HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > Konferenciasorozat az új nemzetstratégia érdekében

Konferenciasorozat az új nemzetstratégia érdekében

2014. március 6-án Kisebbségek és nemzeti közösségek – a külhoni magyarság jogvédelmének hagyományos és új útjai címmel tartotta első konferenciáját a Nemzetstratégiai Akadémia. A konferenciasorozat nyitó rendezvényén a fővédnök Vizi E. Szilveszter, akadémikus, Gulyás Gergely, országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP), Duray Miklós, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense és Andrássy György, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára, valamint Kiss Antal, a brüsszeli HUNINEU iroda vezetője adtak elő.

A Nemzetstratégiai Akadémia megnyitóján Szász Jenő, a társrendező Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) elnöke röviden vázolta az intézet egy éves működését. A nemzetegyesítés szempontjából nélkülözhetetlen nemzetstratégiai paradigmaváltás szükségességéről szólva kiemelte, ez lehet az egyedüli bázisa a Kárpát-medencei magyarság szülőföldön maradásának és boldogulásának. Hangsúlyozta, ezt a paradigmaváltást a Nemzetstratégiai Akadémia következő rendezvényei a XXI. század kínálta lehetőségek bemutatásával fogják támogatni.

Vizi E. Szilveszter a rendezvénysorozat fővédnöke megnyitójában a nemzeti önazonosság megtartásának parancsára és annak kiteljesedésének európai lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Gulyás Gergely országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) Alkotmányosság, nemzetstratégia, kisebbség és/vagy közösség című előadásában az elmúlt bő két évtized nemzetpolitikai fejlődéstörténetét vázolta – különös tekintettel azokra az irányváltó mozzanatokra (Státustörvény, Alaptörvény) – amelyek a Kárpát-medencei és a világ magyarsága számára alapvető változást és új lehetőségeket teremtettek.

Duray Miklós és Andrássy György professzorok a nemzetközi normarendszer és a magyar nemzeti közösségek reális léthelyzetének viszonyában vizsgálta az egyéni és közösségi jogok elfogadtatásának és érvényre juttatásának lehetőségét, abban az európai környezetben, ahol a már évtizedek óta kodifikált alaptézisek nyelvhasználati előírásait is sok esetben sértik egyes országok gyakorlatai.

Önmagában a „kisebbség” kifejezés kapcsán az is felvetődött, hogy újra kellene bizonyos fogalmakat értelmezni illetve pontosítani a külhoni magyarság – és általában az őshonos közösségek – szakirodalmi, szakpolitikai használatában. Ezt a gondolatkört Kiss Antal, a HUNINEU brüsszeli irodavezetője elemezte a délelőtti ülést záró előadásával.

Az előadásokat követő hozzászólásokban hangsúlyosan szerepelt az anyanyelv kultúránkban meghatározó szerepe és jelentősége a világban szétszórt magyarság életében akár a tömbök, a szórvány vagy akár a nyugati diaszpóra esetében.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet prioritásként kezeli a tudományos és gyakorlati eredmények, jó gyakorlatok összegzését és hasznosíthatóvá tételét a Kárpát-medencei magyarság számára egy olyan világban, ahol a globális lehetőségek kihívásokat, de egyben új lehetőségeket is tartogatnak a huszonegyedik század emberének.

Kapcsolódó dokumentumok
A konferencia programja
Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria