HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Mailáth konferencia és Kárpát-haza Fejlesztési Fórum ...

Mailáth konferencia és Kárpát-haza Fejlesztési Fórum Királyhelmecen

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Lorántffy Zsuzsanna a Bodrogköz Fejlesztéséért Társulás közös szer­ve­zésében került sor november 8-án Királyhelmecen a Mailáth konferenciára.

A helyi városi művelődési központban, a KÁRPÁT-MEDENCEI FEJLESZTÉSI TERVDOKUMENTUMOK ÉS KAPCSOLÓDÁSUK bemutatásán, Pásztor Istvánnak, a Lorántffy Zsuzsanna a Bodrogköz Fejlesztéséért Társulás elnökének üdvözlő beszéde után Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke mondott köszöntő beszédet, majd Duray Miklós, egyetemi docens, közíró beszéde következett Mailáth gróf küldetése és a nemzetpolitika új kihívásai címmel.

A konferencia második összefüggő egységében, amely a „Kárpát-medencei tervdokumentumok és a felvidéki kapcsolódások bemutatása" címet viselte, elsőként Sütő Attila, vezető tervező (Nemzetstratégiai Kutatóintézet, Kutatási, Stratégiai és Koordinációs Igazgatóság) szólt az egybegyűltekhez a „Kárpát-haza Fejlesztési Koncepció 2030" címet viselő előadásában.

Molnár György, igazgató, NSKI, Nemzeti Integrációs és Kárpát-medencei Hálózatfejlesztési Igazgatóság – előadásának témája „A Nemzetegyesítés Fejlesztési Programja 2014-2020" volt. Pogány Erzsébet, az SZAKC irodahálózat igazgatója, a Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság elnöke a „Baross Gábor Terv – Dél-Szlovákia/Felvidék regionális gazdasági fejlesztési terve" és a Kárpát-haza fejlesztési tervdokumentumok kapcsolódásai címen tartotta meg előadását.

Kiss Antal, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa a 2014-2020-as időszak közvetlen uniós forráslehetőségekről beszélt. A Kárpát-haza Fejlesztési Hálózat bemutatására is sor került Ginter Gábor, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet tervező-elemzőjének előadásában. A nap délelőtti programját Bali Jánosnak, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet osztályvezetőjének előadása zárta, amely előadás a „Külhoni Magyar Ifjúságkutatás 2014 – Áttekintő és felvidéki kutatási eredmények" címet viselte.

A rendezvény délutáni programja keretében került sor gróf Mailáth József szobrának ünnepélyes felavatására a helyi görög-katolikus templom tövében. Pásztor István beszéde után köszöntőt mondott a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Szász Jenő és Dr. Puskás Imre - kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkár, majd Rubovszky György, KDNP-s országgyűlési képviselővel együtt leplezték le Mailáth szobrát, amelyet a történelmi egyházak képviselői szenteltek meg. Ezt követően a görög-katolikus templomban a helyi művészeti iskola növendékei adtak koncertet és az egész napos rendezvényt Mailáth József életét összefoglaló, Élet a kastélyban című könyv bemutatása zárta, amelynek keretében Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese beszélgetett a kötet szerzőjével, Cap Györggyel.

Forrás: Felvidék.ma

 

Hírek
2019. augusztus 15.
Debrecenben a Boldogasszony kiállítás

Az 50. Debreceni Virágkarnevál augusztus 14-től 21-ig tartó programsorozata szerda délután a Nemzetstratégiai Kutatóintézet BOLDOGASSZONY kiállításának megnyitó ünnepségével vette kezdetét. A Kölcsey Központban sorra került megnyitón részt vett Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke, Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája, Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere, illetve Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.


2019. augusztus 5.
Kalló László erdélyi festőművész kiállítása

Megnyílt Kalló László erdélyi festőművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában. Ünnepi beszédet mondott Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, a művészt Józsa Judit kerámiaművész, művészettörténész méltatta.


2019. július 25.
KONFERENCIA-FELHÍVÁS: INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETÉRŐL

összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
augusztus>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria