HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Dönt a kassai alkotmánybíróság a felvidéki ...

Dönt a kassai alkotmánybíróság a felvidéki jogfosztottak ügyében

A Kassán székelő taláros testület többszöri elnapolás után szerdán hozza meg ítéletét az ügyben. A nyilvánvalóan alkotmányellenes állampolgársági törvény következtében 2010. július 17. és 2014. szeptember 5. között 886 személy veszítette el szlovák állampolgárságát. Az ügyben több, mint negyven képviselő élt panasszal.

Lomnici Zoltán első szavaival hitet tett a felvidéki magyarság mellett. Úgy véli, nekünk magyaroknak kötelességünk megvédeni nemzettársainkat, ha őket jogsérelem éri. Hatósági zaklatásnak tették ki ugyanis azokat, akik felvették a magyar állampolgárságot, de szülőföldjükön élőként a szlovákhoz is ragaszkodtak. Magyarország és Szlovákia jó kapcsolatáról addig nem beszélhetünk, míg a magyarokat ilyen atrocitások érik szülőföldjükön.

Az ügy végkimenetelét tekintve Lomnici pesszimistán fogalmazott, illúziókat nem táplál, azonban úgy véli, bármi legyen a határozat, a küzdelmet nem szabad abbahagyni és a nemzetközi közvélemény tudtára kell adni a valóságot, miszerint létezik magyarüldözés, méghozzá hatósági segítséggel.   

Gubík László a felvidéki Via Nova Ifjúsági Csoport elnöke köszönetet nyilvánított minden támogatónak, aki mellettük állt a több, mint három évig tartó küzdelemben. Lomnicihoz hasonlóan Gubík is amellett érvelt, hogy nem adják fel, még negatív döntés esetén sem. Mivel Brüsszel csak akkor foglal állást, ha a szlovák alkotmánybíróság meghozta a döntését, amennyiben az nem zárul a felvidéki magyarok számára kedvezően, az unió fő döntéshozó szervéhez viszik az ügyet. Mivel „erkölcsi győztesek” már sokszor voltak, Gubík reméli, hogy most sor kerül végre a „tényleges győzelemre”.

Hírek
2019. április 23.
Kiss Márti felvidéki festőművész alkotásai a Kárpát-haza Galériában

Kiss Márti felvidéki festőművész képeiből nyílt kiállítás a Kárpát-haza Galériában. A megnyitón beszédet mondott Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, valamint Szakolczay Lajos Széchenyi-díjas író, irodalom- és művészetkritikus.


2019. április 12.
Magyar gyermek magyar iskolába

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi szórványban élő magyarság számára egy fenntartható, rövid, közép és hosszú távon is eredményekkel szolgáló stratégia kidolgozását kezdeményezte. A program célja olyan lehetőségek feltárása, illetve gyakorlatba ültetése, amelyek hozzájárulnak a szórványban élő magyarság identitásvesztésének és asszimilációjának csökkentéséhez, a tendencia megfordításához. Kiemelt cél a szórványban élő magyar emberek megőrzése nemzetünk számára, olyan minta-projektek kidolgozása és gyakorlatba ültetése, melyek által a szórványban élő magyarság számára egyértelművé tehető: értéket jelent, de ugyanakkor lehetőséget is kínál magyar voltuk, identitásuk, nyelvük, kultúrájuk megőrzése, megerősítése, a magyar nemzethez való tartozás nem hátrányt, hanem éppenséggel kitörési pontot jelenthet jövőjük szempontjából.


2019. április 10.
19. Kárpát-medencei Prózafelolvasó Verseny

Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Prózafelolvasó Versenyt Kiskunhalason. Az esemény már hat éve – a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel való összefogásnak köszönhetően – Kárpát-medencei méretűvé nőtte ki magát.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
április>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria