HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei
Nyitóoldal > Hírek > Kutatási területté nyilvánították a dél-hevesi falut

Kutatási területté nyilvánították a dél-hevesi falut


Élő paraszti udvart hoznak létre Átányban, hogy megmutassák a betonfalon kívül más világ is van. A tervek szerint őszre elkészül.

Európában csak Átánynak van tudományosan feldolgozott néprajza. A faluról már két könyv is megjelent Hofer Tamás és Fél Edit tollából: „Arányok és mértékek a paraszti gazdálkodásban”, valamint „Mi, korrekt parasztok... Hagyományos élet Átányon” címmel. A kiadvány a Társadalomtörténeti Monográfiák sorozatban látott napvilágot. Átánynak 2010-ben a Néprajzi Múzeumban volt kiállítása – Egy falu az országban –, amelyet Máté György muzeológus hozott el a faluba, s a Kakasházat a kulturális örökségvédelem keretei közt újítják fel.

A legújabb hír az, hogy dr. Bali János, az ELTE adjunktusa, aki egyben a Szász Jenő vezette Nemzetstratégiai Kutatóintézet osztályvezetője is, kutatási területté nyilvánította Átányt. A Kárpát-medencében három községet jelöltek ki az „Élő paraszti udvar és az önfenntartó képesség” elnevezésű projektre, ezek közül az egyik a dél-hevesi falu.

 Kutatási területté nyilvánították a dél-hevesi falut

 „Itt épül az élő paraszti udvar!” – mutatja Gönczi Mihály átányi polgármester.
Az átalakítási munkálatokat, a tervek szerint, őszre be is fejezik. FOTÓ: LÉNÁRT MÁRTON

A tervek szerint őszre elkészül ez az említett udvar. Gönczi Mihály polgármester lapunknak büszkén ecsetelte, milyen munkálatokba kezdenek a napokban: átalakítják a Kossuth út 4. szám alatt lévő, 1896-ban épült parasztházat és telket, amit a paraszti kultúrához tartozó állatállománnyal is benépesítenek.

Ennek létrehozásában segítenek a Start-közmunkaprogramban résztvevők is. Az általuk rendben tartott terület terményeit is felhasználják majd, valamint az önkormányzat tulajdonában lévő gépparkkal is támogatják a projektet. Hármas céljuk van: egy helyen bemutatni az Európában legfeldolgozottabb néprajzi kultúrát, az átányi gyűjteményt; a két beltelkes települési struktúrát, valamint a '60-as, '70-es évek parasztházainak berendezését kiegészítve a gazdasági részleggel.

– Van olyan generáció, aki fagyasztóláda nélkül el sem tudja képzelni az életét, és fel sem tudja fogni, mi az a zöldséges verem. Szeretnék számos olyan egyszerű eljárást bemutatni, ami a paraszti gazdálkodás lényege, hogy tudják: a betonfalon kívül más világ is van. Nem az a cél, hogy csak a tudósok foglalkozzanak vele. Már csak azért is érdemes ezt elkészíteni, hogy megtudjuk, hogyan éltek elődeink, nagyszüleink, szüleink.

Nagyon fontos a mai világban – s Átányban is –, hogy megismerjék az önfenntartó képesség hatásmechanizmusait: amit megtermelek, abból jövedelmem van, és el tudom tartani magam. Ha be tudjuk mutatni, hogyan lehet a tárolást, termelést megoldani, és ezt a későbbiekben hasznosítják is, akkor máris tudtunk segíteni – mondta a polgármester.

Gönczi Mihály körbevezetett bennünket a kiválasztott területen. Az egyelőre igen szikár és üres udvaron, magyarázata szerint, szinte megelevenedtek előttünk a tervek, akár egy mesében. A veteményes mellett kacsa-, csirke- és disznóól lesz. Az istállóban már megvan a hely az állatoknak. E mellett egy köcsögfát helyeznek el, a melléképületek mellett lesz minden, ami Átányban őshonos: szilva-, nyári alma-, eperfa, lugas Othello-szőlővel.

– Számítunk a fiatalok, a családok érdeklődésére. Úgy vélem, nemcsak a tudományos világnak, hanem az egyszerű embernek is igénye van rá, hogy ezt megtekintse. Hosszú folyamat lesz, de az alapok megvannak – bizakodott.

Rengeteget köszönhet a község Fél Editnek

Dr. Fél Edit néprajzkutató 1951-ben kezdte el monografikus néprajzi gyűjtését Átányban. A másfél évtizedig tartó kutatás hozta meg a település nemzetközi ismertségét. Az utókor hálája nem maradt el: a felújított kultúrház a néprajztudós nevét viseli. A Fél Edit Közösségi Tér állandó kamara-kiállításnak is helyet ad. Ezt a tárlatot egyébként Máté György muzeológus rendezte be, mégpedig a Néprajzi Múzeumban bemutatott „Egy falu az országban – Átány” kiállítás képi anyagából. A közösségi térben a civilszervezetek, a könyvtár, az információs pont, a népdalkör és a falugazdász képviselete is megtalálható.

Forrás: heol.hu – Szomszéd Eszter

Hírek
2019. szeptember 10.
Megnyílt Zászkaliczky Ágnes kiállítása a Kárpát-haza Galériában

Megnyílt Zászkaliczky Ágnes, Bécsben élő magyar festőművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában. A tárlat megnyitó rendezvényén beszédet mondott Molnár Miklós, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Elnöki Kabinetjének vezetője, valamint Adorján Attila festőművész.


2019. augusztus 27.
Szent Bertalan napja az erdélyi Széken

1717. augusztus 24-én 600 embert hurcoltak el a tatárok Székről, azóta a népviseletbe öltözött helyiek minden évben három istentiszteletet tartanak az áldozatok emlékére. Az idei, 302. gyászünnep vendége Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke volt.


2019. augusztus 20.
Egy a nemzet!

összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Debrecenben a Boldogasszony kiállítás
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
szeptember>>
HKSZCSPSZV
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Kárpát-Haza Galéria

 

 

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria