HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Együttélési modellek a Kárpát-medencében

Együttélési modellek a Kárpát-medencében

"Együttélési modellek a Kárpát-medencében” címmel szervezett konferenciát a Nemzetstratégiai Kutatóintézet a nemzetiségek integrációjáról 2016. június 8-9 között az Örmény Szószólói Kabinet, a Néprajzi Múzeum, a Néprajzi Társaság, a Magyar-Erdélyi Magyarörmény Egyesület és az Erdélyi Magyarörmények Szövetség társzervezésében. A konferencia fővédnöke Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke volt.  A rendezvényt a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatta.

A Néprajzi Múzeumban kezdődő előadássorozatok a Magyarországon bejegyzett tizenhárom nemzetiség történelmi tapasztalatait, hagyományait és jelenjét vázolták.

A konferencia megnyitóján Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum igazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a Kárpát-medencében az államhatárok nem követik az nemzethatárokat, és a nemzeti közösségek együttélésének, a hagyományok őrzésének kiemelt szerepe van.

Dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott beszédében kiemelte, hogy a Kárpát-medencében példaértékű együttélési modellekkel találkoztunk, hiszen az itt élő népek hétköznapjait a másik nemzet tagjaival való együtt-, és nem egymás mellett élés jellemzi. Szorgalmazta a nemzetiségek és a többség együttélési modelljének vizsgálatát hasonló konferenciák keretében a Kárpát-medencében.

A Parlament Felsőházi termében folytatódó konferencián Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar kormány célja az integráció, és nem a nemzetiségek asszimilációja. Kiemelte, hogy a magyarság és a nemzetiség közös érdeke a megbonthatatlan jelenlegi lakossági összetétel, amit az EU jelenlegi politikája veszélyeztet.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke köszöntő beszédében kifejtette, hogy az intézet jelmondata – Felelősséggel és Hűséggel – érvényes a Kárpát-medencében élő nemzetiségekre is, akik a Szent István-i intelem szellemében a nemzet részeivé váltak, és értékeikkel a nemzetet gyarapítják.

Dr. Turgyán Tamás örmény nemzetiségi szószóló, a konferencia ötletgazdája hangsúlyozta, hogy az együttélési modellben az együttműködés, a közös célok megfogalmazása, és nem a kizárólagosság hangsúlyos.

Bodó Sándor, a Magyar Néprajzi Társaság elnöke a nemzetiségek által nyújtott többletre hívta fel a hallgatóság figyelmét.

A történelmi előadássorozat felvezetőjében Dr. Puskás Attila, az NSKI tudományos munkatársa kiemelte, hogy az együttélés alapfeltétele a saját hagyományok megélésének lehetősége, amely feltételezi a közösségek önszerveződését. Ennek példaértékű modelljeit a történelmi Erdély területén találjuk meg. Ezeket vázolták erdélyi történészek a székely, örmény, zsidó és szász közösségek élete kapcsán.

A konferencia utolsó mozzanata a „A magyarországi nemzetiségek néprajza” kiadványsorozat legújabb köteteinek bemutatója volt, néprajzi tematikájú előadások sorában.

Dr. Bali János, az NSKI kutatási igazgatója a konferencia zárszavában kiemelte, hogy a Szent István-i intelem lehetővé tette a nemzetiségek többé-kevésbé zökkenőmentes integrációját a Kárpát-medencében. A 20. században a közösségeket megfosztották a természetes többes kötődésüktől, arra kényszerítetve őket, hogy megtagadják etnikai gyökereiket. Hangsúlyozta: „a külhoni magyarság integrációját tekintve kultúrnemzeti, a magyarországi nemzetiségek vonatkozásában pedig államnemzeti alapállásra kell helyezkednünk.”

Tekintse meg a rendezvényről készült videó összefoglalót:

Együttélési modellek a Kárpát-medencében - Parlament, Felsőházi Terem

 Együttélési modellek a Kárpát-medencében - Néprajzi Múzeum

Hírek
2019. augusztus 15.
Debrecenben a Boldogasszony kiállítás

Az 50. Debreceni Virágkarnevál augusztus 14-től 21-ig tartó programsorozata szerda délután a Nemzetstratégiai Kutatóintézet BOLDOGASSZONY kiállításának megnyitó ünnepségével vette kezdetét. A Kölcsey Központban sorra került megnyitón részt vett Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke, Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája, Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere, illetve Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.


2019. augusztus 5.
Kalló László erdélyi festőművész kiállítása

Megnyílt Kalló László erdélyi festőművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában. Ünnepi beszédet mondott Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, a művészt Józsa Judit kerámiaművész, művészettörténész méltatta.


2019. július 25.
KONFERENCIA-FELHÍVÁS: INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETÉRŐL

összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
augusztus>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria