HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > Koszorúk és székely anyaföld az olimpiai ...

Koszorúk és székely anyaföld az olimpiai bajnok Keresztes Lajos sírján

A Magyar Birkózó Szövetség koszorúját – a tisztelet és emlékezés jelét – Németh Szilárd, a szövetség elnöke, és Bacsa Péter ügyvezető alelnök helyezte el Keresztes Lajos, az 1928-as amszterdami olimpia könnyűsúlyú bajnokának sírján az Új köztemetőben, a sportember születésének 115. évfordulója alkalmából. A megemlékezésen részt vett Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese is. 

A Magyar Birkózó Szövetség feltett szándéka, hogy ápolja a hagyományokat, a régi bajnokok sírhelyeit látogassa, a nyughelyek rendben tartásában, esetleges felújításában közreműködjön, határon innen és túl. Az MBSZ, valamint a Nemzetstratégiai Intézet összefogott: az összefogás közös nevezője ezúttal Keresztes Lajos volt. A Magyar Birkózó Szövetség fel fogja venni a bajnok családjával a kapcsolatot, és segítséget nyújt az elhanyagolt sír rendbetételében, amely Budapesten, az Új köztemetőben található.

A koszorú elhelyezésével az 1900. április 30-án született Keresztes Lajos pályafutásának adóztak. Az olimpiai bajnok szülőhelyén, Alsósófalván május végén emléktáblát is avatnak a tiszteletére, és a helyi iskola tornaterme is az ő nevét veszi majd fel.

Parajd önkormányzati képviselője, Káli Árpád anyaföldet hozott, és terített el Keresztes Lajos sírja mellett, továbbá jelen volt Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese is, aki a Nemzetstratégiai Kutatóintézet feladatának nevezte a közös magyar örökség felkarolását, amely itt, a Kárpát-medencében összeköt minket, magyarokat. „A magyar olimpiai mozgalom története egy kis eszenciája annak, ami velünk történt a XX. században. Keresztes Lajos egy olyan méltatlanul elfeledett bajnok, akinek az emléke nemcsak itt, Magyarországon, hanem szűkebb pátriájában, Székelyföldön is kikopott az emlékezetből, és ezért is tartjuk nagyon fontosnak, hogy egy ilyen sportembernek méltó emléket állítsunk.” – mondta az NSKI elnökhelyettese.

Forrás: a Magyar Birkózó Szövetség honlapja

Koszorúk és székely anyaföld az olimpiai bajnok Keresztes Lajos sírján

Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria