HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > „Halálra ítélt álomból is születhet élet” ...

„Halálra ítélt álomból is születhet élet” – Magyar Napok az erdélyi mélyszórványban

2015. október 10-11-én harmadik alkalommal rendezett magyar napokat az erdélyi mélyszórványban Tür és Küküllőszög magyar közössége. Egy újabb álom megvalósulását ünnepelhette a közelmúltban sokak által még „halálra ítélt” közösség: a tavaly felavatott Magyar Ház mellett idén megnyitotta kapuit a néprajzi múzeum és a magyar könyvtár, valamint a szabadtéri műsorok és előadások számára elkészült egy szabadtéri színpad is.

Kémenes Lóránt Zoltán plébános hét évvel ezelőtt érkezett a Fehér-megyei településre, ahol „nem magyarokat, hanem magyar nevűeket” talált, ugyanis a háromszáz fős közösség tagjai már egymás között is többnyire románul beszéltek.
 
Most a plébános felhívással fordult a harmadik türi Magyar Napok látogatóihoz: „hozzon ki-ki magával egy-egy értékes magyar könyvet, amit ő maga helyezzen el az alakuló könyvtár polcain, ezáltal is éltető magyar szót oltva a sokszor sorvadásra ítélt szórvány hajtásaiba. Legyünk ott minél többen, hogy elhiggyük, van még remény és élet a mélyszórványban is!”
 
A meghívásnak eleget téve a Nemzetstratégiai Kutatóintézet is több értékes, többnyire ifjúsági könyvet adományozott a szórványkönyvtárnak.
 
Ha van igény a csodálatos és egyedi magyar mesevilággal, íróink, költőink által szavakba öntött magyar nyelvünk kincseivel való ismerkedésre, akkor a nemzet ébredésének e csírája a mélyszórványban élők lelkében már megfogant, újra bizonyítva, hogy össznemzeti értékek mentén összefogással és némelyek kitartó, hű munkájával a „halálra ítélt álomból is születhet élet”. Bízunk abban, hogy minden elolvasott magyar szó a türi magyar közösség éltető érőjévé, és reményt adó táplálékává válik.
Hírek
2020. augusztus 4.
Új nemzetépítő lehetőség Kárpát-medencére kiterjedő gazdaságfejlesztési összefogással

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-medencei Hálózatfejlesztési Igazgatósága az elmúlt öt évben feltárta és előkészítette egy új nemzeti gazdasági ágazat felépítésének lehetőségét.


2020. július 30.
Elindult a Kárpát-haza Statisztikák

2020. július 21.
KONFERENCIA FELHÍVÁS

összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria