HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Másodszor vett részt az NSKI a ...

Másodszor vett részt az NSKI a „Margó” esettanulmány-készítő verseny lebonyolításában

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai immár második alkalommal vettek részt a Miskolci Egyetem Világ- és Regionális Gazdaságtan Intézete és az Észak-magyarországi Regionális Kutatásokért Alapítvány (ÉMORKA) által idén már ötödik alkalommal megrendezett Margó esettanulmány-készítő verseny lebonyolításában. A rendezvénysorozat célja a hallgatók tudásának elmélyítése, közösségi felelősségtudatának erősítése és tudásuk megmérettetése révén a helyi fejlesztésbe bevonható energiák felerősítése.

A Miskolci Egyetem és az ÉMORKA a Magyarország és a szomszédos országok felsőoktatási intézményeiben tanuló hallgatók számára írja ki a megmérettetést, amelyre 3 fős hallgatói csapatok nevezhetnek periferikus térségek vagy települések foglalkoztatási kezdeményezéseit, programjait értékelő, elemző pályamunkával.

Az idei évben az NSKI Fenntartható gazdasági és területi együttműködések osztályának két munkatársa, Nagy Nóra stratégiai referens és Schwarcz Gyöngyi osztályvezető vett részt a verseny megvalósításában. Schwarcz Gyöngyi a pályázatok előzetes elbírálásában, illetve a helyszínen a zsűri munkájában is közreműködött.

Másodszor vett részt az NSKI a „Margó” esettanulmány-készítő verseny lebonyolításában

Az idei verseny döntőjére is kiválóan felkészült egyetemi csapatok érkeztek, akik színvonalas kiselőadásokat tartottak a kiválasztott térségek, települések foglalkoztatási gyakorlatáról, illetve kreatív és előremutató fejlesztési ötleteket, irányokat fogalmaztak meg a továbblépés érdekében. A barátságos és támogató légkörben zajló versenyt a Szegedi Egyetem Mérnöki Karának Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök alapszakos hallgatóiból álló csapata nyerte Cserdi, az innovatív cigányfalu című pályamunkával. Második helyezett a Babeş-Bolyai Tudományegyetem csapata lett Az élhetőbb Sepsiszentgyörgy című, a város fejlesztési és modernizálási kísérleteit elemző, illetve továbbgondoló dolgozattal. A Miskolci Egyetem csapata nyerte el a harmadik helyet, ebben a dolgozatban a szerzők egy elméleti konstrukciót alkottak meg arra, hogy egy létező, társadalmi innovációnak számító civil kezdeményezés hogyan adaptálható hátrányos helyzetű térségek foglalkoztatási problémáinak megoldására. Az említett csapatok az ÉMORKA által felajánlott pénzjutalomban részesültek.

Másodszor vett részt az NSKI a „Margó” esettanulmány-készítő verseny lebonyolításában

A zsűri tagjai, Dr. Gébert Judit, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara által működtetett kutatóközpont munkatársa, Brunda Gusztáv vállalkozásfejlesztési szakértő, valamint az NSKI és a versenyt szervező Miskolci Egyetem közreműködő munkatársai egyetértettek abban, hogy az egyetem és az ÉMORKA kezdeményezése szakmai szemmel is mindenképpen továbbgondolásra érdemes. Fontos megtalálni és motiválni a vidék problémái iránt érdeklődő, megoldásukért elkötelezetten tenni akaró, felsőoktatásban tanuló fiatalokat. Szükség lenne ugyanakkor arra is, hogy akik éreznek kellő erőt, elszántságot magukban arra, hogy – akár a tanulmányaik befejezése után hazatérve, vagy egyszerűen csak helyi fejlesztésekért elkötelezett szereplőként – tegyenek valamit szűkebb térségük felemelése érdekében, azok számára az ehhez szükséges tudás, alapismeretek és a segítő-támogató szakmai közösség elérhető, megtalálható legyen.

Hírek
2019. április 23.
Kiss Márti felvidéki festőművész alkotásai a Kárpát-haza Galériában

Kiss Márti felvidéki festőművész képeiből nyílt kiállítás a Kárpát-haza Galériában. A megnyitón beszédet mondott Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, valamint Szakolczay Lajos Széchenyi-díjas író, irodalom- és művészetkritikus.


2019. április 12.
Magyar gyermek magyar iskolába

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi szórványban élő magyarság számára egy fenntartható, rövid, közép és hosszú távon is eredményekkel szolgáló stratégia kidolgozását kezdeményezte. A program célja olyan lehetőségek feltárása, illetve gyakorlatba ültetése, amelyek hozzájárulnak a szórványban élő magyarság identitásvesztésének és asszimilációjának csökkentéséhez, a tendencia megfordításához. Kiemelt cél a szórványban élő magyar emberek megőrzése nemzetünk számára, olyan minta-projektek kidolgozása és gyakorlatba ültetése, melyek által a szórványban élő magyarság számára egyértelművé tehető: értéket jelent, de ugyanakkor lehetőséget is kínál magyar voltuk, identitásuk, nyelvük, kultúrájuk megőrzése, megerősítése, a magyar nemzethez való tartozás nem hátrányt, hanem éppenséggel kitörési pontot jelenthet jövőjük szempontjából.


2019. április 10.
19. Kárpát-medencei Prózafelolvasó Verseny

Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Prózafelolvasó Versenyt Kiskunhalason. Az esemény már hat éve – a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel való összefogásnak köszönhetően – Kárpát-medencei méretűvé nőtte ki magát.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
április>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria