HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > „Magyar az, akinek fáj Trianon” – ...

„Magyar az, akinek fáj Trianon” – Illyés Gyula

Az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező június 4-e 2010 óta nemzeti emléknap Magyarországon: a Nemzeti Összetartozás Napja. 2015. június 4-én Berettyóújfaluban is megemlékeztek a trianoni békeszerződésről. Az eseményen beszédet mondott Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese.

A diktátum kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területe 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakossága 18,2 millióról 7,6 millióra csökkent. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra.

Berettyóújfaluban a Járási Hivatal Fráter László termében tartottak megemlékezést. A rendezvényen beszédet mondott Fráter Olivér történész, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese. Mint elmondta: az Intézet feladati közé tartozik, hogy a széttagoltan élő magyar nemzet önazonosságát megőrizve megmaradjon, sőt lehetőség szerint gyarapodjon szülőföldjén.

„Magyar az, akinek fáj Trianon” – Illyés Gyula

Őshonos kisebbségeink és az elszakított magyar területetek magyar közösségei csak a kedvezőtlen demográfiai trend megfordítása, a gazdasági megerősödés és a lelki megújulás mentén kaphatnak esélyt és lehetőséget a Kárpát-medencei magyar jövő folytatására. Mindezek megoldására folytatott létküzdelmünkben azonban nem vagyunk egyedül. Adassék számunkra, hogy valódi európaiságot és minőségi nemzetközi együttműködést mutassunk fel egymás és a világ előtt. Ezért dolgozunk Önökkel közösen – hangsúlyozta az elnökhelyettes.

Ezt követően a József Attila Általános Iskola tanulóinak előadását láthattuk. A megemlékezés dr. Fráter László, egykori Bihar Megyei alispán és járási főszolgabíró domborművének megkoszorúzásával zárult.

Forrás: berettyohir.hu • Nagy Sándor írása nyomán

Hírek
2019. augusztus 20.
Egy a nemzet!

2019. augusztus 15.
Debrecenben a Boldogasszony kiállítás

Az 50. Debreceni Virágkarnevál augusztus 14-től 21-ig tartó programsorozata szerda délután a Nemzetstratégiai Kutatóintézet BOLDOGASSZONY kiállításának megnyitó ünnepségével vette kezdetét. A Kölcsey Központban sorra került megnyitón részt vett Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke, Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája, Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere, illetve Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.


2019. augusztus 5.
Kalló László erdélyi festőművész kiállítása

Megnyílt Kalló László erdélyi festőművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában. Ünnepi beszédet mondott Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, a művészt Józsa Judit kerámiaművész, művészettörténész méltatta.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
augusztus>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria