HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > Konferencia a székely gazdálkodás jövőjéről Énlakán

Konferencia a székely gazdálkodás jövőjéről Énlakán

Hazai és magyarországi szaktekintélyek nyitották meg a Székely gazdálkodás régen és most címmel zajló háromnapos konferenciát Énlakán. Marelyin Kiss József, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet osztályvezetője kijelentette, a külhoni magyarsággal nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is szeretnének partnerséget kialakítani.

Mint kiderült, Kanadából is jeleztek részvételi szándékot a Pro Énlaka Alapítvány, a Pécsi Tudományegyetem, a székelykeresztúri Molnár István Múzeum és a magyarországi Nemzetstratégiai Kutatóintézet által a kis településre szervezett szakmai tanácskozásra. A megnyitón elsőként Szávai Márton, a Pro Énlaka Alapítvány kuratóriumának elnöke mondott beszédet, kifejtetve, hogy sok fáradság és törődés árán néhány éve végre sikerült kulturális életet teremteniük a faluban, melynek részeként remélhetőleg újabb két év múlva is tartanak majd konferenciát.

Az alapítvány elnökét követően Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja szólt a jelenlévőkhöz, kifejtve, az énlaki konferencia előnye, hogy az ott elhangzó elméletek szervesen kapcsolódnak a gyakorlathoz. Hozzáfűzte, a rendezvény pozitív hatása, hogy elindított egy mozgalmat, melynek köszönhetően fiatalok és külföldiek is házakat vásárolnak a környék falvaiban, ahol gazdaéletet kezdenek. Úgy vélte, fontos átadni a fiatalságnak a gazdálkodás hagyományait, ugyanis az egy olyan rendszert teremt, amely nagyjából képes eltartani az embereket. Ebbe a rendszerbe igen kevés pénz kerül be – fejtette ki –, a probléma azonban az, hogy az sem marad itthon, ugyanis a gazdák igen kis része vásárol tudatosan hazai terméket. Ahhoz, hogy a pénz e rendszerben maradjon, komoly együttműködés szükséges, ugyanis ez teszi fenntarthatóvá a gazdálkodást – foglalta össze a főkonzul. Ugyancsak az együttműködés fontosságát emelte ki Marelyin Kiss József, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet képviselője, hozzáfűzve, hogy az anyaországi és külhoni magyarsággal nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is szeretnének partnerséget kialakítani.

Ezt követően Kolumbán Gábor Énlakán élő közgazdász fejtette ki nézeteit, melyek szerint problémát jelent, hogy a helység 50–60 gazdája nem jár a konferencia előadásaira. „A mi készülékünkben van a hiba” – vélte, hozzáfűzve, szervezőkként el kell gondolkodniuk azon, hogy miként szólíthatnák meg hatékonyan a helybélieket, ugyanis csak őket bevonva lehetne életbe léptetni a szakmai tanácskozáson megszülető elképzeléseket.

Nagyon magas szintű előadások hallhatók a konferencián – mutatott rá Egyed Ákos történészprofesszor, hangsúlyozva, hogy ezek akkor válnak igazán eredményesekké, ha a falvak nem maradnak üresen. „A kérdés az, hogy megszületnek-e azok, akik továbbvihetnék a székelység örökségét, hagyományait” – összegezte mondanivalóját. Végül Visy Zsolt, a Pécsi Tudományegyetem régészprofesszora nyitotta meg az előadássorozatot, felhívva a figyelmet a kultúrotthonban látható kiállításra, amelyen fotók, tájékoztatók tanúskodnak az egyetem szakértőinek Énlakán évek óta végzett építészeti és néprajzi kutatásairól.

 

Forrás: Székelyhon.ro - Bálint Kinga Katalin

Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria