HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > „Legendák földjéről” – Kopriva Attila kiállítása ...

„Legendák földjéről” – Kopriva Attila kiállítása a Kárpát-haza Galériában

A Kárpát-haza Galéria idei első kiállítója Kopriva Attila kárpátaljai festőművész. A „Legendák földjéről” című tárlat megnyitó rendezvényére a Magyar Kultúra Napjának előestéjén, január 21-én került sor a Forrás Galériában.

Ünnepi beszédet mondott a kiállítás fővédnöke, Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényhozásért felelős alelnöke és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai kutatóintézet elnöke. A tárlatot Wehner Tibor művészettörténész nyitotta meg. A megnyitón részt vett továbbá Szalipszki Endre, beregszászi főkonzul, Prof. Dr. Fodor János, az Óbudai Egyetem rektora, Abdulla Hussain Aljaber, katar és Şakir Fakılı, török nagykövet.

Kopriva Attila aktív művészeti és pedagógiai tevékenységet folytat, amiért hazájában és külföldön egyaránt nagy elismerésnek örvend. Jelenleg a Kárpátaljai Képzőművészeti Főiskola Képző- és Iparművészeti Tanszékének docense, tagja az Ukrán Nemzeti Képzőművészeti Szövetségnek, a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának, valamint a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület alapítója és alelnöke. 2007-től a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja.

Gulyás Gergely ünnepi beszédében elmondta, mára komoly igény keletkezett a magyar kultúra minden szegmensének megismerésére. A történelmi Magyarország vissza nem állítható ugyan, de emléke bennünk él, és ez az emlék mutatkozik meg Kopriva Attila művészetében is – fogalmazott az Országgyűlés alelnöke.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által életre hívott Kárpát-haza Galéria feladata a Kárpát-medencei magyar képzőművészet bemutatása a budapesti közönségnek, hogy a szétdarabolt magyarság a művészet területén is - összefüggő rendszereket alkotva - újraegyesülhessen Kárpát-medence szerte – ismertette a célkitűzéseket Szász Jenő, hozzátéve, hogy a különböző nemzetrészek sajátosságai teszik sokszínűvé a magyar kultúrát. Az NSKI elnöke különösen nehéznek nevezte a kárpátaljai magyarok helyzetét, hiszen – ahogy mondta – az Ukrajnát sújtó gazdasági válság és a fegyveres konfliktusok hátterében nagyhatalmi érdekek húzódnak, melyeknek legkiszolgáltatottabb áldozatai az ártatlan emberek, köztük a kárpátaljai magyar közösség.

A Kárpátalján élőknek az a sajátos identitása jelenik meg a kiállított alkotásokban, hogy nem egy ország népeként, hanem kárpátaljaiként határozzák meg magukat. Wehner Tibor szerint ez a fajta öntudat, a hagyományokhoz való kötődés a legfontosabb szervezőelve Kopriva Attila művészetének, aki éppen ezért az olyan tradicionális műfajokat részesti előnyben, mint a tájkép, a csendélet vagy a portré. Alkotásai a kárpátaljai hagyományokból építkeznek; a sokszínű és gazdag táj, az ott élő emberek kimeríthetetlen ihletforrást jelentenek számára. A népviseletből, a természetből, a mindennapok egyszerűségéből vett pillanatok színes kompozíciókban tárulnak elénk. Életképeibe belecsempészi saját érzéseit, egyéniségét és mindenekelőtt Kárpátalja gazdag, színpompás kultúráját.

Kopriva Attila „Legendák földjéről” című kiállítása 2015. február 15-ig tekinthető meg a Forrás Galériában. 

A megnyitóról készült videoösszeállítás megtekintése

Képgaléria

Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria