HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > A Nemzetstratégiai Kutatóintézet közleménye a Szórvány- ...

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet közleménye a Szórvány- és diaszpóra ösztöndíj kísérleti programmal kapcsolatban

Közlemény

 

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet megütközéssel értesült az erdélyi Krónika napilapban 2015.04.14-én és a 2015.04.17-én megjelent írásokról, amelyekben a Nemzeti Összetartozás Bizottsági üléséről szóló MTI közleményt szándékosan félremagyarázva próbálja rangján aluli szintre alacsonyítani a szórvány- és diaszpóra ösztöndíj kísérleti program nemzeti ügyét.

Felelősséggel viselt nemzetegyesítési küldetésének szellemében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet olyan életképes stratégiai javaslatokat kíván megfogalmazni, amelyek mérlegelésével hosszú távú, minden szempontot figyelembe vevő megoldások születhetnek.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet a „Magyar gyermek-magyar iskolába” mottó mentén fogalmazza meg a szórványoktatással kapcsolatos elképzeléseit. Azon diákok számára szorgalmazza a szórvány ösztöndíj-program kidolgozását, akiknek a felső tagozati (V.-VIII.) oktatás után nincs lehetőségük magyar nyelven folytatni középiskolai tanulmányaikat és emiatt román nyelvű oktatási intézményekbe kényszerülnek. A szórványban működő egyházi és oktatási szakemberek véleménye alapján ugyanis ez is oka a szórványközösségek rohamos létszámbeli fogyásának.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet minta-projekt jelleggel a 2014-2015-ös tanévben a magyarpéterfalvi református gyülekezet segítségével küküllőszögi mélyszórványból származó diákoknak ajánlott fel ösztöndíjat. A középiskolás diákok – saját képességeik és az általuk választott szakirány alapján – Székelyudvarhely különböző magyar tannyelvű oktatási intézményeiben tanulhatnak, ráadásul egyházi kollégiumi nevelésben is részesülnek.

Egy másik, „Szórvány a szórványban” című minta-projekt keretében – az Evangélikus Püspökség együttműködésével – Négyfaluban Brassó és Szeben megyei szórványban élő diákok részesültek ösztöndíjban, ami megteremtette számukra a középiskolai rendszerben való megmaradás lehetőségét, és ez által magyar identitásuk megőrzését. Ezen szórvány ösztöndíj programunk egyszerre próbálja megmenteni a kilencedik osztályt és a négyfalusi magyar középiskolát.

Fontos megemlíteni ugyanakkor azt is, hogy ezek a minta-projektek nem felülírni, hanem kiegészíteni kívánják a jelenleg is működő szórványkollégiumi rendszert, amelyek hálózati rendszerben való együttműködését és működését a Nemzetstratégiai Kutatóintézet is szorgalmazza.

Mindezeken túl, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet identitás-erősítő programokat és Gábor Áron előadás-sorozatot szervezett az erdélyi szórványban élő gyermekek és szüleik számára Türben, Bethlenszentmiklóson, Magyarpéterfalván, Felvincen, Székelykocsárdon, Lupényban, Petrozsényben és Petrillán (Magyarlónya). Közel százötven Zsil-völgyi és küküllőszögi gyermeknek, szülőnek és pedagógusnak szervezett tanulmányi utakat az Ópusztaszeri Nemzeti Parkba. Ugyanakkor – a külhoni magyar pedagógusszövetségekkel kötött stratégiai megállapodások szellemében – a tömbmagyarságban és szórványban oktató pedagógusok és intézményvezetők szakmai továbbképzését biztosítottuk több ízben is, anyaországi oktatási konferenciák megszervezésével.

A szórvány ösztöndíj program mintájára – a Sárospataki Református Kollégiummal közösen – most dolgozunk a diaszpóra ösztöndíjrendszerének kidolgozásán, melynek az a célja, hogy a nyugat-európai és a tengerentúli magyar közösségek gyermekei megkapják a lehetőséget, hogy Magyarországon, a Kárpát-medencében anyanyelvükön tanulhassanak, és ez által megmentsük őket a magyar nemzet számára. A magyar gyermek a magyar jövőt és az igazi gyöngyhalász-politikát jelenti!

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Fejlesztési Műhelye – a Kárpát-haza Napló sorozat keretében – 2014-ben jelentette meg a „Szórványkollégiumok a Kárpát-medencében” című kötetét, amely egyedi kiadványként hiánypótló módon, együttesen mutatja be a nemzeti meg- és fennmaradás jelentős bástyáit.

Mindezek fényében sajnálatosnak, mi több, egyenesen bomlasztónak találjuk a tájékozatlanságból fakadó kijelentések sorozatát, amelyekkel egy fontos magyar nemzeti ügyet napi politikai szintre próbálják süllyeszteni!

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet a maga részéről továbbra is fő szempontjának fogja tekinteni, hogy a pedagógus társadalom, a történelmi magyar egyházak, illetve a szórványban élő gyerekek szüleivel közösen alakítsa ki szórvány- és diaszpóra stratégiáját.

Jelen közlemény célja az illetékesek, az érintettek és a közvélemény objektív tájékoztatása.                                                                                        

 

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Hírek
2019. április 23.
Kiss Márti felvidéki festőművész alkotásai a Kárpát-haza Galériában

Kiss Márti felvidéki festőművész képeiből nyílt kiállítás a Kárpát-haza Galériában. A megnyitón beszédet mondott Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, valamint Szakolczay Lajos Széchenyi-díjas író, irodalom- és művészetkritikus.


2019. április 12.
Magyar gyermek magyar iskolába

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi szórványban élő magyarság számára egy fenntartható, rövid, közép és hosszú távon is eredményekkel szolgáló stratégia kidolgozását kezdeményezte. A program célja olyan lehetőségek feltárása, illetve gyakorlatba ültetése, amelyek hozzájárulnak a szórványban élő magyarság identitásvesztésének és asszimilációjának csökkentéséhez, a tendencia megfordításához. Kiemelt cél a szórványban élő magyar emberek megőrzése nemzetünk számára, olyan minta-projektek kidolgozása és gyakorlatba ültetése, melyek által a szórványban élő magyarság számára egyértelművé tehető: értéket jelent, de ugyanakkor lehetőséget is kínál magyar voltuk, identitásuk, nyelvük, kultúrájuk megőrzése, megerősítése, a magyar nemzethez való tartozás nem hátrányt, hanem éppenséggel kitörési pontot jelenthet jövőjük szempontjából.


2019. április 10.
19. Kárpát-medencei Prózafelolvasó Verseny

Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Prózafelolvasó Versenyt Kiskunhalason. Az esemény már hat éve – a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel való összefogásnak köszönhetően – Kárpát-medencei méretűvé nőtte ki magát.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
április>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria