HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > Esterházy János emlékét őrző kiállítás nyílt ...

Esterházy János emlékét őrző kiállítás nyílt Martoson

A Pozsonyi Magyar Galéria Esterházy János festmény- és grafikai gyűjteményének darabjait bemutató kiállítás nyílt Hommage Esterházy János – Nem lehet helye a lemondásnak címmel a II. Martosi Szabadegyetem nulladik napján, július 9-én.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke a kiállítást megnyitó beszédében elszomorítónak, megdöbbentőnek, de ugyanakkor felemelőnek nevezte azoknak a külhonba szakadt nemzettársainknak a sorsát, akik elvi következetességgel és magas erkölcsi szinten képviselték saját közösségük érdekeit. Ilyen volt Esterházy János is. Az NSKI elnöke hasonlóságot vél felfedezni a felvidéki mártír-politikus, valamint Wass Albert és Nyírő József erdélyi írók sorsa között. „Egyetlen bűnük, hogy kiálltak jogvesztett, megalázott közösségeikért, anélkül, hogy bárkit is bántottak volna. Bűntelenek, de mégis bűnösökként vannak nyilvántartva” – fogalmazott Szász Jenő, hozzátéve: „amit ki szeretnének irtani a könyvekből és a temetőkből, azt mindennél biztosabban betonozzák be az emlékezetbe, és ami ennél is fontosabb: a szívekbe!”

Martényi Árpád, a budapesti Esterházy János Emlékbizottság elnöke a nyári egyetemek az ifjúság politikai és kulturális nevelésében játszott jelentős szerepét hangsúlyozta, hiszen ez az, ami a sorsukat, jövőjüket alakítja. Martényi szerint Esterházy már korán felismerte: egy kisebbség a hatalom állásfoglalásától, valamint a kisebbség erejétől függ. Ma is elengedhetetlenül szükséges a nemzeti közösségek összekovácsolása és a felvidéki magyarság megerősödése.

A Hommage Esterházy János festmény- és grafikai kiállítás magyar szívű képzőművészek alkotásain keresztül egy olyan ember, egy olyan mártír életútját mutatja be, aki soha nem hagyta el a felvidékieket. „Esterházy mindvégig itt volt köztünk, még a gulág és a kommunista börtönök poklaiban is” – vallotta Kalita Gábor  felvidéki képzőművész, megnyitva a Pozsonyi Magyar Galéria tárlatát.

A kiállítás alkotói, a Pozsonyi Műtermek tagjai olyan magyar szívű képzőművészek, akik vállalják magyarságukat, és nem a nemzet és magyargyűlölet, a kozmopolitizmus vagy a globalizáció mentén végzik művészi tevékenységüket. Az alkotócsoport a Felvidéken egyedüliként tesz kísérletet arra, hogy hommage-kiállítások keretében emlékezzen meg a magyar történelem nagyjairól, valamint elhunyt felvidéki magyar művészekről, alkotókról, ezzel is erősítve saját és környezete magyarságtudatát.

Az Esterházy gyűjtemény 2008-ban indult útnak, a martosi Zsittnyan István Kultúrház a kiállítás harmincadik helyszíne. Az alkotók között a legkiválóbb felvidéki képzőművészek, többek között/mellett Nagy József, Jaksics Ferenc, Nagy Zoltán, Csótó László, valamint magyarországi és tengeren túli magyar képzőművészek alkotásai szerepelnek. A tárlat a második évadjába lépett Martosi Szabadegyetem ideje alatt a helyi kultúrházban július 13-ig tekinthető meg.

Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria