HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > Kutatás, tanácskozás és szakmai kapcsolatépítés Felvidéken

Kutatás, tanácskozás és szakmai kapcsolatépítés Felvidéken

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 2015-ben kiemelt figyelmet fordít a felvidéki magyar fiatalok továbbtanulási szándékaira, célkitűzéseire és lehetőségeire. 2015 tavaszán kérdőíves felmérést végeztünk a felvidéki magyar középiskolás fiatalok körében. A még érettségi előtt álló fiatalokat továbbtanulási és munkavállalási terveikről, továbbá jövőbeli céljaikról kérdeztük. Az itt kapott eredményeket a felvidéki oktatási élet prominens szereplőivel, meghatározó alakjaival készített interjúkkal egészítjük ki.

Július második hetében az intézet munkatársai a tavalyi évhez hasonlóan ismét részt vettek a Martosi Szabadegyetemen, ahol már a szerdai nyitónapon a felvidéki magyar alapoktatás ügyét tárgyalták. Az iskolák egy év haladékot kaptak, mivel a szlovák parlament nemrég megszavazta, hogy az új minimális osztálylétszámok csak jövőre lesznek érvényesek az iskolákban. Ezzel együtt a magyar kisiskolák nagy veszélyben vannak. A Fórumra meghívott szakemberek és pedagógusok elsősorban a közösség összefogását, az oktatásügyben egymást erősítő, egységes fellépését és a szakszerűséget emelték ki. Továbbá kihangsúlyozták, hogy a felvidéki magyar közösség megmaradása érdekében a kisiskolák megtartása létfontosságú. A Fórum végén természetesen lehetőség nyílt személyesen is beszélgetni a szakemberekkel. 

Július 9-10-én a kutatási igazgatóság munkatársai a Selye János Egyetemre  látogattak, ahol az egyetem vezetőivel, rektor-helyetteseivel, valamint dékánjaival találkoztak. A találkozó alkalmával lehetőség nyílt hosszabban beszélni az egyetem társadalmi beágyazottságáról, eddigi eredményeiről, valamint jövőbeli terveiről és kilátásairól. Szó esett továbbá a komplex akkreditációs eljárásról is, melyre az egyetemnek meghatározott ütemterv alapján 2015 márciusáig kellett elkészíteni az akkreditációhoz szükséges anyagokat.  A felsőoktatási törvény által előírt komplex akkreditációs folyamat a felsőoktatási intézmények hat éves időszakát értékeli. Vizsgálják és mérik a megvalósított tanulmányi programokhoz kapcsolódó tudományterületeken elért teljesítményt, továbbá ennek a folyamatnak a keretén belül újra akkreditáltatni kell az összes eddig megvalósított és a jövőben is kivitelezni kívánt tanulmányi programot. Az egyetem a sikeresen benyújtott akkreditációs kérelem alapján 34 tanulmányi program akkreditációját kérvényezi, többek között két új mesterszintű és két új doktoranduszi programét.

Természetesen az intézet munkatársai ezúttal sem mentek üres kézzel, hiszen az NSKI összes szakmai kiadványát magukkal vitték és átadták a rektori hivatal vezetésének, akik továbbították az egyetemi és kari könyvtárak részére. 

Hírek
2020. augusztus 4.
Új nemzetépítő lehetőség Kárpát-medencére kiterjedő gazdaságfejlesztési összefogással

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-medencei Hálózatfejlesztési Igazgatósága az elmúlt öt évben feltárta és előkészítette egy új nemzeti gazdasági ágazat felépítésének lehetőségét.


2020. július 30.
Elindult a Kárpát-haza Statisztikák

2020. július 21.
KONFERENCIA FELHÍVÁS

összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria