HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei
Nyitóoldal > Hírek > Koszorúk és székely anyaföld az olimpiai ...

Koszorúk és székely anyaföld az olimpiai bajnok Keresztes Lajos sírján

A Magyar Birkózó Szövetség koszorúját – a tisztelet és emlékezés jelét – Németh Szilárd, a szövetség elnöke, és Bacsa Péter ügyvezető alelnök helyezte el Keresztes Lajos, az 1928-as amszterdami olimpia könnyűsúlyú bajnokának sírján az Új köztemetőben, a sportember születésének 115. évfordulója alkalmából. A megemlékezésen részt vett Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese is. 

A Magyar Birkózó Szövetség feltett szándéka, hogy ápolja a hagyományokat, a régi bajnokok sírhelyeit látogassa, a nyughelyek rendben tartásában, esetleges felújításában közreműködjön, határon innen és túl. Az MBSZ, valamint a Nemzetstratégiai Intézet összefogott: az összefogás közös nevezője ezúttal Keresztes Lajos volt. A Magyar Birkózó Szövetség fel fogja venni a bajnok családjával a kapcsolatot, és segítséget nyújt az elhanyagolt sír rendbetételében, amely Budapesten, az Új köztemetőben található.

A koszorú elhelyezésével az 1900. április 30-án született Keresztes Lajos pályafutásának adóztak. Az olimpiai bajnok szülőhelyén, Alsósófalván május végén emléktáblát is avatnak a tiszteletére, és a helyi iskola tornaterme is az ő nevét veszi majd fel.

Parajd önkormányzati képviselője, Káli Árpád anyaföldet hozott, és terített el Keresztes Lajos sírja mellett, továbbá jelen volt Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese is, aki a Nemzetstratégiai Kutatóintézet feladatának nevezte a közös magyar örökség felkarolását, amely itt, a Kárpát-medencében összeköt minket, magyarokat. „A magyar olimpiai mozgalom története egy kis eszenciája annak, ami velünk történt a XX. században. Keresztes Lajos egy olyan méltatlanul elfeledett bajnok, akinek az emléke nemcsak itt, Magyarországon, hanem szűkebb pátriájában, Székelyföldön is kikopott az emlékezetből, és ezért is tartjuk nagyon fontosnak, hogy egy ilyen sportembernek méltó emléket állítsunk.” – mondta az NSKI elnökhelyettese.

Forrás: a Magyar Birkózó Szövetség honlapja

Koszorúk és székely anyaföld az olimpiai bajnok Keresztes Lajos sírján

Hírek
2019. szeptember 10.
Megnyílt Zászkaliczky Ágnes kiállítása a Kárpát-haza Galériában

Megnyílt Zászkaliczky Ágnes, Bécsben élő magyar festőművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában. A tárlat megnyitó rendezvényén beszédet mondott Molnár Miklós, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Elnöki Kabinetjének vezetője, valamint Adorján Attila festőművész.


2019. augusztus 27.
Szent Bertalan napja az erdélyi Széken

1717. augusztus 24-én 600 embert hurcoltak el a tatárok Székről, azóta a népviseletbe öltözött helyiek minden évben három istentiszteletet tartanak az áldozatok emlékére. Az idei, 302. gyászünnep vendége Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke volt.


2019. augusztus 20.
Egy a nemzet!

összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Debrecenben a Boldogasszony kiállítás
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
szeptember>>
HKSZCSPSZV
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Kárpát-Haza Galéria

 

 

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria