HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Kutatási területté nyilvánították a dél-hevesi falut

Kutatási területté nyilvánították a dél-hevesi falut


Élő paraszti udvart hoznak létre Átányban, hogy megmutassák a betonfalon kívül más világ is van. A tervek szerint őszre elkészül.

Európában csak Átánynak van tudományosan feldolgozott néprajza. A faluról már két könyv is megjelent Hofer Tamás és Fél Edit tollából: „Arányok és mértékek a paraszti gazdálkodásban”, valamint „Mi, korrekt parasztok... Hagyományos élet Átányon” címmel. A kiadvány a Társadalomtörténeti Monográfiák sorozatban látott napvilágot. Átánynak 2010-ben a Néprajzi Múzeumban volt kiállítása – Egy falu az országban –, amelyet Máté György muzeológus hozott el a faluba, s a Kakasházat a kulturális örökségvédelem keretei közt újítják fel.

A legújabb hír az, hogy dr. Bali János, az ELTE adjunktusa, aki egyben a Szász Jenő vezette Nemzetstratégiai Kutatóintézet osztályvezetője is, kutatási területté nyilvánította Átányt. A Kárpát-medencében három községet jelöltek ki az „Élő paraszti udvar és az önfenntartó képesség” elnevezésű projektre, ezek közül az egyik a dél-hevesi falu.

 Kutatási területté nyilvánították a dél-hevesi falut

 „Itt épül az élő paraszti udvar!” – mutatja Gönczi Mihály átányi polgármester.
Az átalakítási munkálatokat, a tervek szerint, őszre be is fejezik. FOTÓ: LÉNÁRT MÁRTON

A tervek szerint őszre elkészül ez az említett udvar. Gönczi Mihály polgármester lapunknak büszkén ecsetelte, milyen munkálatokba kezdenek a napokban: átalakítják a Kossuth út 4. szám alatt lévő, 1896-ban épült parasztházat és telket, amit a paraszti kultúrához tartozó állatállománnyal is benépesítenek.

Ennek létrehozásában segítenek a Start-közmunkaprogramban résztvevők is. Az általuk rendben tartott terület terményeit is felhasználják majd, valamint az önkormányzat tulajdonában lévő gépparkkal is támogatják a projektet. Hármas céljuk van: egy helyen bemutatni az Európában legfeldolgozottabb néprajzi kultúrát, az átányi gyűjteményt; a két beltelkes települési struktúrát, valamint a '60-as, '70-es évek parasztházainak berendezését kiegészítve a gazdasági részleggel.

– Van olyan generáció, aki fagyasztóláda nélkül el sem tudja képzelni az életét, és fel sem tudja fogni, mi az a zöldséges verem. Szeretnék számos olyan egyszerű eljárást bemutatni, ami a paraszti gazdálkodás lényege, hogy tudják: a betonfalon kívül más világ is van. Nem az a cél, hogy csak a tudósok foglalkozzanak vele. Már csak azért is érdemes ezt elkészíteni, hogy megtudjuk, hogyan éltek elődeink, nagyszüleink, szüleink.

Nagyon fontos a mai világban – s Átányban is –, hogy megismerjék az önfenntartó képesség hatásmechanizmusait: amit megtermelek, abból jövedelmem van, és el tudom tartani magam. Ha be tudjuk mutatni, hogyan lehet a tárolást, termelést megoldani, és ezt a későbbiekben hasznosítják is, akkor máris tudtunk segíteni – mondta a polgármester.

Gönczi Mihály körbevezetett bennünket a kiválasztott területen. Az egyelőre igen szikár és üres udvaron, magyarázata szerint, szinte megelevenedtek előttünk a tervek, akár egy mesében. A veteményes mellett kacsa-, csirke- és disznóól lesz. Az istállóban már megvan a hely az állatoknak. E mellett egy köcsögfát helyeznek el, a melléképületek mellett lesz minden, ami Átányban őshonos: szilva-, nyári alma-, eperfa, lugas Othello-szőlővel.

– Számítunk a fiatalok, a családok érdeklődésére. Úgy vélem, nemcsak a tudományos világnak, hanem az egyszerű embernek is igénye van rá, hogy ezt megtekintse. Hosszú folyamat lesz, de az alapok megvannak – bizakodott.

Rengeteget köszönhet a község Fél Editnek

Dr. Fél Edit néprajzkutató 1951-ben kezdte el monografikus néprajzi gyűjtését Átányban. A másfél évtizedig tartó kutatás hozta meg a település nemzetközi ismertségét. Az utókor hálája nem maradt el: a felújított kultúrház a néprajztudós nevét viseli. A Fél Edit Közösségi Tér állandó kamara-kiállításnak is helyet ad. Ezt a tárlatot egyébként Máté György muzeológus rendezte be, mégpedig a Néprajzi Múzeumban bemutatott „Egy falu az országban – Átány” kiállítás képi anyagából. A közösségi térben a civilszervezetek, a könyvtár, az információs pont, a népdalkör és a falugazdász képviselete is megtalálható.

Forrás: heol.hu – Szomszéd Eszter

Hírek
2019. március 25.
Az NSKI rajzpályázatának kárpátaljai díjátadó ünnepsége és Szent Korona miniszobor-avatás

Magyarország Ungvári Főkonzulátusa adott otthont a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által a magyar zászló és címer emléknapjának megünneplésére kiírt rajz- és esszépályázat hagyományos kárpátaljai díjátadójának. A 2019. március 19-én hagyományos jelleggel megrendezett eseményen huszonnyolc kárpátaljai díjazott vehette át nyereményeit és az elismerő okleveleket. A díjátadót követően a résztvevők felavatták Kolodkó Mihály kárpátaljai szobrászművész Szent Koronát ábrázoló bronz miniszobrát.


2019. március 18.
Zászlók, ha lengenek… - Díjátadó 2019

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet immár ötödik alkalommal hirdetett rajz- és esszépályázatot a Kárpát-medencében és a világban szétszóratva élő, magukat magyarnak valló óvodások, iskolások és egyetemisták részére. A beérkezett többezer képzőművészeti alkotás, illetve a több mint hetven irodalmi munka közül neves zsűri választotta ki a díjazott alkotásokat. Az ünnepélyes díjátadóra a Várkert Bazárban került sor március 16-án, a magyar címer és zászló ünnepnapján.


2019. március 11.
Rajz- és esszépályázat 2019 – munkában a zsűri

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – amely küldetéséből eredően az emléknaphoz kapcsolódó ünnepségek és események szervezésében kiemelt feladatot vállal – immár ötödik alkalommal hirdetett pályázatot a Kárpát-medencében, illetve a világban szétszórtan élő, valamennyi magát magyarnak valló óvodás, diák és egyetemista számára.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
március>>
HKSZCSPSZV
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria