HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > Hungarikum Fesztivál Csepelen 

Hungarikum Fesztivál Csepelen

Október 11-én, Budapest 21. kerületében Hungarikum Fesztivált rendeztek az NSKI közreműködésével. A fesztivál célja az értékátörökítés, az ősök által hátrahagyott különlegességeink bemutatása, valamint a nemzeti identitástudat és a nemzeti összetartozás erősítése volt.

Magyarország kormánya két évvel ezelőtt döntött a magyar nemzeti értékek közösségi oltalom alá emeléséről. A hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény értelmében a Hungarikumok Gyűjteményében szereplő találmányok, irodalmi, zenei, nyelvi, népművészeti művek, kiemelkedő személyiségek, az ő életművük; valamint különböző termékek, azok készítési módja; sportelemek, szolgáltatások, őshonos vagy nemesített állatok, növények nemzeti értékét és védelmét speciális tanúsító védjegy is biztosítja.

Azóta a hungarikumok széles körben történő megismertetése, színvonaluk és minőségük folyamatos fenntartása érdekében rengeteg rendezvényt szerveztek országszerte. Október 11-én, Budapest 21. kerületében rendeztek Hungarikum Fesztivált az NSKI közreműködésével. A cél itt is az értékátörökítés, az ősök által hátrahagyott különlegességeink bemutatása, valamint a nemzeti identitástudat és a nemzeti összetartozás erősítése volt.

 Hungarikum Fesztivál Csepelen

„A mai napon Csepelen ünnepelhetjük nemzeti értékeink egyik legfontosabb jelképét, a Hungaricumot. E rendkívüli értéktár kitűnő bizonyítéka a magyarok tehetségének, szorgalmának és bölcs életvezetésének. A Hungaricumok kincsesládája széles sávban mutatja fel mindazokat a szellemi és tárgyi értékeinket, amelyeket eleink itt a Kárpát-hazában létrehoztak vagy feltaláltak. A halasi csipke, az ősi solymászat vagy a táncház-mozgalom éppúgy jelen van ma itt, mint a szemet-szájat gyönyörködtető magyar ételek, nemesített vagy őshonos növények és italok egész sora. Meggyőződésem, hogy ezen nemzeti értékeink védelme jelentős mértékben hozzájárul a nemzeti azonosság- és összetartozás-tudat kialakulásához és annak megszilárdításához. Ezek széles körű hazai és külföldi bemutatása az ország-márka erősítése tekintetében válik a jövőre nézve meghatározó jelentőségűvé.” – hangsúlyozta köszöntő beszédében Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese.

 

    Hungarikum Fesztivál Csepelen    Hungarikum Fesztivál Csepelen

       

 

 

Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria