HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Kárpát-haza Galéria: megnyílt Kusztos Endre Sorsok ...

Kárpát-haza Galéria: megnyílt Kusztos Endre Sorsok című tárlata

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által életre hívott – külhoni magyar képzőművészek alkotásait felvonultató – Kárpát-haza Galéria tizenegyedik kiállítójaként mutatkozik be a budapesti Forrás Galériában Kusztos Endre erdélyi festő- és grafikusművész Sorsok című tárlatával.

2014. november 26-án nyitotta meg kapuit a tárlat, melynek fővédnöke L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára volt. Ünnepi beszédet mondott Dr. Prokopp Mária professor emerita és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.

Kusztos Endre nagyméretű, tónusos rajzai szülőföldjének tájait, a Kis-Küküllő mentét és az erdélyi Sóvidéket jelenítik meg. A művész a táj apró, megbúvó részleteiből alakítja ki világát, melyben a jelentéktelennek tűnő tárgyakon keresztül vezet el minket a jelentős mondanivaló felé. E megfogalmazásban a kisebbségi lét kiemelésének, az emberi értékek egyetemessé való emelésének szimbolikájával találkozunk. Kifejezésmódjára az egyszerűség jellemző, ám ez a tömör, velős ábrázolás több jelentésréteget hordoz magában. E jelképteremtő képesség által mutatkozik meg Kusztos Endrének a költészet, vagy a zene nagyjaival egy vonalba hozható művészete. 

A Sorsok című kiállítással a művész nem titkolt célja, hogy gondolatokat ébresszen a nézőben. A tárlaton bemutatásra kerülő szénrajzok szereplőinek, a tájban meghúzódó jelenségeknek, a természet elemeinek a sorsa ugyanis párhuzamba állítható az emberi sorssal.

Szász Jenő ünnepi beszédében Kusztos Endrét nem pusztán kortársként, sokkal inkább szuverén, alkotó, nagy és jelentős művészként jellemezte. Elmondása szerint a mai erdélyi képzőművészetünk formanyelve, tematikája, kifejezésmódja szorosan kötődik Kusztos Endréhez. A fiatal művészek egész nemzedéke tanult tőle, annyira mély nyomot hagyott erdélyi és egyetemes művészetünkben.

„A láttatásnak ez a képessége a legnagyobbak sajátja: a sejtjeinkben lappangó titkos ösztönvilágból – amelyet a közös eredet, a megélt történelem fűz össze közös emlékezetté – valami felismerhetőt, valami szívdobogtatót kovácsolni: ezt csak nagyon kevesen tudják!” – méltatta az NSKI elnöke a művészt.

A kiállítók ugyanannak a kultúrának a résztvevői és továbbvivői, mint az anyaországban – szögezte le L. Simon László. Kusztos Endre nem a mai Magyarország területén él és munkálkodik, de a szíve, lelke, érzései szerint magyar, függetlenül attól, hogy hol él.

Az NSKI feladatkörét különlegesnek nevezte az államtitkár, hiszen – elmondása szerint – az intézet nem kevesebbel, mint a magyarság megmaradásának zálogaival foglalkozik. A gazdasági terveken túl a Kárpát-haza keretei között bemutatott jeles alkotók műveiből is megérthetjük, mi az a küldetés, amely lelkileg, szellemileg összetart bennünket.

Prokopp Mária szerint Kusztos Endre azon művészek táborához tartozik, akik összekötő kapocsul szolgálnak a földi világ és a transzcendens között. Szénrajzai az Istentől kapott megbízásról vallanak minden sallang nélkül; tisztán, feketén-fehéren jelenik meg az igazság, az ezeréves magyar kultúra, a gyökerek. A professzor asszony szerint Kusztos Endre az egyik legkiválóbb példa arra, hogy a szellem nem öregszik, hanem egyre inkább kibontakozik.

A megnyitó rendezvényt Takács Bence Ervin előadóművész moderálta, a zenei aláfestésről Both Miklós gondoskodott.

Kusztos Endre Sorsok című kiállítása 2014. december 21-ig tekinthető meg a Forrás Galériában.

Tovább a Kárpát-haza Galériába »

Hírek
2019. augusztus 20.
Egy a nemzet!

2019. augusztus 15.
Debrecenben a Boldogasszony kiállítás

Az 50. Debreceni Virágkarnevál augusztus 14-től 21-ig tartó programsorozata szerda délután a Nemzetstratégiai Kutatóintézet BOLDOGASSZONY kiállításának megnyitó ünnepségével vette kezdetét. A Kölcsey Központban sorra került megnyitón részt vett Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke, Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája, Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere, illetve Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.


2019. augusztus 5.
Kalló László erdélyi festőművész kiállítása

Megnyílt Kalló László erdélyi festőművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában. Ünnepi beszédet mondott Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, a művészt Józsa Judit kerámiaművész, művészettörténész méltatta.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
augusztus>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria