HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > Interaktív történelemóra

Interaktív történelemóra

Interaktív történelemórát szervezett a Nemzetstratégiai Kutatóintézet a magyar honfoglalásról erdélyi óvodásoknak, iskolásoknak. 

Az előadássorozat célja az ismeretterjesztés, illetve a közös magyar történelmi múlt élményszerű megismerése. Kolozsváron Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese köszöntötte a János Zsigmond Unitárius Kollégium óvodásait és kisiskolásait és a Báthori István Elméleti Líceum diákjait.

A Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Marosvásárhely és Kolozsvár helyszíneken február 10. és 14. között megrendezett előadássorozat szakmai programja keretében a honfoglalás eseményeinek, történelmi összefüggéseinek, illetve a korabeli női, férfi, viseletek, ékszerek és használati tárgyak mellett, harci bemutató keretében a szablya, a fokos bárd, az íj és a korbácsbuzogány használatával ismerkedhettek meg a résztvevők.

Az előadásokat és a harci bemutatót Dr. Hidán Csaba László régész-történész a Károli Gáspár Református Egyetem adjunktusa, harcművészet oktató és az Aranyszablya Történelmi Vívóiskola tagjai tartották. Az előadássorozaton Erdélyben több mint ezer óvodás, kis-és középiskolás külhoni diák és kísérőik szerezhettek a honfoglalás koráról élményszerű ismereteket.

Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria