HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > Kárpát-haza Galéria: Mindig más - mindig ...

Kárpát-haza Galéria: Mindig más - mindig ugyanaz - Jakobovits Miklós kiállítása

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által életre hívott Kárpát-haza Galéria kiállítás sorozat tízedik tárlataként nyitotta meg kapuit a Jakobovits Miklós Munkácsy Mihály-díjas, Arshile Gorky-díjas erdélyi festőművész munkáit bemutató kiállítás 2014. november 7-én a Forrás Galériában.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, valamint Szőcs Géza költő, a miniszterelnök kulturális főtanácsadója köszöntőjét követően a tárlatot P. Szabó Ernő művészettörténész nyitotta meg.

Jakobovits Miklós 1936-ban született Kolozsváron, örmény katolikus családban, és 2012-ben halt meg Nagyváradon. Mind alkotóként, mind szervezőként fontos szerepet vállalt a kortárs művészeti életben, Romániában és nemzetközi téren egyaránt. Számos országban járt tanulmányúton. Az ő kezdeményezésének és következetes kiállásának eredményeként jött létre az Erdélyi Művészeti Központ Sepsiszentgyörgyön. Közreműködésével nyitották meg a nagyváradi Egyházművészeti Barokk Képtárat. 2004-ben a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjává választotta.

Jakobovits Miklós képalkotására a szürrealizmus örökségének és a groteszk látásmódnak a vegyítése volt jellemző. Főként csendéleteket és városi tájakat festett, melyek a látványtól elvonatkoztatva jelennek meg a vásznon. Későbbi éveiben a téma plasztikai megformálása felé fordult, az agyag lehetőségei, valamit a kollázs technikája foglalkoztatták. Így jutott el a tárgylenyomatok és a képtárgyak készítéséhez, amely kiforrott művészetét jellemzi – mondta el P. Szabó Ernő. A művész sokoldalúságát mutatja, hogy írt esztétikai tanulmányokat, kisesszéket, kiállítás kritikákat, művészeti jellegű útirajzokat.

Szász Jenő köszöntőjében a nemzeti és európai kultúra egyidejű, tudatos vállalójaként jellemezte Jakobovits Miklóst, aki hűséges maradt a néphez és a tájhoz, még akkor is, ha formanyelve látszólag nemzetközi. Ezáltal pedig a hazaszeretet beszédes példáját adta életében és műveiben egyaránt – szögezte le az NSKI elnöke, aki – elmondása szerint – belső ünnepként élte meg az alkalmat, amely „bizonyossága annak, hogy manapság, a nemzetegyesítés időszakában, rokonok, barátok, tisztelők immáron határok nélkül, szabadon és – ha úgy kívánják – magyar állampolgárként emlékezhetnek Jakobovits Miklósra.”

Ünnepnek nevezte Szőcs Géza is az alkalmat, hiszen felemelő, hogy Budapesten is elismerik azt, hogy Jakobovits Miklós megkerülhetetlen életművet hozott létre, amely nem fakul meg, hanem egyre értékesebbé válik. Művei hősiesek, epikusak, drámaiak, a Partiummal megnövelt Erdély esztétikai élményének balladai megfogalmazásai. Megmagyarázhatatlan, csodás, álombeli tartalmakat hozott létre, amelyek teljes egészében felderíthetetlenek.

A megnyitón közreműködött Kolti Helga színművész. A tárlat november 23-ig tekinthető meg a Forrás Galériában.  

Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria