HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > Intelligens szolgáltatások – A szolgáltatások intelligenciája

Intelligens szolgáltatások – A szolgáltatások intelligenciája

A Magyar Könyvtárosok Egyesületének 46. Vándorgyűlése

 

A hűség városában, Sopronban, a Nyugat-magyarországi Egyetemen tartotta éves vándorgyűlését a Magyar Könyvtárosok Egyesülete. A 46. vándorgyűlésen közel 700 könyvtáros vett részt, közülük sokan külhonból. 2014-ben a konferencia az Intelligens szolgáltatások – A szolgáltatások intelligenciája címet kapta.

A Vándorgyűlés állandó meghívott vendégei a határon túli magyar könyvtárosok, a külföldi társszervezetek képviselői, továbbá a fiatal, szakmával most ismerkedő hallgatók. A rendezvényhez kapcsolódó plenáris ülés méltó alkalom kitüntetések, díjak átadására.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet képviseletében Fráter Olivér elnökhelyettes, valamint a két igazgatóság szakmai referensei, Juhászné Víg Éva és Dr. Marelyin Kiss József vett részt e régi hagyományokra visszatekintő, rangos eseményen, ahol sor került az Intézet eredményeinek bemutatására, valamint a Kárpát-medencei kiterjesztésű kezdeményezéseinek ismertetésére. Július 18-án, a szekcióülések napján Dr. Marelyin Kiss József mutatta be az Intézet „Könyvtranszfer” program tervezetét. A szakmai tervet a jelenlévők, elsősorban külhoni magyar könyvtárosok a vártnál is kedvezőbben fogadták.

Fráter Olivér elnökhelyettes köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a Nemzetstratégiai Kutatóintézet egyik kiemelt feladata a magyar közösségek anyaországhoz történő tartozásának erősítése, eszköze pedig olyan jól működő Kárpát-medencei hálózatok létrehozása, amelyek e különösen fontos nemzeti célt, a maguk eszközeivel a leghatékonyabban szolgálják. A Kutatóintézet éppen ezért az elmúlt esztendőben kezdeményezője és aktív lebonyolítója volt egy átgondolt, határon túlra irányuló tudás-transzfernek, amely több tízezer könyvet és elektronikus adathordozón hasonló nagyságrendű tartalmat juttatott el az elszakított történelmi régiók magyar közösségei számára. Segítő és támogató szándéka révén az Intézet ezen programmal, a szakképzés, a művelődés és a kultúra hiteles helyeiként számon tartott Kárpát-medencei magyar iskolák és könyvtárak hálózatfejlesztésébe kapcsolódott be.

Minden ilyen és hasonló cselekedetünk hátterében nemzetstratégiánk azon alapvető gondolata áll, hogy ahhoz, hogy a XXI. évszázad után is talpon maradhassunk, ki kell küzdenünk méltó helyünket a művelt nemzetek sorában. Ebben a munkában, kiteljesedésben és jövőre tekintő stratégiában csak a szellem és az egyetemes tudás elsőbbségének érvényesítése ad esélyt számunkra.

Kapcsolódó anyagok:

Videó megtekintése

Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria