HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei
Nyitóoldal > Hírek > Kiállítás Nagy János szobrászművész alkotásaiból

Kiállítás Nagy János szobrászművész alkotásaiból

Az ősi magyar motívumkincshez nyúl vissza Nagy János felvidéki szobrász, akinek munkáiból kedden nyílt kiállítás a budapesti Kárpát-haza Galériában. 

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által alapított kiállítóhely 2013 októberében nyitotta meg kapuit azzal a céllal, hogy betekintést nyújtson a kárpát-medencei magyar kultúra értékeibe, második tárlatát pedig a magyar kultúra napjának előestéjére időzítette - mondta el Szász Jenő, az intézet elnöke.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a magyarság megosztottsága szinte már közhely, Nagy János életműve azonban "egy kisebbség nagyságának", a magyar kultúra oszthatatlanságának tanúságtétele.

Az államtitkár azt mondta, a rendszerváltás Magyarországon nem sikerült, több akkori kompromisszumról kiderült, hogy megalkuvás volt, számos elhallgatás tovább élt. Nagy János életműve jól példázza azt, hogyan tehet ez ellen az amnézia ellen a művészet - jelentette ki.

A tárlatot megnyitó Szemadám György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Képzőművészeti Tagozatának vezetője kiemelte: az MMA-tag Nagy János szobrainak, plakettjeinek formavilága nemcsak közvetlen elődeinek, hanem egészen a nomád ősöknek a motívumkincséig nyúl vissza.

A Nagy János munkásságát bemutató kiállítás február 17-éig tekinthető meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Bajcsy-Zsilinszky út 52. szám alatti épületében.

Tovább a Kárpát-haza Galériába »

Hírek
2019. szeptember 10.
Megnyílt Zászkaliczky Ágnes kiállítása a Kárpát-haza Galériában

Megnyílt Zászkaliczky Ágnes, Bécsben élő magyar festőművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában. A tárlat megnyitó rendezvényén beszédet mondott Molnár Miklós, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Elnöki Kabinetjének vezetője, valamint Adorján Attila festőművész.


2019. augusztus 27.
Szent Bertalan napja az erdélyi Széken

1717. augusztus 24-én 600 embert hurcoltak el a tatárok Székről, azóta a népviseletbe öltözött helyiek minden évben három istentiszteletet tartanak az áldozatok emlékére. Az idei, 302. gyászünnep vendége Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke volt.


2019. augusztus 20.
Egy a nemzet!

összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Debrecenben a Boldogasszony kiállítás
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
szeptember>>
HKSZCSPSZV
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Kárpát-Haza Galéria

 

 

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria