HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei
Nyitóoldal > Hírek > Erdélyország az én hazám – Nyirő ...

Erdélyország az én hazám – Nyirő József életútja és helye a magyar irodalomban

Nyirő József életútjáról, munkásságáról és emlékezetéről tartottak fórumot péntek délután a III. Martosi Szabadegyetemen. A „székely apostol” hagyatékáról Medvigy Endre irodalomkutató és Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese beszélgetett. Az esemény házigazdája Varga Tibor, a Via Nova ICS elnökhelyettese volt.

Erdélyország az én hazám – Nyirő József életútja és helye a magyar irodalomban

Az előadók Nyirő munkássága, főbb műveinek ismertetése és a korszellem bemutatása után kiemelten foglalkoztak az Erdély érdekeinek érvényesítését céljául kitűző politikai és kulturális ideológiával, a transzilvanizmussal is, melynek Nyirő is jelentős képviselője volt. Medvigy Endre az eszme kapcsán szólt a Szépmíves Céh és a Helikon jelentőségéről is. Mint megtudtuk, Medvigy 1997 óta gondozza, szerkeszti, utószóval látja el a Kairosz Kiadó Nyirő József-életműsorozatát. Kutatására, illetve Nyirő József hagyatékára épül több novellagyűjteménye is.

 Erdélyország az én hazám – Nyirő József életútja és helye a magyar irodalomban

Az előadáson elhangzott, hogy 2010-ben, halála után 57 évvel, a korábban Nyirő-szobrokat állító alapítványok képviselői kezdeményezték, hogy hozzák haza és temessék újra az emigrációban elhunyt Nyirő József hamvait, valamint, hogy a magyar állam támogatásával szervezzenek átfogó programsorozatot az író szellemi hagyatékának méltó ápolása érdekében. A 2012 pünkösd vasárnapjára tervezett újratemetés azonban politikai feszültség forrásává vált Románia és Magyarország között, így nem valósulhatott meg. Fráter Olivér, aki maga is tevékeny szerepet vállalt az újratemetés szervezésében, közölte, hogy akkora a román ellenállás az újratemetés kapcsán, hogy előreláthatólag Budapesten helyezik méltó helyre Nyirő József hamvait.

Erdélyország az én hazám – Nyirő József életútja és helye a magyar irodalomban

Az előadók egyetértettek abban, hogy Nyirő méltán sorolható a legnagyobb magyar írók közé, művei nagy segítséget nyújtanak az erdélyi néplélek, a hagyományos székely világ megismerésében, valamint a magyar nemzeti identitás erősítésében is, ezért is fontos, hogy minél szélesebb körben ismertté váljon munkássága. Örvendetes tény, hogy az író bekerült a nemzeti alaptantervbe.

 Forrás: vt, martfeszt.sk

Hírek
2019. október 7.
Az aradi vértanúkra emlékezett a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Az aradi vértanúkra emlékeztek a Nemzetstratégiai Kutatóintézet dolgozói pénteken. Az NSKI székházában megkoszorúzták Nagysándor József domborművét, valamint lerótták tiszteletüket a Batthyány-örökmécsesnél is.


2019. október 7.
Tizenhét magyart avattak tiszteletbeli székellyé Oklándon

Tizenhét személy kapta meg a Tiszteletbeli Székely címet szombaton az oklándi unitárius templomban tartott istentiszteleten, ahol a felújított orgonát is felszentelték. Az ünnepség felszólalói a magyar nemzet összetartozásának és összefogásának fontosságát hangsúlyozták.


2019. október 7.
Kövér László: Székelyföldnek történelmi kárpótlás jár Budapestről és Bukarestből egyaránt

Kövér László szerint Székelyföldnek és a székelységnek történelmi kárpótlás jár Budapestről és Bukarestből egyaránt. Az Országgyűlés elnöke Székelyudvarhelyen beszélt erről szombaton, a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ (SZÉK) felújított épületének avatóünnepségén.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Debrecenben a Boldogasszony kiállítás
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
október>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 

 

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria