HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Felvidéki papi sorsok a XX. században ...

Felvidéki papi sorsok a XX. században – konferencia Ipolynyéken

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Ipolynyék Község Önkormányzatával, valamint a Pro Villa Nek Polgári Társulás társszervezésében –  Dombi Ferenc ipolynyéki kanonok munkássága előtt főhajtás jegyében – egyháztörténeti konferenciát rendezett Ipolynyéken, május 8-án  „A felvidéki magyar papi sorsok a hontalanság és a kommunizmus időszakában Csehszlovákiában” címmel. A konferenciát Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese és Hrubík Béla, Ipolynyék polgármestere nyitották meg.

A nyitóünnepségen - Fráter Olivér, az NSKI elnökhelyettese, Hrubík Béla polgármester és Parák László esperes, püspöki-helynök üdvözlő szavai után - Sztyahula László kéméndi esperes, a közelmúltban megjelent könyve alapján, a XX. századi egyház társadalmi szerepéről adott átfogó képet. Majd Koncsol László vázolta fel a református egyház papjainak, vagyonának sorsát, amely még kutatásra vár. Csáky Károly néprajzkutató a felvidéki templomok történetének és az Ipoly menti pap-sorsok egy-egy jeles személyiségének kálváriájáról szólt. Weiszer Attila plébános Dobóruszkáról Pásztor Ferenc gyötrelmes papi sorsát ismertette, mígSzabó László Nagyfödémesről Borsos Mihály a „szegények ügyvédjének" papi kálváriája állomásait idézte fel.

Fráter Olivér köszöntőjében azokért az egyetemes emberi és közösségi jogokért emelte fel a szavát, amelyek az élet méltóságára, az ártatlanság vélelmére, az őshonos közösségek önrendelkezési jogára, az egyházak sértetlen és autonóm működésére, valamint az anyanyelvi kulturális, művelődési és oktatási intézmények alanyi jogú állami fenntartására építve – idegen zászlók alatt is – biztosítják a felvidéki magyarság fennmaradását.

„Mert mindazok, akiknek bűntelenül szenvedniük kellett holtában, hamvaiban is zavarja azokat, akik egy ezeréves keresztény ország üszkös romjain kétszer is kárörvendve, Trianon-szindrómás félelemmel halmozták fel vétkeiket, mintha az ősbűnt újabb égre kiáltó embertelenséggel lehetne elfeledtetni. Ismerős történet Dévénytől Brassóig. Nyírő Józseftől Esterházy Jánosig számos kiváló embernek magyarsága miatt talán Kossuthnál, Rákóczinál is hosszabb ideig kell várnia a végső kegyeletre és egy esszenciális ok-okozati erejű őszinte bocsánatkérésre illetve rehabilitációra!” Emellett pedig tiltakoznunk kell a kollektív bűnösség vádját fenntartó kommunista és nacionalista dekrétumok ellen is – szögezte le az NSKI elnökhelyettese.

A konferencián részt vett Gubík László, a Via Nova ICS elnöke, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársa, aki elmondta: „Megrázó, de mindenképp hiánypótló téma. Most az Ipoly-menti lelkipásztoraink sorsa kerül bemutatásra, de feltétlen folytatni kell a folyamatot a többi felvidéki régióban is! Egy kiaknázásra váró emlékezettörténeti kincs áll előttünk"

A résztvevők az előadásokat követően közösen megkoszorúzták gróf Esterházy János, felvidéki mártírpolitikus mellszobrát a helyi kultúrház előtti parkban.

Forrás: Felvidék.ma

Kapcsolódó anyagok:

Videó összeállítás a konferenciáról (hírek.sk)

 

Hírek
2019. április 23.
Kiss Márti felvidéki festőművész alkotásai a Kárpát-haza Galériában

Kiss Márti felvidéki festőművész képeiből nyílt kiállítás a Kárpát-haza Galériában. A megnyitón beszédet mondott Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, valamint Szakolczay Lajos Széchenyi-díjas író, irodalom- és művészetkritikus.


2019. április 12.
Magyar gyermek magyar iskolába

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi szórványban élő magyarság számára egy fenntartható, rövid, közép és hosszú távon is eredményekkel szolgáló stratégia kidolgozását kezdeményezte. A program célja olyan lehetőségek feltárása, illetve gyakorlatba ültetése, amelyek hozzájárulnak a szórványban élő magyarság identitásvesztésének és asszimilációjának csökkentéséhez, a tendencia megfordításához. Kiemelt cél a szórványban élő magyar emberek megőrzése nemzetünk számára, olyan minta-projektek kidolgozása és gyakorlatba ültetése, melyek által a szórványban élő magyarság számára egyértelművé tehető: értéket jelent, de ugyanakkor lehetőséget is kínál magyar voltuk, identitásuk, nyelvük, kultúrájuk megőrzése, megerősítése, a magyar nemzethez való tartozás nem hátrányt, hanem éppenséggel kitörési pontot jelenthet jövőjük szempontjából.


2019. április 10.
19. Kárpát-medencei Prózafelolvasó Verseny

Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Prózafelolvasó Versenyt Kiskunhalason. Az esemény már hat éve – a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel való összefogásnak köszönhetően – Kárpát-medencei méretűvé nőtte ki magát.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
április>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria