HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > Elkészült a Kárpát-haza Fejlesztési Koncepció és ...

Elkészült a Kárpát-haza Fejlesztési Koncepció és a Nemzetegyesítés Fejlesztési Programja

A nemzetegyesítés ügye nem más, minthogy összefüggő Kárpát-medencei rendszereket kell építeni az élet valamennyi – az oktatás, a kultúra, a gazdaság és a szociális gondoskodás – területén, fogalmazott Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke szerdán a sajtó munkatársaival folytatott beszélgetésen.

Elkészült a Kárpát-haza Fejlesztési Koncepció és a Nemzetegyesítés Fejlesztési Programja

A külhoni magyar nemzeti közösségek számára a gazdasági fejlődés a szülőföldön maradás kulcsa. Szász Jenő szerint az elmúlt négy év kegyelmi időszak volt a nemzetegyesítés ügyét illetően. A határon túliak azt látják, hogy nagyon sok elvesztegetett esztendő után ebben a periódusban végre megszülettek a nemzetegyesítés közjogi szempontjából legfontosabb törvények, amelyek a Kárpát-medencében élő magyarok közös jövőjét nézve akár alappilléreknek is nevezhetők.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke kiemelte, hogy az országgyűlés által tavaly elfogadott Magyarország fejlesztési koncepciójáról szóló, 2030-ig tekintő dokumentumra építve elkészítették azt a Kárpát-haza Fejlesztési Koncepciót és a Nemzetegyesítés Fejlesztési Programját mely a nemzetpolitika terén az elmúlt négy évben lerakott stabil jogalkotási alapok után a kereteket és a hétköznapok konkrét feladatait tartalmazzák. A vitaanyagot a következő hónapokban megtárgyalják a határon túli magyar szervezetek szakértőivel és azután terjesztik a kormány elé.

Elkészült a Kárpát-haza Fejlesztési Koncepció és a Nemzetegyesítés Fejlesztési Programja

Szász Jenő ezzel megerősítette Kövér László, az Országgyűlés elnökének szavait, aki a nemzeti összetartozás bizottság ünnepélyes alakuló ülésén arról beszélt, „korszakhatárhoz érkeztünk” a nemzetpolitika területén, a szimbolikus lépések után a kevésbé látványos, innovációt és jelentős forrásokat igénylő, gyakorlati aprómunka következik.

Kapcsolódó anyagok:

Interjú Szász Jenővel | Kossuth Rádió - 180 perc | 2014. május 29.

 

Videoösszefoglaló a Nemzetstratégiai Kutatóintézet sajtótájékoztatójáról | 2014. május 28.
Forrás: PolgárPortál

Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria