HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > Felelősséggel és Hűséggel – Új lendületben ...

Felelősséggel és Hűséggel – Új lendületben a nemzetpolitika

A Martosi Szabadegyetem nyitónapján „Felelősséggel és Hűséggel – Új lendületben a nemzetpolitika” címmel tartott fórumon Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, és Duray Miklós, a Szövetség a Közös Célokért elnöke beszélgetett a magyar nemzetstratégia és nemzetpolitika aktuális kérdéseiről.

Martos Feszty parkjában idén második alkalommal rendezi meg a Via Nova Ifjúsági Csoport, a Sellye János Egyetem hallgatói önkormányzata és több – részben felvidéki, részben magyarországi, valamint nemzetközi – partnerszervezet a Martosi Szabadegyetem elnevezésű kulturális rendezvényt. A fesztivál közel száz különböző előadást, kerekasztal-beszélgetést, vitaestet, kiállítást, koncertet és más kulturális programot kínál az érdeklődőknek.

A telt ház előtt zajló beszélgetésen Potápi Árpád János  hangsúlyozta: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy sikerüljön mozgósítani mindenkit a magyar kormány és a külhoni magyarság közös céljainak érdekében. Ilyen cél a külhoni, azon belül a felvidéki magyarság érdekképviselete erejének fokozása is. Leszögezte, hogy a magyar kormánynak a Felvidéken egy partnere van, és ez a Magyar Közösség Pártja.

A magyar nemzeti kormány az utóbbi négy évben megteremtette a nemzetegyesítés közjogi és szimbolikus feltételeit: a nemzeti összetartozás napját, a könnyített honosításról szóló jogszabályt, az új alaptörvényt. Mindez megteremti a lehetőséget arra, hogy megkezdődjön a nemzetegyesítés tényleges gyakorlata, mondta Szász Jenő.  A Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke a magyar-magyar gazdasági kapcsolatok kiépítésének szükségességét hangsúlyozta. Szász Jenő szerint a magyar együttműködés megteremtéséhez annak intézményesítésére van szükség. Többek között ezt is előkészíti a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által kidolgozott Kárpát-haza Fejlesztési Koncepció 2030, illetve A Nemzetegyesítés Fejlesztési Programja 2014–2020 tervdokumentumok, amelyeket át is adott Berényi Józsefnek, a Magyar Közösség Pártja elnökének.  „A nemzet kelméjét újra kell szőni, hogy ez a szövet ismét beboríthassa a Kárpát-medencét” – fogalmazott az elnök.

Az NSKI nemzeti fejlesztési rendszeréről Duray Miklós  olyan lehetőségként számolt be, amely valóban a nemzetről, és nem a mindenkori államról vagy az éppen időszerű országról, nem az állampolgárokról, hanem a magyar nemzetről szól, elsősorban itt, a Kárpát-medencében. A felvidéki közéleti személyiség úgy véli: „Trianon óta ez az első gazdasági és tudás irányzatú össznemzeti fejlesztési törekvés.” A második világháborútól a rendszerváltozásig tartó időszakban a nemzettudat erősen meggyengült, melyre a példa, hogy a felvidéki magyarokat nemzettársaik esetenként csehekként vagy csehszlovákokként említették. Duray szerint a rendszerváltozás utáni két évtizedben viszonylag kevés konkrét lépés történt annak érdekében, hogy a nemzeti integráció stratégiai céljait megvalósítsák. A nemzeti politika a 2010 utáni időszakban jelentkezett erőteljesebben, mikor is létrejött a nemzetpolitikai államtitkárság és a kormány kidolgozta a Wekerle-tervet, amely a Kárpát-medencét egy gazdasági egységként fogalmazza meg, és ez nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy sikerüljön újrateremteni a szülőföld „megtartó és eltartó szerepét” – jelentette ki Duray Miklós.

Kapcsolódó anyagok:

Felelősséggel és Hűséggel – Új lendületben a nemzetpolitika A fórumról készült videó megtekintése

A fórum képei:

Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria