HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Énlaka konferencia – ötödször

Énlaka konferencia – ötödször

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 2013-as indulásával egyidejűleg kapcsolódott be az Énlaka-programba, amelynek előzményei még a kilencvenes évekig nyúlnak vissza. 1994-ben kezdődött az autentikus székely gazdálkodó falu épített örökségének (lakóházak, gazdasági épületek, templom, temető) mentése és őrzése, s amelynek kimondott-kimondatlan célja a falu felvétele a világörökségi listára. Az Énlaka-konferenciasorozat V. rendezvénye a székelység zenei kultúrájának történeti mélységében való megismertetését tűzte ki célul.

A 2015. szeptember 11–13-ig tartó konferencia előadói az eddigi kutatások eredményeit összegezték, egyben irányokat is szabtak az eljövendő évek tudományos és művészeti tevékenységének.

A konferenciasorozat 2007-ben kezdődött a falutörténet és kultúra „mélyfúrás” jellegű tárgyalásával. Majd következtek a Székelyföldön élő népi mesterségek (2009) kutatói, aztán a székelység régészeti emlékeinek és történetének megvitatása (2011). Újabb két év múltán (2013) a régi és mai székelyföldi gazdálkodás volt a téma. Az idei évben került sorra a népzenei- és tánchagyomány tárgyalása és az ebből alakult, még élő népzene- és tánc szó szerint vett bemutatása. Fellépők a Gyimesközéploki Együttes, a Kékiringó Néptáncegyüttes, a Liszt Ferenc Zenetudományi Egyetem Népzene Tanszék hallgatói, a Mákvirágok Néptáncegyüttes, a Tarisznyás Együttes és az Udvarhely Néptáncműhely voltak.

A konferenciát Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkára nyitotta meg, aki civil foglalkozását tekintve maga is karnagy, zenetanár és zeneesztéta. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet két munkatársa, Bali János és Mihály János is tartott előadást.

A 2017-es év kihirdetett témája Székelyföld műemlékei, a műemlékek mentése és mindennapi műemlékhasználat kérdései, aminek napirendre tűzésében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet ugyancsak alapvetően érdekelt.

Hírek
2019. augusztus 20.
Egy a nemzet!

2019. augusztus 15.
Debrecenben a Boldogasszony kiállítás

Az 50. Debreceni Virágkarnevál augusztus 14-től 21-ig tartó programsorozata szerda délután a Nemzetstratégiai Kutatóintézet BOLDOGASSZONY kiállításának megnyitó ünnepségével vette kezdetét. A Kölcsey Központban sorra került megnyitón részt vett Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke, Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája, Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere, illetve Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.


2019. augusztus 5.
Kalló László erdélyi festőművész kiállítása

Megnyílt Kalló László erdélyi festőművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában. Ünnepi beszédet mondott Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, a művészt Józsa Judit kerámiaművész, művészettörténész méltatta.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
augusztus>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria