HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Felelősség és hűség ’56 jegyében

Felelősség és hűség ’56 jegyében

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-medencei bemutatkozó körútja alkalmából ünnepi estet szerveztek Gyergyószentmiklóson október 19-én, az 1956-os forradalom és szabadságharc 57. évfordulóján a hősök emléke előtt tisztelegtek. 

A több mint másfél órás műsorra szinte teljesen megtelt a Művelődési Ház nagyterme. Mezei János, Gyergyószentmiklós polgármestere elmondta, fontos, hogy a 21. századi magyar ember követni tudja az 56-os szellemiséget. „A nyugat tartozik nekünk annak a beismerésével, hogy 1956 nélkül nem lenne az a szellemi, gazdasági és politikai közösség, amilyenné a magyar vér árán cseperedett. Arra kell összpontosítanunk, hogy mivel követhetjük ezt a szellemiséget, mivel lehetünk méltó utódai. Hála Istennek, hogy nem az úgynevezett jószomszédi viszony, hanem az elszakadt magyarság megtartásának a stratégiája a fontos” – emelte ki a városvezető.

A verses-zenés előadáson többek között fellépett a gyergyószentmiklósi Hóvirág Néptánc együttes, valamint az est házigazdája, Takács Bence Ervin előadásában hallgathattak költeményeket a jelenlévők.

A Magyar Polgári Párt elnöke, Bíró Zsolt a szabadság eszméjéért való kiállásra, valamint a magyar állampolgárság fontosságára hívta fel a figyelmet. „Az állampolgársági törvény következtében ma már közjogi értelemben is elmondhatjuk, egy a nemzet” – mondta.

Az ünnepi műsor a Felelősség és hűség nevet kapta, a kutatóintézet elnöke, Szász Jenő pedig ennek a két szónak a jelentésére próbált rávilágítani. „A felelősség többek között munkát, tennivalót, valamint józan ítélőképességet és megbízhatóságot jelent. Tudást, rátermettséget, akaratot és elszántságot értünk alatta, ami a szóban forgó dolog elkezdéséhez és a munka véghez viteléhez szükséges. A felelősség nem csak a jócselekedeteink, hanem a mulasztásaink során is megjelenik. A mi felelősségünk a Kárpát-medencét szeretni, hozzá ragaszkodni, megóvni és megőrizni” – fejtette ki.

Az egyházat a gyergyószentmiklósi Szent István plébánia részéről Keresztes Zoltán lelkész képviselte, aki felhívta a figyelmet, két ’56-ra is emlékeznie kell a magyar embernek. A lelkipásztor kifejtette, először 1456-ra, amikor is a törökök megtámadták Magyarországot, majd pedig az 57 évvel ezelőtti 1956-os forradalomra.

Az est hangulatát zenés műsorok tették színesebbé, először a Szokolay Dongó Balázs és Kubinyi Júlia alkotta páros nyújtott egy csokorra valót a közönségnek. Ők több díjat is kiérdemeltek már pályafutásuk során, Kubinyi Júlia például a Fölszállott a páva elnevezésű tehetségkutató verseny döntőjéig menetelt.

A duett után egy teljes zenekart köszönthetett színpadon a publikum, több dalt is előadtak. A zenekart a következő kiváló zenészek és énekesek alkották: Jankó Miklós, Apáti Ádám, Lukács Miklós, Szokolay Dongó Balázs, Ferenczi György, Both Miklós és Kubinyi Júlia.

Az ünnepi műsor imádkozással, valamint a nemzeti himnuszok eléneklésével zárult.

 

Forrás: Gyergyói Hírlap – Kertész László

Kapcsolódó dokumentumok
Video megtekintése: Kárpát-medencei bemutatkozó körút – összefoglaló: 2013. október 15–20.
Hírek
2019. március 18.
Zászlók, ha lengenek… - Díjátadó 2019

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet immár ötödik alkalommal hirdetett rajz- és esszépályázatot a Kárpát-medencében és a világban szétszóratva élő, magukat magyarnak valló óvodások, iskolások és egyetemisták részére. A beérkezett többezer képzőművészeti alkotás, illetve a több mint hetven irodalmi munka közül neves zsűri választotta ki a díjazott alkotásokat. Az ünnepélyes díjátadóra a Várkert Bazárban került sor március 16-án, a magyar címer és zászló ünnepnapján.


2019. március 11.
Rajz- és esszépályázat 2019 – munkában a zsűri

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – amely küldetéséből eredően az emléknaphoz kapcsolódó ünnepségek és események szervezésében kiemelt feladatot vállal – immár ötödik alkalommal hirdetett pályázatot a Kárpát-medencében, illetve a világban szétszórtan élő, valamennyi magát magyarnak valló óvodás, diák és egyetemista számára.


2019. március 5.
VI. Budapesti Székely Bál

A keresztényi segítségnyújtás legfőbb mérvadója a szeretet, amely a jótetteket is vezérli. A VI. Budapesti Székely Bál kedvezményezettjei -  a marosvásárhelyi Szent Erzsébet Társulás, az oklándi unitárius közösség, a szovátai Kodály Zoltán Gyermekkórus, valamint a derceni Református Gyülekezet – idén egy-egy millió forinttal többől végezhetik áldásos tevékenységüket.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
március>>
HKSZCSPSZV
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria