HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > Fórumsorozat a Kárpát-medencei fejlesztési együttműködésről

Fórumsorozat a Kárpát-medencei fejlesztési együttműködésről

Kárpát-medencei fejlesztési fórumsorozatot szervezett a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Szövetség a Közös Célokért felvidéki társulás, melynek célja párbeszéd kialakítása a Kárpát-medencei szintű fejlesztési együttműködés létrehozásáról. A fórumsorozat első találkozóját Révkomáromban tartották. 

Fórumsorozat a Kárpát-medencei fejlesztési együttműködésről

A találkozó célja az volt, hogy a 2014-2020 közötti uniós fejlesztési időszak forráslehetőségeit ismertessék a felvidéki szereplőkkel azért, hogy Magyarország a fejlesztési források lehívásához természetes partnereket találjon a külhoni régióban.

Pogány Erzsébet, a Szövetség a Közös Célokért igazgatója elmondta: első alkalommal érezte úgy, hogy olyan programmal találkozott, ahol már a tervezés és előkészítési fejezete is megtörtént. „Korábban is ismertük már egymást, és a hálózatban gondolkodás, a hálózatosodás valóban egy jó kiút lehet. Sajnos úgy érzem, hogy a felvidéki láncszem gyakran gyenge. Gyakran nem tudjuk, hogy mit akarunk” – mutatott rá.

A szervezők azt remélték, az első felvidéki fórumon a hazai szakértők találnak közös nevezőt a magyarországi intézmények képviselőivel. Az egyeztetésen Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke hangsúlyozta: a gazdasági fejlődés a magyar-magyar társadalmi együttműködést is erősítené a Kárpát-medence magyarok lakta régióiban.

„Jövőépítés szempontjából közelítjük meg a közös cselekvésnek a lehetőségeit, akkor jó, hogyha az uniós forrásoknak a lehetőségeit is mérlegeljük, s magyar-magyar kapcsolatokra építve gyakorlatilag brüsszeli és tagállami forrásokat pályázunk meg annak érdekében, hogy együttesen tudjunk jó megoldásokat adni a 21. század kihívásaira, éljünk bárhol a Kárpát-medencében” - fogalmazott Szász Jenő.

Ezért hívták életre a Kárpát-medencei fejlesztési fórumot, amelynek felvidéki szervezője a Szövetség a Közös Célokért. A szövetség elnöke, Duray Miklós az egyezetésen elmondta: a fórumsorozat arról szól, hogy az érintettek közösen tudjanak felkészülni a kezdődő európai uniós tervezési időszakra.

„Hogy összehangolhassuk érdekeinket, szükségleteinket, összekapcsolhassuk azokat a szerkezeteket, amelyek összekapcsolhatók. Közösen próbáljunk hasznot húzni abból, amiből külön-külön szoktak hasznot húzni egyesek, de mi a közösség javára próbáljuk hasznosítani azt, ami lehetséges” – fejtette ki Duray Miklós.

A felkészülés célja, hogy a Kárpát-medencében kidolgozzanak olyan fejlesztési terveket, amelyek uniós forrásokból érhetők el, a magyar közösséget szolgálják, de nemcsak Magyarországon. Balogh Csaba, Magyarország pozsonyi nagykövete szerint a sikerhez meg kell változtatni a gondolkodásmódot. Mindenkinek, aki a Kárpát-medencében magyarnak vallja magát, nemzetben kell gondolkodnia, és nem Erdélyben, nem Felvidékben és főleg nem Magyarországban – húzta alá hozzátéve: az elmúlt 20 évre visszatekintve látható, hogy ezen az úton a külhoni magyar közösségek előbbre tartanak.

A pozsonyi magyar nagykövet hangsúlyozta: minél előbb el kell fogadni és fogadtatni, hogy a magyarországi és a külhoni magyaroknak közös felelősségük van egymás iránt. A gazdasági fejlesztések ezért közös érdeket szolgálnak. Az egyeztetés a Kárpát-medence valamennyi külhoni régiójában folytatódik majd.

Video megtekintése »

Forrás: Hírek.sk

 
Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria