HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Kárpát-haza Galéria: Számvetés, színvetés

Kárpát-haza Galéria: Számvetés, színvetés

Sipos László erdélyi festőművész kiállítása

 

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galériájának szervezésében Számvetés, színvetés  címmel nyílt kiállítás kedden Sipos László erdélyi festőművész munkáiból a budapesti Forrás Galériában. A tárlatot – a festőművész jelenlétében – Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, a kiállítás fővédnöke, Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, valamint Szomjas György filmrendező nyitotta meg Petrás Mária népdalénekes, a Magyar Művészeti Akadémia tagja közreműködésével.

Sipos László a Magyar Művészeti Akadémia és a Romániai Képzőművészek Szövetségének is tagja, a képzőművészeket tömörítő Barabás Miklós Céh volt alelnöke, az erdélyi magyar művészeti élet kiemelkedő alakja. Kolozsváron született, jelenleg Felvincen él és alkot. Művészetében megtalálható a magyar népi kultúra összes motívumkincse, annak összefüggő jelrendszerével és a benne lévő archaikus világszemlélettel. 2011-ben munkásságáért kitüntették a Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztjével.

A Forrás Galériában látható – mintegy huszonöt festményt és több grafikát felvonultató – Sipos-tárlat, a tavaly október 14-én nyílt Kárpát-haza Galéria hetedik kiállítása. A kiállítótér létrehozásával az alapító Nemzetstratégiai Kutatóintézet a Kárpát-medence kiemelkedő kortárs magyar képzőművészeti értékeinek bemutatásával a kultúra területén is szeretné kifejezni a magyar nemzet határokon átívelő egyesítésének szándékát.

Szász Jenő  markáns, kiemelkedő és konzekvensen építkező életműnek nevezte Sipos László munkásságát, amely hűen tükrözi a külhonba szakadt erdélyi magyarság sorsát. „Egy olyan művész áll ma előttünk, aki egyedül volt kénytelen meggyökerezni egy erdélyi kisvárosban. Nem maga választotta meg életterét, hanem a diktatúra kényszere jelölte ki otthonát. Erős egyéniségként azonban vidéki magára utaltságát a maga javára tudta fordítani: felvinci műterméből az alkotások Európa rangos kiállítótermeibe jutottak el.” – fejtette ki köszöntőjében az NSKI elnöke.

Dr. Hoppál Péter  kihangsúlyozta, hogy az 1969 óta alkotó művész kitart az úton, amelyre a kolozsvári képzőművészeti főiskolán lépett. Képei arról a korról mesélnek, amelyekben születtek, hiszen „a jó művész korának krónikása”. Sipos alkotásai azonban sajátos szimbólumrendszerükkel túl is mutatnak önmagukon, de nagyban meghatározza őket a kolozsvári identitás. A kultúráért felelős államtitkár egyúttal köszönetet mondott a Nemzetstratégiai Kutatóintézet hiánypótló munkájáért az egységes Kárpát-medencei magyar művészet létrehozásában, ahogy mondta: „napjaink kultúrpolitikájának fő feladata a Kárpát-medencében lévő örökségünk átadása és ápolása".

Az 1970-es évek elejétől kezdve Sipos László és Szomjas György  jó barátok. Mielőtt a kiállítást hivatalosan is megnyitotta volna, a filmrendező elmondta, ikonokként ható alkotásain Sipos ideálokat fogalmaz meg, melyekben a szépség és a nemesség egyszerre van jelen, mindeközben pedig az univerzummal keresi a kapcsolatot.

Sipos László Számvetés, színvetés című kiállítása július 30-ig látható a Forrás Galériában.

Tovább a Kárpát-haza Galériába »

Hírek
2019. április 23.
Kiss Márti felvidéki festőművész alkotásai a Kárpát-haza Galériában

Kiss Márti felvidéki festőművész képeiből nyílt kiállítás a Kárpát-haza Galériában. A megnyitón beszédet mondott Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, valamint Szakolczay Lajos Széchenyi-díjas író, irodalom- és művészetkritikus.


2019. április 12.
Magyar gyermek magyar iskolába

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi szórványban élő magyarság számára egy fenntartható, rövid, közép és hosszú távon is eredményekkel szolgáló stratégia kidolgozását kezdeményezte. A program célja olyan lehetőségek feltárása, illetve gyakorlatba ültetése, amelyek hozzájárulnak a szórványban élő magyarság identitásvesztésének és asszimilációjának csökkentéséhez, a tendencia megfordításához. Kiemelt cél a szórványban élő magyar emberek megőrzése nemzetünk számára, olyan minta-projektek kidolgozása és gyakorlatba ültetése, melyek által a szórványban élő magyarság számára egyértelművé tehető: értéket jelent, de ugyanakkor lehetőséget is kínál magyar voltuk, identitásuk, nyelvük, kultúrájuk megőrzése, megerősítése, a magyar nemzethez való tartozás nem hátrányt, hanem éppenséggel kitörési pontot jelenthet jövőjük szempontjából.


2019. április 10.
19. Kárpát-medencei Prózafelolvasó Verseny

Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Prózafelolvasó Versenyt Kiskunhalason. Az esemény már hat éve – a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel való összefogásnak köszönhetően – Kárpát-medencei méretűvé nőtte ki magát.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
április>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria