HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > Mailáth konferencia és Kárpát-haza Fejlesztési Fórum ...

Mailáth konferencia és Kárpát-haza Fejlesztési Fórum Királyhelmecen

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Lorántffy Zsuzsanna a Bodrogköz Fejlesztéséért Társulás közös szer­ve­zésében került sor november 8-án Királyhelmecen a Mailáth konferenciára.

A helyi városi művelődési központban, a KÁRPÁT-MEDENCEI FEJLESZTÉSI TERVDOKUMENTUMOK ÉS KAPCSOLÓDÁSUK bemutatásán, Pásztor Istvánnak, a Lorántffy Zsuzsanna a Bodrogköz Fejlesztéséért Társulás elnökének üdvözlő beszéde után Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke mondott köszöntő beszédet, majd Duray Miklós, egyetemi docens, közíró beszéde következett Mailáth gróf küldetése és a nemzetpolitika új kihívásai címmel.

A konferencia második összefüggő egységében, amely a „Kárpát-medencei tervdokumentumok és a felvidéki kapcsolódások bemutatása" címet viselte, elsőként Sütő Attila, vezető tervező (Nemzetstratégiai Kutatóintézet, Kutatási, Stratégiai és Koordinációs Igazgatóság) szólt az egybegyűltekhez a „Kárpát-haza Fejlesztési Koncepció 2030" címet viselő előadásában.

Molnár György, igazgató, NSKI, Nemzeti Integrációs és Kárpát-medencei Hálózatfejlesztési Igazgatóság – előadásának témája „A Nemzetegyesítés Fejlesztési Programja 2014-2020" volt. Pogány Erzsébet, az SZAKC irodahálózat igazgatója, a Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság elnöke a „Baross Gábor Terv – Dél-Szlovákia/Felvidék regionális gazdasági fejlesztési terve" és a Kárpát-haza fejlesztési tervdokumentumok kapcsolódásai címen tartotta meg előadását.

Kiss Antal, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa a 2014-2020-as időszak közvetlen uniós forráslehetőségekről beszélt. A Kárpát-haza Fejlesztési Hálózat bemutatására is sor került Ginter Gábor, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet tervező-elemzőjének előadásában. A nap délelőtti programját Bali Jánosnak, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet osztályvezetőjének előadása zárta, amely előadás a „Külhoni Magyar Ifjúságkutatás 2014 – Áttekintő és felvidéki kutatási eredmények" címet viselte.

A rendezvény délutáni programja keretében került sor gróf Mailáth József szobrának ünnepélyes felavatására a helyi görög-katolikus templom tövében. Pásztor István beszéde után köszöntőt mondott a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Szász Jenő és Dr. Puskás Imre - kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkár, majd Rubovszky György, KDNP-s országgyűlési képviselővel együtt leplezték le Mailáth szobrát, amelyet a történelmi egyházak képviselői szenteltek meg. Ezt követően a görög-katolikus templomban a helyi művészeti iskola növendékei adtak koncertet és az egész napos rendezvényt Mailáth József életét összefoglaló, Élet a kastélyban című könyv bemutatása zárta, amelynek keretében Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese beszélgetett a kötet szerzőjével, Cap Györggyel.

Forrás: Felvidék.ma

 

Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria