HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei
Nyitóoldal > Hírek > Király Ferenc munkái a Kárpát-haza Galériában

Király Ferenc munkái a Kárpát-haza Galériában

2014. június 24-én nyitotta meg kapuit a Kárpát-haza Galéria hatodik kiállítása. Király Ferenc Munkácsy Mihály-díjas muravidéki szobrászművész „Titkos csodálat” című tárlatának fővédnöke Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

Potápi Árpád beszédében az „összetartozás” érzésének fontosságát hangsúlyozta, melyet a művészet is erősít, ezért is öröm számára, hogy az Nemzetstratégiai Kutatóintézet szakmai tevékenysége mellett létrehozta a Kárpát-haza Galériát. Kiemelte: a magyar nemzetpolitikában akkor kezdődött fordulat, amikor Antall József lélekben 15 millió magyar miniszterelnökének nevezte magát. Igazi mérföldkőnek a státustörvényt, illetve a 2010-ben elfogadott állampolgársági törvényt nevezte, a legnagyobb eredménynek pedig, hogy eddig 640 ezren vették fel a magyar állampolgárságot, és 2018-ra várhatóan egymillió külhoni magyar állampolgár lesz.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke köszöntőjében párhuzamot vont Király Ferenc művészete és Andrásfalvy Bertalan professzor nemrég egy magyar fiatalság helyzetét feltérképező konferencián elhangzott gondolata között, mely szerint a mindent elutasító új generáció a családalapítást nem feltétlenül gazdasági okok miatt nem tartja elsőrendű feladatának, hanem mert hiányzik életéből a lelki szükséglet legfontosabbikja, a szeretet.

A Kárpát-medencei magyarság egyik legnagyobb problémája a gyermekvállalás hiánya és ennek egyenes ági következménye, a népességfogyás, míg Király Ferenc művészetének központi témáját a férfi-nő kapcsolat, az egymásra utaltság, és végül a születés isteni csodája adja – fogalmazott Szász Jenő.

A tárlatot megnyitó Simonka Tanja művészettörténész, a lendvai Művelődési és Promóciós Intézet igazgatója kiemelte, Lendva számos jeles művészt adott a magyarságnak, a szobrászművészek közül ketten, Zala György és Király Ferenc, kiemelkedő alkotók.

A Kárpát-haza Galéria kiállítása 2014. július 9-ig – ideiglenesen új helyszínen, a Forrás Galéria kiállítótermeiben (1067 Budapest, Teréz krt. 9.) – látható.

 Tovább a Kárpát-haza Galériába »

Hírek
2019. szeptember 10.
Megnyílt Zászkaliczky Ágnes kiállítása a Kárpát-haza Galériában

Megnyílt Zászkaliczky Ágnes, Bécsben élő magyar festőművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában. A tárlat megnyitó rendezvényén beszédet mondott Molnár Miklós, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Elnöki Kabinetjének vezetője, valamint Adorján Attila festőművész.


2019. augusztus 27.
Szent Bertalan napja az erdélyi Széken

1717. augusztus 24-én 600 embert hurcoltak el a tatárok Székről, azóta a népviseletbe öltözött helyiek minden évben három istentiszteletet tartanak az áldozatok emlékére. Az idei, 302. gyászünnep vendége Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke volt.


2019. augusztus 20.
Egy a nemzet!

összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Debrecenben a Boldogasszony kiállítás
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
szeptember>>
HKSZCSPSZV
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Kárpát-Haza Galéria

 

 

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria