HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > Dönt a kassai alkotmánybíróság a felvidéki ...

Dönt a kassai alkotmánybíróság a felvidéki jogfosztottak ügyében

A Kassán székelő taláros testület többszöri elnapolás után szerdán hozza meg ítéletét az ügyben. A nyilvánvalóan alkotmányellenes állampolgársági törvény következtében 2010. július 17. és 2014. szeptember 5. között 886 személy veszítette el szlovák állampolgárságát. Az ügyben több, mint negyven képviselő élt panasszal.

Lomnici Zoltán első szavaival hitet tett a felvidéki magyarság mellett. Úgy véli, nekünk magyaroknak kötelességünk megvédeni nemzettársainkat, ha őket jogsérelem éri. Hatósági zaklatásnak tették ki ugyanis azokat, akik felvették a magyar állampolgárságot, de szülőföldjükön élőként a szlovákhoz is ragaszkodtak. Magyarország és Szlovákia jó kapcsolatáról addig nem beszélhetünk, míg a magyarokat ilyen atrocitások érik szülőföldjükön.

Az ügy végkimenetelét tekintve Lomnici pesszimistán fogalmazott, illúziókat nem táplál, azonban úgy véli, bármi legyen a határozat, a küzdelmet nem szabad abbahagyni és a nemzetközi közvélemény tudtára kell adni a valóságot, miszerint létezik magyarüldözés, méghozzá hatósági segítséggel.   

Gubík László a felvidéki Via Nova Ifjúsági Csoport elnöke köszönetet nyilvánított minden támogatónak, aki mellettük állt a több, mint három évig tartó küzdelemben. Lomnicihoz hasonlóan Gubík is amellett érvelt, hogy nem adják fel, még negatív döntés esetén sem. Mivel Brüsszel csak akkor foglal állást, ha a szlovák alkotmánybíróság meghozta a döntését, amennyiben az nem zárul a felvidéki magyarok számára kedvezően, az unió fő döntéshozó szervéhez viszik az ügyet. Mivel „erkölcsi győztesek” már sokszor voltak, Gubík reméli, hogy most sor kerül végre a „tényleges győzelemre”.

Hírek
2020. augusztus 4.
Új nemzetépítő lehetőség Kárpát-medencére kiterjedő gazdaságfejlesztési összefogással

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-medencei Hálózatfejlesztési Igazgatósága az elmúlt öt évben feltárta és előkészítette egy új nemzeti gazdasági ágazat felépítésének lehetőségét.


2020. július 30.
Elindult a Kárpát-haza Statisztikák

2020. július 21.
KONFERENCIA FELHÍVÁS

összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria