagyszüleit is erről faggatta: hogyan lehetett így munkába menni, élni, szeretni. Koltay emlékeztetett rá: nagyjából tizenöt év alatt közepesen fejlett országok közé kerültünk a történelmi trauma után, ami bámulatos tett. Ez azokat a százezreket is dicséri, akik nem hagyták kihunyni a lángot, így a politikusoknak volt mire építeni, az emberek lelke mélyén lévő nemzettudatra. Molnos Zoltán művészete szerinte alkalmas arra, hogy segítsen őrizni a lángot.

Forrás: Magyar Nemzet

Hírek
2019. április 23.
Kiss Márti felvidéki festőművész alkotásai a Kárpát-haza Galériában

Kiss Márti felvidéki festőművész képeiből nyílt kiállítás a Kárpát-haza Galériában. A megnyitón beszédet mondott Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, valamint Szakolczay Lajos Széchenyi-díjas író, irodalom- és művészetkritikus.


2019. április 12.
Magyar gyermek magyar iskolába

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi szórványban élő magyarság számára egy fenntartható, rövid, közép és hosszú távon is eredményekkel szolgáló stratégia kidolgozását kezdeményezte. A program célja olyan lehetőségek feltárása, illetve gyakorlatba ültetése, amelyek hozzájárulnak a szórványban élő magyarság identitásvesztésének és asszimilációjának csökkentéséhez, a tendencia megfordításához. Kiemelt cél a szórványban élő magyar emberek megőrzése nemzetünk számára, olyan minta-projektek kidolgozása és gyakorlatba ültetése, melyek által a szórványban élő magyarság számára egyértelművé tehető: értéket jelent, de ugyanakkor lehetőséget is kínál magyar voltuk, identitásuk, nyelvük, kultúrájuk megőrzése, megerősítése, a magyar nemzethez való tartozás nem hátrányt, hanem éppenséggel kitörési pontot jelenthet jövőjük szempontjából.


2019. április 10.
19. Kárpát-medencei Prózafelolvasó Verseny

Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Prózafelolvasó Versenyt Kiskunhalason. Az esemény már hat éve – a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel való összefogásnak köszönhetően – Kárpát-medencei méretűvé nőtte ki magát.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
április>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria