HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > Erdélyország az én hazám – Nyirő ...

Erdélyország az én hazám – Nyirő József életútja és helye a magyar irodalomban

Nyirő József életútjáról, munkásságáról és emlékezetéről tartottak fórumot péntek délután a III. Martosi Szabadegyetemen. A „székely apostol” hagyatékáról Medvigy Endre irodalomkutató és Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese beszélgetett. Az esemény házigazdája Varga Tibor, a Via Nova ICS elnökhelyettese volt.

Erdélyország az én hazám – Nyirő József életútja és helye a magyar irodalomban

Az előadók Nyirő munkássága, főbb műveinek ismertetése és a korszellem bemutatása után kiemelten foglalkoztak az Erdély érdekeinek érvényesítését céljául kitűző politikai és kulturális ideológiával, a transzilvanizmussal is, melynek Nyirő is jelentős képviselője volt. Medvigy Endre az eszme kapcsán szólt a Szépmíves Céh és a Helikon jelentőségéről is. Mint megtudtuk, Medvigy 1997 óta gondozza, szerkeszti, utószóval látja el a Kairosz Kiadó Nyirő József-életműsorozatát. Kutatására, illetve Nyirő József hagyatékára épül több novellagyűjteménye is.

 Erdélyország az én hazám – Nyirő József életútja és helye a magyar irodalomban

Az előadáson elhangzott, hogy 2010-ben, halála után 57 évvel, a korábban Nyirő-szobrokat állító alapítványok képviselői kezdeményezték, hogy hozzák haza és temessék újra az emigrációban elhunyt Nyirő József hamvait, valamint, hogy a magyar állam támogatásával szervezzenek átfogó programsorozatot az író szellemi hagyatékának méltó ápolása érdekében. A 2012 pünkösd vasárnapjára tervezett újratemetés azonban politikai feszültség forrásává vált Románia és Magyarország között, így nem valósulhatott meg. Fráter Olivér, aki maga is tevékeny szerepet vállalt az újratemetés szervezésében, közölte, hogy akkora a román ellenállás az újratemetés kapcsán, hogy előreláthatólag Budapesten helyezik méltó helyre Nyirő József hamvait.

Erdélyország az én hazám – Nyirő József életútja és helye a magyar irodalomban

Az előadók egyetértettek abban, hogy Nyirő méltán sorolható a legnagyobb magyar írók közé, művei nagy segítséget nyújtanak az erdélyi néplélek, a hagyományos székely világ megismerésében, valamint a magyar nemzeti identitás erősítésében is, ezért is fontos, hogy minél szélesebb körben ismertté váljon munkássága. Örvendetes tény, hogy az író bekerült a nemzeti alaptantervbe.

 Forrás: vt, martfeszt.sk

Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria